Ειδήσεις

"Μοντάρει" ξανά το Facebook ο Ζούκερμπεργκ

Το Facebook ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον άλλες ιστοσελίδες και μέσα μαζικής ενημέρωσης για να καθορίσει τι ανήκει στην «Trending Topics» ενότητα.

"Αυτό σημαίνει ότι θα διακόψουμε τη χρήση της top-10 λίστας με τα νέα σημεία πώλησης, την Media 1K λίστα και το RSSfeed", έγραψε στο Facebook ο γενικός σύμβουλος Colin Stretch σε επιστολή του προς τον γερουσιαστή John Thune.

Ο Thune ήταν η πιο "ηχηρός" πολιτικός που τάχθηκε εναντίον του Facebook καθώς μερικοί πρώην εργολάβοι του κοινωνικού δικτύου ισχυρίστηκαν ότι είχαν υπάρξει περιπτώσεις κατά τις οποίες συντηρητικά media outlets είχαν κατασταλεί στην ενότητα Trending Topics.

Ο Stretch είπε επίσης ότι η εσωτερική έρευνα του ίδιου του Facebook δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για προκατάληψη.

"Η έρευνά μας δεν βρήκε κανένα στοιχείο συστηματικής πολιτικής μεροληψίας κατά την επιλογή και την προβολή γεγονότων που περιλαμβάνονται στην ενότητα Trending Topics. Στην πραγματικότητα, η ανάλυσή μας έδειξε ότι τα ποσοστά έγκρισης των συντηρητικών και φιλελεύθερων θεμάτων είναι σχεδόν πανομοιότυπα στα Trending Topics", έγραψε ο Stretch.

Οι κατηγορίες εναντίον του Facebook πήραν τεράστιες διαστάσεις σύμφωνα με το secnews.gr, γρήγορα μετά το αρχικό δημοσίευμα από το Gizmodo. Η πίεση της κοινής γνώμης οδήγησε τελικά τον CEO Mark Zuckerberg να πραγματοποιήσει μια συνάντηση με τους συντηρητικούς ηγέτες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει και να ανακουφίσει τις ανησυχίες τους.

Ο Thune είπε σε μια δήλωσή του ότι ήταν ευχαριστημένος με την απάντηση του Facebook, παρόλο που ο ίδιος είχε πει ότι ο επηρεασμός των Trendings Topics στην κοινή γνώμη ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

"Ενώ η επιτροπή παραμένει ανοικτή σε νέες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό, η διαφάνεια - όχι η ρύθμιση- παραμένει ο στόχος, οπότε θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία για τις προσπάθειές της να αναγνωρίσει σχετικά γεγονότα και την αναγνώριση για τη συνεχή ανάγκη για την αντιμετώπιση με διαφάνεια σχετικών ερωτήσεων των χρηστών", έγραψε.

Σχόλια