Ειδήσεις

Αιτία "πολέμου" η πεζοδρόμηση της πλατείας

Έχουν κινήσει γη και ουρανό για την βραδινή πεζοδρόμηση στο κέντρο του χωριού τους, κάτοικοι στο Αβδού Πεδιάδος με κύριο στόχο την αποφυγή ατυχημάτων αλλά και μια καλύτερη ποιότητα ζωής .

Όπως λένε το καλοκαίρι και κυρίως κάθε Αύγουστο που ο πληθυσμός του χωριού υπερδιπλασιάζεται και τα αυτοκίνητα  πληθαίνουν, η πλατεία του χωριού κατακλύζεται από κόσμο και γίνεται  κέντρο διερχόμενων πεζών,οχημάτων και ως επί το πλείστον δεκάδων μικρών παιδιών.

Το θέμα της πεζοδρόμησης , έφτασε μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου όπου στην διάρκεια συνεδρίασης, οι κάτοικοι που τάσσονται υπερ της απαγόρευσης της κυκλοφορίας,εισέπραξαν ένα βροντερό όχι και μια αρνητική απάντηση με το σκεπτικό σύμφωνα  πάντα με το Δήμαρχο κ. Γιάννη Μαστοράκη ότι "αφού το χωριό εμφανίζεται διχασμένο να μην προχωρήσουν σε αυτό το δεδομένο."

Δριμύ κατηγορώ των κατοίκων: Ντροπή, αιτία για όλα οι παραταξιακές αντιπαλότητες εντός Δημοτικής Αρχής

"Θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτηση μας για τον μικροπολιτικό τρόπο με τον οποίο  ενεργούν οι αρχές που ενώ εκλέχτηκαν για να προωθούν καλές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και ακόμη και αν υπάρχουν διχογνωμίες να τις κατευνάζουν ,γνωμοδοτώντας προ τη σωστή κατεύθυνση, ή εφαρμόζονται πιλοτικά κάποιες αποφάσεις εκείνοι παγιδεύονται στις παραταξιακές τους αντιπαλότητες απορρίπτοντας έτσι αιτήματα που κατά γενική ομολογία είναι αυτονόητα .Και επειδή το τοπικό συμβούλιου του Αβδού είναι στην αντιπολιτευόμενη παράταξη του Δήμου χερσονήσου δεν έτυχες θετικής απόφασης για την ελάχιστη πεζοδρόμηση που ζήτησε. Αυτό είναι ντροπή,"δηλώνει εμφανώς εξοργισμένη και απογοητεύμενη για την εξέλιξη της υπόθεσης η κ. Αλεξάνδρα Μανουσάκη  , μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Αβδού.

Από την πλευρά του μέσα από το neakriti.gr ο Δήμαρχος προσθέτει επίσης ότι  "οι μισοί κάτοικοι θέλουν να πεζοδρομηθεί και οι άλλοι μισοί λένε όχι. Ο Δήμος είναι φιλικός απέναντι σε τέτοιες πρωτοβουλίες ωστόσο ο διχασμός που εισπράττει η Δημοτική Αρχή δεν της αφήνουν περιθώρια να κάνει δεκτό ένα τέτοιο αίτημα καθώς θα δημιουργηθούν προβλήματα."  

Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους και με την συλλογή 150 υπογραφών προχώρησαν αναλυτικά σε κείμενο όπου και εξηγούν για ποιο λόγο  θεωρείται απαραίτητη η περιοδική πεζοδρόμηση ,προσθέτοντας παράλληλα ότι ακόμη και παρά την αρνητική απόφαση απο το δημοτικό συμβούλιο θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του τοπικού συμβουλίου του Αβδου , μέσω της οποίας  εξαπολύονται  ευθείες βολές προς τη δημοτική αρχή αναφέρεται : Με τον τρόπο αυτό θέλαμε να διασφαλίσουμε μία ελάχιστη ποιότητα ζωής στο κέντρο του χωριού κατά τις ημέρες που σφύζει από ζωή, να δώσουμε χώρο σε παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και σε όλους τους χωριανούς και επισκέπτες, χωρίς τον κίνδυνο των πολλών τροχοφόρων που κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες, χωρίς φασαρία και καυσαέρια.

Και αυτό για συγκεκριμένες περιόδους ,για 7 ημέρες στις διακοπές του Πάσχα και άλλες 20 ημέρες το καλοκαίρι, αλλά και πάλι όχι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, παρά μόνο από τις 6 το βράδυ μέχρι τις 12.00. Στις ημέρες δηλαδή που ο πληθυσμός του χωριού υπερδιπλασιάζεται. Επίσης, η πεζοδρόμηση δεν αφορά  όλο το χωριό, παρά μόνο το κέντρο του και συγκεκριμένα 3 δρόμους που ενώνονται στην κεντρική πλατεία, καθένας από τους οποίους δεν υπερβαίνει τα 70 μέτρα.

Το αίτημα αυτό, διαβιβάσαμε προς τον Δήμο Χερσονήσου, αυτός το παρέπεμψε στο τοπικό συμβούλιο, το οποίο και το υπερψήφισε. Παράλληλα εκπονήθηκε και κατατέθηκε μελέτη για την νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα στη ζωή των κατοίκων του κέντρου του χωριού.

Επιπλέον, ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την πρότασή μας.

Παρά ταύτα συνέβη αυτό που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Χερσονήσου απέρριψε ουσιαστικά την πρότασή μας, αφού αποφάσισε να διακόπτεται η κυκλοφορία οχημάτων στο κέντρο του χωριού μόνο όταν θα γίνεται εκεί κάποια εκδήλωση (οι περισσότερες εκδηλώσεις γίνονται σε άλλον χώρο, όχι στην πλατεία).

Αυτοί δηλαδή οι κύριοι και οι κυρίες που απαρτίζουν την επιτροπή, αντί να υπεραμύνονται περισσότερο από κάθε άλλον την ποιότητα ζωής σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου, αντί να προτείνουν τη διεύρυνση της προτεινόμενης από μας πεζοδρόμηση, απέρριψαν και αυτήν την ελάχιστη που προτείναμε, έλαβαν δηλαδή μία παράλογη απόφαση, έδειξαν ότι διακατέχονται από μία παραδοσιακή αντίληψη, ότι αγνοούν ή δεν σέβονται τις σύγχρονες αντιλήψεις περί ποιότητας ζωής.

Είναι απορίας άξιον με ποια προσόντα και με ποιες ευαισθησίες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο κρίθηκαν κατάλληλοι να καταλάβουν αυτές τις θέσεις στην επιτροπή με τον βαρύγδουπο τίτλο: Επιτροπή Ποιότητα Ζωής! Δεν τους γνωρίζουμε και δεν έχουμε κάτι προσωπικό εναντίον τους, ωστόσο δεν μπορούμε να μην υποθέσουμε τα μικροπολιτικά κίνητρα των αποφάσεων τους.Η απόφαση της επιτροπής εκθέτει όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και συνολικά τον Δήμο Χερσονήσου.

Για τους λόγους που προαναφέραμε εκφράζουμε την έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκειά μας για αυτό που συνέβη, πιστεύουμε ότι θα πρέπει το θέμα να ξανασυζητηθεί -όχι πλέον στην επιτροπή, αυτό δεν έχει νόημα, αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θα πρέπει να γίνει σεβαστή η πρόταση του τοπικού συμβουλίου, η οποία επιπλέον υποστηρίζεται από 150 υπογραφές. Άλλωστε το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε άλλες περιοχές του Δήμου, όπως π.χ. στο Λιμάνι Χερσονήσου.

Μπορεί αυτό που έγινε να είναι σύννομο, ωστόσο, είναι άραγε και ηθικώς αποδεκτό να αποφασίζει ο Δήμος για θέματα των τοπικών κοινωνιών, που αφορούν αυτές και μόνον αυτές, και μάλιστα ενάντια στη βούλησή τους; Τι είναι το Τοπικό Συμβούλιο, διακοσμητικό όργανο; Αν ο Δήμος οικειοποιείται μια τέτοια συγκεντρωτική αντίληψη, τότε η «συγκατοίκηση» με τους «φτωχούς συγγενείς» δυσκολεύει πολύ και ίσως θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις στο μέλλον…

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

Σχόλια