Ειδήσεις

"Όχι" και για την απεργία στις ενδοσχολικές

Απορρίφθηκε και επίσημα η πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών της χώρας κατά την περίοδο των ενδοσχολικών, αλλά και των πανελλαδικών εξετάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπέρ της απεργίας στις εξετάσεις τάχθηκε η ΕΛΜΕ Χανίων, ενώ κατά η ΕΛΜΕ Ηρακλείου. Η απόφαση πάρθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ολομέλειας των προέδρων των εκπροσώπων των καθηγητών όλης της χώρας.

Την πρόταση για άσκηση πίεσης μέσω της απεργίας στις εξετάσεις είχαν "κατεβάσει" οι Παρεμβάσεις. Ανάλογη πρόταση είχε διατυπωθεί επίσης από το Συντονιστικό Αναπληρωτών και ωρομισθίων που εξακολουθούν να πιστεύουν πως "η προκήρυξη μιας στάσης εργασίας ή μια μονοήμερη απεργία χωρίς χαρακτηριστικά κλιμάκωσης δεν είναι αρκετή».

Αναπληρωτές και ωρομίσθιοι νοιώθουν τον εφιάλτη της ανεργίας να τους χτυπά την πόρτα, καθώς το Υπουργείο κινείται στην κατεύθυνση της "εξοικονόμησης" εκπαιδευτικών με κάθε τρόπο. Όσο περισσότερους εκπαιδευτικούς καταφέρει να εξοικονομήσει, τόσο λιγότερους αναπληρωτές και ωρομίσθιους θα προσλάβει για τα σχολεία το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η πλειοψηφία του κλάδου συνεκτιμησε πως ο θεσμός των πανελλαδικών εξετάσεων είναι σχεδόν... ιερός και τυχόν κινητοποίηση μέσα στις εξετάσεις θα έφερνε τον κλάδο απέναντι στην κοινωνία.  Ωστόσο, επειδή τα πραοβλήματα παραμένουν και τα αιτήματα είναι σοβαρά, αποφασίστηκε να ορισθεί ημέρα κινητοποιήσεων με την μορφή παραστάσεων στο υπουργείο Παιδείας της Περιφερειακές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Συμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρία Ρηγάκη, η κινητοποίηση αυτη αναμένεται να γίνει σε πανελλαδικό επίπεδο, κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα σε ημέρα που δεν υπάρχουν εξετάσεις. Επίσης, εξουσιοδοτήθηκε το ΔΣ της  ΟΛΜΕ να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση αιφνιδιαστικών ρυθμίσεων από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας.

Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία σχετικά με της ειδικότητες που θα ζημιωθούν περισσότερο από την "επιχείηση εξοικονόμισης" του Υπουργείου Παιδείας. Εικόνα δεν υπάρχει ακόμα, όπως λέει ο κ. Ρηγάκης, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο, απαντά: "Στην ολομέλεια του Σαββατοκύριακου, δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Όλοι θέλουμε να έχουν τα σχολεία ομαλή έναρξη το Σεπτέμβριο".

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια