Ειδήσεις

Πριν από 182 χρόνια η θανατική καταδίκη του Κολοκοτρώνη

Η θανατική καταδίκη του Κολοκοτρώνη

Σαν σήμερα, στις 25 Μαίου του 1834 οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για συνωμοσία κατά των Βαυαρών αντιβασιλέων. Υπέρ της απαλλαγής από τη θανατική καταδίκη, ψηφίζουν οι δικαστές, Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Τελικά η ποινή τους μετατρέπεται σε κάθειρξη και οι δύο αγωνιστές απελευθερώνονται τον Μάιο του 1835, όταν ενηλικιώνεται ο Όθωνας.

Ο κολλητός του Μίκυ Μάους

Ήταν 25 Μαίου του 1932 όταν έκανε ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη ο χαρακτήρας της Disney Ντίπι Ντογκ, γνωστός σε όλους μας, ως… Γκούφυ. Ο ανθρωπόμορφος σκύλος και κολλητός του Μίκυ Μάους είναι ατζαμής, με πεταχτά δόντια, αφελής σαν παιδί, αλλά και μεγάλος πλακατζής. Η πρώτη του εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στην ταινία «Mickey's Revue». O ρόλος του ήταν μικρός, ωστόσο ο Γκούφι προκάλεσε αίσθηση για το ξεχωριστό του γέλιο. Ακολούθησαν πέντε ταινίες στις οποίες ο Γκούφι παρέμεινε κομπάρσος, έως τις 11 Αυγούστου του 1934, οπότε και ο Ντίπι Ντογκ ονομάζεται πλέον Γκούφι και γίνεται μέλος του στενού περιβάλλοντος του Μίκυ Μάους, μαζί φυσικά με τον Ντόναλντ Ντακ.

Ο Βελουχιώτης ξεκινά το αντάρτικο

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του Γκούφι, στις 25 Μαίου του 1942, ο κομμουνιστής, Θανάσης Κλάρας συγκροτεί την πρώτη αντάρτικη αντιστασιακή ομάδα, η οποία αποτελείτο στην αρχή από 15 μόνο άνδρες. Λίγες μέρες μετά, από τη Δομνίστα της Ευρυτανίας ο Κλάρας διακηρύσσει ότι αγώνας του ΕΛΑΣ γίνεται εναντίον των ντόπιων συνεργατών του κατακτητή. Εκείνη την περίοδο υιοθετεί και το ψευδώνυμο Άρης Βελουχιώτης, από το θεό του πολέμου, Άρη και το βουνό Βελούχι της Ευρυτανίας.Τους επόμενους μήνες, η ομάδα του Άρη εδραιώνεται σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας και της Ρούμελης, σημειώνοντας επιτυχίες εναντίον των Ιταλών και καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χωρικών.

Ο άθλος της θρυλικής Σέλτικ

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Μαίου του 1967 όταν η σκωτσέζικη Σέλτικ γίνεται η πρώτη βρετανική ομάδα που φτάνει στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Οι «καθολικοί» της Γλασκόβης κερδίζουν στον τελικό της Λισαβόνας την Ίντερ Μιλάνου με σκορ 2-1.

Το ντεμπούτο του Star Wars

Ήταν 25 Μαίου του 1977 όταν κάνει πρεμιέρα η ταινία «Ο πόλεμος των Άστρων» του ελληνικής καταγωγής Αμερικανού σκηνοθέτη, Τζορτζ Λούκας.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια