Ειδήσεις

Eurogroup: Κλειδώνει η καταβολή της δόσης σε 2 υποδόσεις

Στην καταβολή της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις (7,5 δισ. τον Ιούνιο και 2,8 το δισ. το Φθινόπωρο) καταλήγει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το Eurogroup.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην τελική απόφαση του Eurogroup δεν θα υπάρχει αναφορά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018.

Παράλληλα, σε θετικό δρόμο φαίνεται να βρίσκονται και οι συζητήσεις για τον «οδικό χάρτη» του χρέους, με τα μέτρα για την ελάφρυνσή του να λαμβάνονται σε τρεις φάσεις. Πάντως, οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και χωρών της Ευρωζώνης παραμένουν. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι στη δήλωση του Eurogroup θα υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο).

Μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και η εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο. Σε επόμενα στάδια εξετάζεται η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs).

Κυβερνητικές πηγές επίσης τόνιζαν ότι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euro Working Group τη Δευτέρα, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.

πηγη: naftemporiki

Σχόλια