Ειδήσεις

Τριάντα στο εδώλιο για την κομπίνα με τα πλαστά διπλώματα

Στις δικαστικές αίθουσες φτάνει η υπόθεση της απάτης με τα πλαστά διπλώματα οδήγησης, στο Ηράκλειο, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη της απίστευτης κομπίνας που είχε στηθεί.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου αναμένεται να καθίσουν την Πέμπτη συνολικά 30 άτομα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση που είχε προκαλέσει σάλο στην τοπική κοινωνία της Κρήτης και όχι μόνο.

Οι κατηγορούμενοι

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται 8 άτομα τα οποία εργάζονταν ως υπάλληλοι στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην απάτη, ωστόσο, φέρονται να συμμετείχαν, ακόμη, πέντε εκπαιδευτές σχολών οδήγησης του Ηρακλείου, καθώς και ένας ντόπιος, ο οποίος φέρεται να έδινε εξετάσεις στη θέση υποψήφιων οδηγών που επίσης συμμετείχαν στο κόλπο.

Ειδικότερα, στο εδώλιο του δικαστηρίου αναμένεται να καθίσουν συνολικά 15 υποψήφιοι οδηγοί. Τη μακρά λίστα με τους κατηγορούμενους συμπληρώνει ένα άτομο, το οποίο κατηγορείται ότι είχε το ρόλο του μεσολαβητή.

Το colpo grosso

Η δράση του κυκλώματος έλαβε χώρα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τον Φεβρουάριο του 2010 έως τον Οκτώβριο του 2011. Οι υποψήφιοι οδηγοί που φέρονταν να συμμετείχαν στην κομπίνα, δεν υποβάλλονταν καν στη διαδικασία είτε της θεωρητικής, είτε της πρακτικής εξέτασης.

Έπαιρναν δηλαδή στα χέρια τους το δίπλωμα οδήγησης, χωρίς να δώσουν ποτέ εξετάσεις. Το αντίτιμο που υποχρεώνονταν να πληρώσουν, κυμαινόταν -σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει τότε η ΕΛ.ΑΣ.- από 500 έως και 2500 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, το κέρδος που φέρεται να αποκόμισε το κύκλωμα από την παράνομη δράση του, ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η πολύκροτη υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας τον Ιούνιο του 2012. Από τότε, όσες φορές, έφτανε στο ακροατήριο, έπαιρνε αναβολή. Σήμερα, ωστόσο, η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει κανονικά, παρά τη συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων όλης της χώρας από τα καθήκοντά τους.

Ειδικότερα, οι συνήγοροι αναμένεται να εξασφαλίσουν τις σχετικές άδειες από το Δικηγορικό Σύλλογο, καθώς για την εν λόγω υπόθεση υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, λόγω συμπλήρωσης έξι ετών από τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια