default-image

1,8 εκ. € πληρώνουμε για Αποσελέμη και νερό δεν έχουμε

Κρήτη
1,8 εκ. € πληρώνουμε για Αποσελέμη και νερό δεν έχουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νερό... νεράκι λέμε σε Ηράκλειο, Χερσόνησο και Άγιο Νικόλαο από το φράγμα Αποσελέμη, που αποδεικνύεται τελικά... ακριβό σε όλα του! Πέρα από ένα πανάκριβο έργο - που έχει στοιχίσει, θυμίζουμε, ως τώρα πάνω από 230 εκατομμύρια ευρώ (!) - άκρως "τσουχτερό" από πλευράς κόστους είναι και το... νεράκι που φτάνει στις βρύσες μας από τον Αποσελέμη!

Οι τρεις μεγάλοι δήμοι της βορειοανατολικής Κρήτης, που υδρεύονται από το φράγμα, κάθε άλλο παρά τζάμπα αγοράζουν το νερό του Αποσελέμη! Ίσα-ίσα, με χρεώσεις στα 015-0,19 ευρώ το κυβικό, οι τρεις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης, κατ' επέκταση δηλαδή οι δημότες, βάζουν αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη... Συγκεκριμένα, μιλάμε για ένα ποσό αθροιστικά περί τα 2,2 εκατ. ευρώ το χρόνο, ώστε οι τρεις Δήμοι να αγοράσουν από το Δημόσιο και από ένα δημόσιο έργο... δημόσιο νερό!

Προφανώς, αν δεν υπήρχε το φράγμα και οι τρεις μεγάλοι Δήμοι αναγκάζονταν να αντλούν ή να αγοράζουν νερό από άλλες πηγές, είτε γεωτρήσεις είτε μονάδες αφαλάτωσης κ.λπ., το κόστος απόκτησης νερού θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Όμως, οι διαφορές δεν είναι θεαματικά μεγάλες, γεγονός αν μη τι άλλο που προκαλεί έντονο προβληματισμό και εύλογες απορίες στον κάθε φορολογούμενο πολίτη αυτού του τόπου, που εύλογα μπορεί να αναρωτιέται...

Αλήθεια, πόσο φυσιολογικό είναι να έχει φτιάξει το ελληνικό κράτος ένα κολοσσιαίο υδρευτικό έργο, να έχουν περάσει τόσα χρόνια υλοποίησης, να έχουν δαπανηθεί περί τα 230 εκατομμύρια ευρώ, να έχει αλλάξει η φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής με περιβαλλοντικά ζητήματα, κατά την άποψη ορισμένων και να έχει ξεριζωθεί ένα χωριό, για να φτάσουμε τελικά να κοστίζει και πάλι ακριβά το νερό;

Επειδή είναι αυτονόητο ότι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ως δημόσιος οργανισμός και όχι ιδιωτική εταιρεία, πουλά χωρίς ιδιαίτερο κέρδος ή καθόλου κέρδος το νερό στις 3 ΔΕΥΑ, επί του πρακτέου επιβεβαιώνεται η ανησυχία πολλών. Ένα τέτοιο μεγάλο και κοστοβόρο έργο, που έχει σημειωτέον και μεγάλο ενεργειακό κόστος διότι δεν έχει φυσική ροή διοχέτευσης του νερού, θα είχε και υψηλό λειτουργικό κόστος, με συνέπεια να βγάζει ακριβό... νερό!

Απαγορευτικές οι χαμηλότερες τιμές που ζήτησαν οι Δήμοι!

Ακριβώς και αυτό έγινε. Παρά τις αντιδράσεις και τα παράπονα των τριών Δήμων, όταν προ λίγων μηνών συμφωνήθηκαν οι τιμές για το νερό με τον ΟΑΚ, η τότε διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ξεκαθάρισε πως σε πρώτη φάση είναι απαγορευτικές, βάσει υψηλού κόστους, οι χαμηλότερες τιμές που ζήτησαν οι Δήμοι!

Έτσι λοιπόν, βάσει της αρχικής συμφωνίας, ο Δήμος Ηρακλείου αγοράζει το πολύτιμο... ύδωρ του Αποσελέμη με 0,17 ευρώ το κυβικό. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου αγοράζει ακόμα πιο ακριβά, στα 0,19 ευρώ το κυβικό, ενώ ο Δήμος Χερσονήσου, που φυσικά είναι και πιο κοντά απ' όλους στο φράγμα, αγοράζει λίγο πιο φθηνά, με 0,15 ευρώ το κυβικό.

Σοκ στη ΔΕΥΑΗ!

Με βάση το ρεπορτάζ, το τιμολόγιο του ΟΑΚ έσκασε ως... κεραυνός στο Δήμο Ηρακλείου. Στη Λότζια και στη ΔΕΥΑΗ περίμεναν τιμές στα 0,8 με 0,10 ευρώ το κυβικό το πολύ, και είναι έντονα προβληματισμένοι, εξετάζοντας στο πίσω μέρος του μυαλού και άλλες λύσεις υδροδότησης.

Γιατί αυτό; Θα επιχειρήσουμε, με βάση το ρεπορτάζ που κάναμε, να το εξηγήσουμε με αριθμούς.

Για τις ανάγκες του Δήμου Ηρακλείου, η ΔΕΥΑΗ προμηθεύεται 30.000 κυβικά ημερησίως από το φράγμα Αποσελέμη. Με κόστος αγοράς στα 0,17 ευρώ το κυβικό, η ΔΕΥΑΗ είναι αναγκασμένη να πληρώνει στον ΟΑΚ 5.100 ευρώ κάθε μέρα και ένα ποσό της τάξης του 1.861.500 ευρώ το χρόνο!

Χάρη στον Αποσελέμη, βεβαίως, περί τις 25 γεωτρήσεις έχουν τεθεί σε ανενεργή εφεδρεία από τη ΔΕΥΑΗ, γεγονός που εξοικονομεί στη Δημοτική Επιχείρηση ένα ποσό της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Αυτό αναμφίβολα είναι ένα όφελος, για το κομμάτι της ΔΕΗ. Ωστόσο, γι' αυτό καθευατό το νερό, η πραγματικότητα, με βάση το ρεπορτάζ, είναι πως, αν δεν υπήρχε το φράγμα ή αν ο Δήμος Ηρακλείου δεν έπαιρνε νερό από τον Αποσελέμη αλλά από αλλού, δε θα υπήρχε αισθητά μεγάλη διαφορά κόστους. Στα 0,20 με 0,23 ευρώ το κυβικό είναι το κόστος προμήθειας νερού από γεώτρηση. Στα 0,17 το αγοράζει τώρα η ΔΕΥΑΗ από το φράγμα Αποσελέμη.

Διαφορά υπάρχει. Αλλά, αν μη τι άλλο, μοιάζει αμελητέα, αν αναλογιστεί κανείς την πλέον κρίσιμη παράμετρο. Το ότι το φράγμα κόστισε 230 εκατ. ευρώ και άρα θα περίμενε κανείς πολύ μεγαλύτερα οφέλη, ώστε να γίνει κάποια στιγμή και κοινωνική απόσβεση του δαπανηρού έργου...

Πέραν του ακριβού κοστολογίου του νερού, από πλευράς των Δήμων τίθεται επιτακτικά και ένα άλλο ζήτημα. Το κατά πόσον θα έπρεπε να πληρώνεται για το νερό ο ΟΑΚ ή αν θα πρέπει, όπως υποστηρίζουν πολλοί, να γίνει ένας φορέας διαχείρισης υπό την ομπρέλα των Δήμων...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News