Ειδήσεις

Εκκενώθηκαν σχολεία λόγω του σεισμού, σήμα για τοπικό τσουνάμι(video)

Ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 5,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί με επίκεντρο την Ανατολική Κρήτη, και δη τα νότια της Ιεράπετρας, προκαλώντας αναστάτωση στους Κρητικούς.

Μάλιστα ο εγκέλαδος, λόγω και του μικρού του εστιακού βάθους, έγινε αισθητός αφενός σε όλο το νησί, από το ένα άκρο του έως το άλλο με μαρτυρίες κατοίκων ακόμη και από τα Χανιά να αναφέρουν ότι ένιωσαν τον σεισμό ,αφετέρου  σε Κάσο και Κάρπαθο και Ρόδο.

Αναλυτικότερα η σεισμική δόνηση έγινε στις 11.36 το πρωί με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα, νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, 31 χλμ νότια- νοτιοανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πολλές περιοχές νότια του Νομού Λασιθίου και την Ιεράπετρα, παρατηρούνται μικρορωγμές σε παλιά κτίρια, αλλά ευτυχώς δεν έχει σημειωθεί κανένας τραυματισμός.

Δείτε το ρεπορτάζ με τις εξελίξεις του σεισμού

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Μέτρα για τοπικό τσουνάμι

"Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι, όπως προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς", ανέφερε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ.

Η προειδοποίηση σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο θα είναι τοπικού χαρακτήρα.

Εκκενώθηκαν σχολεία στο Ηράκλειο

Να σημειωθει ότι σύμφωνα με αποφαση του διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Αποστολάκη, δόθηκε εντολή προληπτικά οι μαθητές όλων των σχολείων να διακόψουν το μάθημα τους και να βγουν στον προαύλιο χώρο ,με το κουδούνι ωστόσο να χτυπάει κανονικά στην ώρα τους και να μην χρειαστεί οι μαθητές να αποχωρήσουν νωρίτερα.

Ωστόσο να σημειωθεί ότι πρόβλημα στατικότητας αντιμετώπισε κολονα, δημοτικού σχολείου στο Ηράκλειο επί της Ακαδημίας, με αποτέλεσμα να ζητηθεί απο τα παιδιά να βγούν απο τις τάξεις τους σύμφωνα πάντα  με την γενική οδηγία που ακολουθείται στα σχολεία σε περίπτωση σεισμού.

Τα παιδιά με την καθοδήγηση και των δασκάλων τους κατεύθυνθηκαν προς το προάυλιο χώρο του σχολείου όπου και παραμένουν. Κλιμάκιο τεχνικών έργων του Δήμου υπο τον Γ.Αναστασακη θα επισκεφθούν άμεσα το σημείο.

Ε.Λέκκας: Καμία ανησυχία από τα 5,5 ρίχτερ

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανησυχούμε, είπε στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, σημειώνοντας ότι η θάλασσα αποδείχθηκε σωτήρια. Αναφορικά με την ανακοίνωση περί τοπικού τσουνάμι διευκρίνισε ότι αυτό συμβαίνει πάντα με την εκδήλωση σεισμού.

Στη συγκεκριμένη περιοχή της Ιεράπετρας ωστόσο, λόγω και της διάρκειας του εγκέλαδου υπήρξε αναστάτωση, φόβος και ανησυχία ενώ κάτοικοι δεν δίστασαν να βγουν έντρομοι από τα σπίτια τους, σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες και παρά το γεγονός ότι η Κρήτη είναι μια σεισμογενής περιοχή και οι Κρητικοί έχουν συνηθίσει πλέον στις εκάστοτε σεισμικές δονήσεις.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ούτε για τραυματισμούς ούτε για σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένας ηλικιωμένος έχει αναφέρει ότι μετά το χτύπημα του εγκέλαδου διαπίστωσε ρωγμές στο σπίτι του ενώ σύμφωνα με την αστυνομία της Ιεράπετρας, έχουν υπάρξει κάποιες πτώσεις αντικειμένων.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη - Νίκος Πετάσης - Ράνια Μωραΐτη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια