Ειδήσεις

ΕΣΠΑσε ο κουμπαράς: 55 εκατ. ευρώ για έργα στην Κρήτη

"Ζεσταίνονται" για τα καλά οι... μηχανές του νέου ΕΣΠΑ στην Κρήτη, αφού οι εντάξεις έργων διαδέχονται η μια την άλλη, με αποκορύφωμα το χθεσινό κύμα... εντάξεων συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατομμυρίων ευρώ!

Οι υπογραφές των πράξεων ένταξης έπεσαν χθες από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, και 10 έργα περιβαλλοντικά - όλα ιδιαίτερα σημαντικά αφού αφορούν σε βιολογικούς και διαχείριση λυμάτων σε τουριστικές περιοχές και κάποια μάλιστα... πολύπαθα, αφού είχαν απενταχθεί παλιότερα ή έχουν ξεκινήσει από το προηγούμενο ΕΣΠΑ - παίρνουν πλέον το δρόμο της υλοποίησης μέσω του νέου κοινοτικού προγράμματος, του ΣΕΣ 2014-2020.

Από τη μια ο κρίσιμος περιβαλλοντικός χαρακτήρας των έργων, από τη στιγμή που μιλάμε για νέους βιολογικούς σταθμούς, για αναβάθμιση υφιστάμενων βιολογικών και για δίκτυα αποχετευτικά, και από την άλλη το μεγάλο ύψος του πακέτου των έργων προκαλούν έντονη ικανοποίηση, ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως τα έργα διαχείρισης των λυμάτων θα δώσουν λύσεις σε τουριστικές περιοχές του νησιού και πως κάποια από αυτά εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του νέου βιολογικού σταθμού της Γεωργιούπολης Χανίων, ένα έργο που είχε μπει στο προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά είχε απενταχθεί το Δεκέμβριο του 2012. Τότε, λόγω περιορισμένων κονδυλίων στο σχετικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, το γνωστό ΕΠΕΡΑ, ο βιολογικός της Γεωργιούπολης ήταν μεταξύ των έργων που "κόπηκαν" τελευταία στιγμή, με βάση το κριτήριο της μικρής συγκριτικά με άλλα έργα ωριμότητας.

Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το έργο αναβάθμισης του βιολογικού του Αγίου Νικολάου. Το έργο είχε επίσης ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ (Ε.Π. Κρήτης) περιόδου 2007-2013. Η δημοπράτηση του έργου είχε γίνει τον Ιούλιο 2014.

Η διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου, ωστόσο, καθυστέρησε, με αποτέλεσμα να παρέλθει η ισχύς του ΕΣΠΑ 2007-2013 και η δυνατότητα χρηματοδότησής του από αυτό. Έτσι, χρειάστηκε να υποβληθεί εκ νέου το αίτημα χρηματοδότησης στο νέο πια Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020.

Έργο- "γέφυρα" είναι την ίδια στιγμή και το έργο συλλογής, επεξεργασίας και μεταφοράς λυμάτων του Πλακιά, που έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και θα ολοκληρωθεί με το ΣΕΣ 2014-2020.

Αναλυτικότερα, τα 10 μεγάλα σε προϋπολογισμό και κυρίως σε σημασία περιβαλλοντικά έργα, που μετά τις χθεσινές υπογραφές από τον Σταύρο Αρναουτάκη εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020, είναι:

- Αποχέτευση Γεωργιούπολης ύψους 10,6 εκατομμυρίων ευρώ,

- Συλλογή-μεταφορά-επεξεργασία λυμάτων Πλακιά ύψους 6,7 εκατ. ευρώ,

- Προμήθεια-εγκατάσταση εξοπλισμού για την αναβάθμιση του βιολογικού Ηρακλείου ύψους 3,2 εκατ. ευρώ,

- Αναβάθμιση βιολογικού Αγίου Νικολάου ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, Αναβάθμιση-επέκταση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Χερσονήσου ύψους 6,6 εκατ. ευρώ,

- Αποχέτευση-βιολογικός των Δ.Δ Κουλούκωνα και Ζωνιανών ύψους 8,8 εκατ. ευρώ,

- Αποχέτευση Αγίας Πελαγίας ύψους 10,9 εκατ. ευρώ,

- Προμήθεια-Εγκατάσταση διαχωριστή αφυδάτωσης Ιλύος της ΕΕΛ της ΔΕΥΑΒΑ ύψους 260.000 ευρώ,

- Εγκατάσταση επεξεργασίας-διάθεσης λυμάτων του Αγίου Σίλα ύψους 986.000 ευρώ,

- και Επέκταση δικτύων αποχέτευσης δήμου Αρχανών-Αστερουσίων ύψους 2,1 εκατ. ευρώ.

Στη χθεσινή υπογραφή ένταξης των έργων βιολογικών καθαρισμών στους δήμους Αποκορώνου, Αγ. Βασιλείου, Ηρακλείου, Αγ. Νικολάου, Χερσονήσου, Μυλοποτάμου, Μαλεβιζίου και Αρχανών-Αστερουσίων παρευρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης και Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, οι δήμαρχοι Μ. Κοκοσάλης, Χ. Κουκιανάκης, Δ. Κόκκινος και Γ. Ταταράκης, εκπρόσωποι Δήμων, στελέχη ΔΕΥΑ και ΟΑΚ-ΔΕΥΑΒΑ, όπως επίσης η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη.

Αναβάθμιση βιολογικών και αποχετευτικών δικτύων

«Εντάχθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες) 10 νέα έργα, τα οποία αναβαθμίζουν και προστατεύουν το περιβάλλον, ενώ ολοκληρώνουν και έργα όπως είναι η τριτοβάθμια επεξεργασία στη Χερσόνησο και η αναβάθμιση των βιολογικών του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου. Ο προϋπολογισμός των έργων είναι 55 εκατ. ευρώ και επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την ένταξη νέων, που θα μας δώσουν τις απορροφήσεις. Πάνω απ' όλα θα έχουμε ολοκληρώσει στην Κρήτη όλους τους βιολογικούς καθαρισμούς και μας μένει μόνο ένας τρίτης κατηγορίας, που είναι της Παλαιόχωρας, που πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα ενταχθεί και αυτό το έργο, ούτως ώστε η Κρήτη να έχει ένα περιβάλλον που θα είναι το δυνατόν προστατευμένο, αλλά και με την ολοκλήρωση των έργων της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων, που πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η δημοπράτησή τους.

Με τα έργα των βιολογικών αντιμετωπίζονται περιβαλλοντικά ζητήματα συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων σε παράκτιες τουριστικές και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της Κρήτης, όπως η Αγ. Πελαγία, η Γεωργιούπολη, δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Χερσονήσου, του δήμου Μυλοποτάμου κ.λπ.», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια