default-image

Ήθελε τη θέση διοικήτριας λέει τώρα το υπουργείο!

Κρήτη
Ήθελε τη θέση διοικήτριας λέει τώρα το υπουργείο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου υγείας και της πρώην υποδιοικήτριας της ΥΠΕ Κρήτης Άννας Τριχοπούλου η οποία παραιτήθηκε με αιχμές σε βάρος της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ αλλά και του υπουργείου υγείας. Το υπουργείο με μια σκληρή ανακοίνωση αναφέρει ότι ζητήθηκε από την κα Τριχοπούλου η παραίτησή της και στρέφεται κατά της ίδιας λέγοντας ότι προφανώς είχε βλέψεις για τη θέση διοικήτριας, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τα «καρφιά» της περί έλλειψη συνεργασίας με τη νέα διοίκηση.

Είναι μια από τις σπάνιες φορές που το υπουργείο παρεμβαίνει με τον τρόπο αυτό για να δώσει απάντηση και με ύφος πρωτόγνωρο αναφέρεται σε προσωπικές διενέξεις -όπως πάντα τις περιγράφει- με στόχο μια θέση ,χωρίς να αναφέρεται μάλιστα στα πραγματικά προβλήματα που ζητούν απαντήσεις.

Όπως τονίζει το υπουργείο:

«Προκαλεί κατάπληξη η προσπάθεια της πρώην υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ κας Τριχοπούλου να αποδώσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μομφή για αναξιοκρατικές επιλογές στη Διοίκηση του Συστήματος Υγείας, επειδή ζητήθηκε η παραίτηση της - όπως και άλλων  Υποδιοικητών-  για να διευκολυνθούν αλλαγές  που κρίνονται απαραίτητες αυτή την περίοδο , με στόχο τη λειτουργική σταθεροποίηση και  καλύτερη  απόδοση του ΕΣΥ.  Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ορίζονται ή απομακρύνονται αποκλειστικά  με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας , δηλαδή συνιστούν  μια αμιγώς πολιτική επιλογή.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι αυτή η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες οι οποίες από την πρώτη στιγμή απομάκρυναν το σύνολο των διοικητών και των υποδιοικητών, επέλεξε να κρατήσει στις θέσεις τους πάνω από το 20%   (3 στους 14) των υποδιοικητών  ΥΠΕ που είχαν οριστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (μεταξύ αυτών και η κα Τριχοπούλου), όπως επίσης μέσα από μια ανοικτή  διαδικασία αξιολόγησης και προσωπικών συνεντεύξεων παρέμειναν για 1η φορά στη διοίκηση των νοσοκομείων το 15% περίπου των προηγούμενων διοικητών-υποδιοικητών. Είμαστε επίσης στην τελική  φάση της αλλαγής  διοικήσεων στα νοσοκομεία και κατά γενική ομολογία οι επιλογές που έχουν γίνει με εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης του Υπουργείου θεωρήθηκαν απολύτως αξιοκρατικές.

"Επιλογή της κας Μαυρομάτη - αντί της ίδιας"

Στην 7η ΥΠΕ μετά το κενό που δημιουργήθηκε με την εκλογή του προηγούμενου Διοικητή Ν. Ηγουμενίδη στη θέση του βουλευτή Ηρακλείου, η κα Τριχοπούλου επιλέχθηκε από την παρούσα πολιτική ηγεσία να ασκήσει χρέη Διοικήτριας μέχρι την κάλυψη της κενής θέσης.   Τα προβλήματα φαίνεται ότι ανέκυψαν μετά την επιλογή της κας Μαυρομάτη - αντί της ίδιας- για τη Διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης.  Σ' αυτές τις περιπτώσεις ο καθένας δικαιούται να αισθάνεται αδικημένος και να θέλει να προβάλλει το έργο που επιτέλεσε, δεν δικαιούται όμως να ανακαλύπτει αναξιοκρατικές τάσεις  ή πολύ περισσότερο πολιτικές διαφωνίες με το Υπουργείο Υγείας μόλις η επιλογή είναι διαφορετική από το πρόσωπο του. Ούτε φυσικά δικαιούται κανένας να οικειοποιείται προσωπικά τη συλλογική προσπάθεια και το έργο μιας Δημόσιας Υπηρεσίας.

"Το κλίμα καλής συνεργασίας είχε διαταραχθεί "

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έκρινε ότι το κλίμα καλής συνεργασίας στη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ είχε διαταραχθεί με μη αναστρέψιμο τρόπο και ότι επιβαλλόταν η αντικατάσταση της κυρίας Τριχοπούλου. Όπως  όλες οι πολιτικές επιλογές, έτσι και αυτή θα  κριθεί  εκ του αποτελέσματος.

Θα συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα για τη  στήριξη  και αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα και , με τη συμβολή των νέων Διοικήσεων των  ΥΠΕ και των νοσοκομείων αλλά κυρίως με τη συνεισφορά του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.  

Το υπουργείο επέλεξε με τον τρόπο αυτό να αναφερθεί σε ενα πρόσωπο το οποίο για σχεδόν τέσσερα χρόνια εκπροσωπούσε την 7η ΥΠΕ και βρισκόταν σε θέση "κλειδί" της υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης.

Και αυτά που δεν απαντήθηκαν...

Βεβαίως στο μαρκοσκελές κείμενό του το υπουργείο δεν απαντά στο ερώτημα πως θα αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού και κονδυλίων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας του νησιού, θέματα τα οποία έθεσε όχι μόνο η κα Τριχοπούλου, αλλά θέτουν καθημερινά και οι Κρητικοί. Περιορίζεται σε αναφορές σε έριδες για τις θέσεις των διοικητών, που προκαλούν αλγεινή εντύπωση όταν γίνονται θέμα δημόσιας συζήτησης, αφού δεν αφορούν τους πολίτες...

H παραίτηση και η πικρία

Υπενθυμίζεται ότι με πικρία και το συναίσθημα ότι η προσφορά της δεν αναγνωρίστηκε όπως λέει η ίδια, υπέβαλλε την παραίτησή της στις 18 Μαϊου η υποδιοικήτρια της ΥΠΕ Άννα Τριχοπούλου. Η ίδια μιλώντας στο neakriti.gr είχε τονίσει  ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει την πολιτική και λογική της νέας διοίκησης, δεν επιθυμεί να κουβαλάει τη "ρετσινιά" της μη συνεργάσιμης,  ενώ στράφηκε και κατά της πολιτικής του υπουργείου.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News