default-image

Εκτιμητές ΕΛΓΑ: Δεν έχουν μέσο, δεν κάνουν έλεγχο (video)

Κρήτη
Εκτιμητές ΕΛΓΑ: Δεν έχουν μέσο, δεν κάνουν έλεγχο (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κανέναν απολύτως έλεγχο δεν διενεργούν εδώ και ένα μήνα οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ οι οποίοι εκτελώντας εντολή του Υπουργείου να μετακινούνται προς τα χωράφια με μέσα μαζικής μεταφοράς, πρακτικά αδυνατούν να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε επιτόπια έρευνα.

Μπορεί κάποιος να νόμιζε ότι μόνο σε μια τριτοκοσμική χώρα θα μπορούσε να δει κανείς δημόσιους λειτουργούς να πηγαίνουν για ελέγχους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ωστόσο η Ελλάδα του 2016.

Φαίνεται ότι δημιουργεί μια σειρά από εκπλήξεις. Κωμικοτραγικού και τριτοκοσμικού χαρακτήρα. Όπου δημόσιοι λειτουργοί μπαίνουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ και όπου μέσα μαζικής μεταφοράς τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ που ούτε λίγο ούτε πολύ οι άνθρωποι από το υπουργείο Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί και να νομίζουν ότι το δρομολόγιό τους φτάνει μέχρι και το τελευταίο χωράφι που θα χρειαστεί να κάνουν οι εκτιμητές τον έλεγχο.

Κάπως διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η απόφαση που έλαβαν οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ Κρήτης στις αρχές Μαϊου, ότι δεν θα αποζημιώνονται για τη χρήση των αυτοκινήτων τους, ούτε θα λαμβάνουν τα χρήματα για τα οδοιπορικά που αντιστοιχούν στα καύσιμα. Με την αιτιολογία ότι υπάρχουν διαθέσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Από τις αρχές Μαϊου μέχρι και σήμερα, την ώρα που οι παραEγωγοί στην Κρήτη ανά περιοχές μετρούν τις πληγές τους λόγω του καιρού που έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στο δέσιμο του καρπού στα ελαιόδεντρα, έλεγχοι από γεωπόνους του ΕΛΓΑ δεν γίνονται, δίχως κανείς να μπορεί να εκτιμήσει τους κινδύνους αλλά και να κατανοήσει το θέατρο του παραλόγου στο οποίο καλούνται να ανταποκριθούν.

Άλλωστε δεν έχουν περάσει 5 μήνες από την ανακοίνωση που είχε βγάλει ο ΕΛΓΑ για την πρόσληψη συμβασιούχων γεωπόνων, συμπεριλαμβάνοντας ανάμεσα στα προσόντα για την πρόσληψη την κατοχή αυτοκινήτου για την διενέργεια των ελέγχων, αφού η υπηρεσία δεν είχε ποτέ αυτοκίνητα και οι έλεγχοι γίνονταν με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των εκτιμητών.

Με αρχή πάντως το δήμο Κισάμου και Σελίνου το θέμα των προβλημάτων και με τη σχοινοκαρπία διευρύνεται αφού οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τα προβλήματα που καταγράφονται στο δέσιμο του καρπού.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ανθοφορία των ελαιοδέντρων (Σχινοκαρπία) στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου. Σε περιοχές όπου αναμενόταν παραγωγή, έχει δέσει το 20% του ανθού και το υπόλοιπο έχει πέσει, με αποτέλεσμα η ζημιά να είναι τεράστια στον Δήμο μας».

Η αγωνία ωστόσο είναι διάχυτη σε όλο το νησί αν και δεν υπάρχει καταγεγραμμένο το πρόβλημα, με τους πειστήμονες από τη μια αλλά και τους παραγωγούς από την άλλη, να φοβούνται ότι μπορεί να χαθεί λόγω των συνθηκών ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Δείτε το απόσπασμα από το Κεντρικό Δελτίο της Κρήτη TV

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_6nk6kz5j/

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News