Ειδήσεις

Εξετάσεις για... παρανόμους!

Περίπου 2.500 παράτυποι και παράνομοι τίτλοι σπουδών εντοπίστηκαν στο δημόσιο, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, στους ήδη διορισμένους δημοσίους υπαλλήλους. Και ενώ το λογικό και το δίκαιο θα ήταν οι άνθρωποι αυτοί να εκπαραθυρωθούν, αντιθέτως μελετάται να... διευκολυνθούν.  

Να διευκολυνθούν, προκειμένου να παραμείνουν στο δημόσιο, σε θέσεις που εξ αρχής δε θα είχαν κατάλβει χωρίς τους πλαστούς τίτλους σπουδών. Προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης, όπως αναφέρει το e-sos, η Κυβέρνηση σκέπτεται να θέσει σε εφαρμογή το νόμο "Γιαννάκου", καλώντας τους παρανόμους να δώσουν ειδικές εξετάσεις, προκειμένου να λάβουν νόμιμο τίτλο σπουδών. Ο συγκεκριμένος νόμος αναφέρεται ρητά σε πτυχία ιδιωτικών ΤΕΕ των ετών από 2004 ως το 2008 και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα...

Καταγγελίες σχετικά με παράτυπους και παράνομους τίτλους σπουδών έχει κάνει πολλές φορές η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ). Σύμφωνα με την τελευταία της καταγγελία βαίνουν ολοταχώς προς διορισμό 20 άτομα που φέρονται ως κάτοχοι τίτλων σπουδών από Ιδιωτικά Σχολεία. Η Ομοσπονδία μάλιστα κατηγορεί τους Σχολάρχες "που θυμήθηκαν τώρα να ζητήσουν την τιμωρία μελών τους, τα οποία μεχρι πρότινος προστάτευαν".

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ: "Θυμηδία αλλά και οργή προκαλεί η ανακοίνωση του Συνδέσμου των σχολαρχών για το ζήτημα των πλαστών και παράνομων τίτλων σπουδών και των διορισμών των κατόχων τους στο Δημόσιο. Οι άνθρωποι που με δημόσιες ανακοινώσεις τους διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι ουδέν μεμπτόν συμβαίνει στην ιδιωτική εκπαίδευση, πλέον εμφανίζονται, τάχα, βασιλικότεροι του βασιλέως και ζητούν τιμωρία των «πλαστογράφων»! Και, βεβαίως, αποκρύπτουν έντεχνα το ότι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΤΕΕ σε Άρτα, Γιάννενα, Λάρισα και Τρίκαλα που εξέδιδαν τους τίτλους ήταν μέλη τους, τα οποία και μέχρι πρότινος προστάτευαν".

Ο φάκελος των πλαστών-παράνομων τίτλων σπουδών και του διορισμού κατόχων τους στο Δημόσιο άνοιξε με μηνύσεις της ΟΙΕΛΕ. 35 εμπλεκόμενοι κατηγορήθηκαν για κακούργημα, τους επεβλήθη πρόστιμο 50.000 ευρώ και ποινή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Δυστυχώς, όπως σημειώνει η ΟΙΕΛΕ, μετά από πολλές πιέσεις και καθυστερήσεις, η εκδίκαση καθυστέρησε και τα αδικήματα παραγράφησαν (αν και η Ομοσπονδία μας έχει ζητήσει επισήμως τη νομική αναψηλάφιση της υπόθεσης)...

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια