default-image

Ύστατη προσπάθεια των δημάρχων για τα σκουπίδια

Κρήτη
Ύστατη προσπάθεια των δημάρχων για τα σκουπίδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη συλλογή στοιχείων τα οποία θα αποδεικνύουν την εύρυθμη λειτουργία των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί, προχωρά η ΠΕΔ Κρήτης με αφορμή τις ανατροπές που φέρνει το σχέδιο νόμο στο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο καίει την αυτοτελή λειτουργία των φορέων διαχείρισης και με τον κίνδυνο διατάραξης της συνοχής μεταξύ των δημάρχων.

«Θα πρέπει να κινηθούμε μονιασμένοι γιατί θα έχουμε προβλήματα στο μέλλον» παραδέχτηκαν δήμαρχοι στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΠΕΔ, όπου έγινε σαφές ότι θα επιμείνουν στη λειτουργική αυτοτέλεια των υφιστάμενων φορέων υπό την ομπρέλα του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.

«Θα πρέπει να αποδείξουμε ότι οι δομές λειτουργούν ικανοποιητικά και ότι δεν χρειάζεται να τις διαλύσουμε για να κάνουμε άλλες», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινός.

Το σχέδιο νόμου το οποίο έχει ανάψει φωτιές στην τοπική αυτοδιοίκηση προβλέπει τη δημιουργία έως 3 φορέων διαχείρισης στην Κρήτη, με εξαίρεση τα Χανιά, όπου παραμένει με τη μορφή που έχει η Ανώνυμη Εταιρεία.

Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς στις 15 Ιουνίου λήγει η παράταση που δόθηκε για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και με τα ερωτήματα να είναι δεκάδες γύρω από τις πηγές χρηματοδότησης έργων, όπως και για το ποιος θα ελέγχει και συντονίζει τους ανεξάρτητους φορείς διαχείρισης, καθώς και για το ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News