default-image

Έφτιαξαν πέργκολες και τώρα "εισπράττουν"... μπιλιετάκια

Κρήτη
Έφτιαξαν πέργκολες και τώρα "εισπράττουν"... μπιλιετάκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους έφταναν οι πληγές που άφησε στην περιοχή τους η καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Απριλίου και η πτώση του τζίρου που καταγράφεται καθημερινά στα ταμεία των καταστημάτων του παραδοσιακού Μύρτου, αιφνιδιαστικά τους ξαναθυμήθηκε και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Στο Μύρτο,11 χρόνια μετά, επιστρέφει η Κτηματική Υπηρεσία στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, για να μοιράσει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης σε όλους τους επιχειρηματίες που έχουν φτιάξει πέργκολες και έχουν τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα, μπροστά σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του παραλιακού πεζόδρομου.

Ωστόσο, οι ίδιες σχεδόν επιχειρήσεις που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να ακυρώσουν τις ίδιες απαιτήσεις που είχε εγείρει από το 2005 η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου έχουν δικαιωθεί με δικαστική απόφαση από το 2014 σε ό,τι αφορά τη διοικητική αποβολή, ενώ εκκρεμεί η απόφαση που δεν έχει εκδοθεί ακόμη, για την αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης που ζητούσε και τότε η Κτηματική Υπηρεσία.

«Το 2005 κι ενώ οι καταστηματάρχες της παραλίας του Μύρτου πλήρωναν κανονικά στο Δήμο Ιεράπετρας 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, για το χώρο που είχαν ζητήσει άδεια και τοποθετούσαν τα τραπεζοκαθίσματά τους, η Κτηματική Υπηρεσία με έγγραφό της τους είχε ζητήσει τότε να ξαναπληρώσουν, ορίζοντας τη μίσθωση στα 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θεωρώντας ότι ο Δήμος παράνομα εισέπραττε για κάτι που δεν του ανήκει. Την ίδια ώρα, τους έκανε και έξωση από το χώρο που είχαν καταλάβει με άδεια του Δήμου, τον οποίο η δημοτική Αρχή φρόντιζε να βρίσκεται πάντα σε καλή κατάσταση.

Το 2005 κάναμε ανακοπές κατά των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής και αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης και καταφέραμε να κερδίσουμε δικαστικά το 2014 σε ό,τι αφορά τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, για τα οποία δικαιώθηκαν 15 επαγγελματίες. Η απόφαση του δικαστηρίου, που αφορά στην αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης, δεν έχει εκδοθεί ακόμη», μας είπε ο δικηγόρος κ. Σπύρος Τσικαλουδάκης.

24 ευρώ το τετραγωνικό

Σε απόγνωση βρίσκονται τις τελευταίες μέρες και πάλι για τον ίδιο λόγο οι καταστηματάρχες της παραλίας του Μύρτου, οι οποίοι είχαν πιστέψει ότι δε θα τους ξαναενοχλούσε η Κτηματική Υπηρεσία μετά τη θετική για εκείνους δικαστική απόφαση του 2014.

«Η Κτηματική Υπηρεσία επέστρεψε με νέα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής κατά των ίδιων των καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος, που είχε αθωώσει το δικαστήριο το 2014. Στα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης, που πήραν τώρα στα χέρια τους οι καταστηματάρχες, η Κτηματική Υπηρεσία ζητά 24 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, και τους καλεί να πληρώσουν για τη χρήση του χώρου στον παραλιακό πεζόδρομο από το 2005 έως το 2016, δηλαδή για τη χρήση των 11 τελευταίων χρόνων, τη στιγμή που αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα», μας λέει ο δικηγόρος των επαγγελματιών κ. Σπύρος Τσικαλουδάκης.

Είναι πολλά τα λεφτά...

Επιχειρηματίες σε απόγνωση

Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο του παραδοσιακού οικισμού του Μύρτου, καθώς τα χρήματα που ζητά αιφνιδιαστικά η Κτηματική Υπηρεσία είναι πάρα πολλά και αφορούν στην υποτιθέμενη δωδεκάμηνη χρήση του χώρου, ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι τα μαγαζιά αυτά λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη μόνο τρεις μήνες το καλοκαίρι.

«Ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε από την αρχή αιτήσεις ανακοπής κατά των πρωτοκόλλων αυτών στο δικαστήριο, με την ελπίδα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη και αυτή τη φορά θα μας δικαιώσει, όπως έκανε και για τα πρωτόκολλα του 2005», κατέληξε ο δικηγόρος των καταστηματαρχών ο κ. Σπύρος Τσικαλουδάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News