default-image

Μια αιωνιότητα και μια μέρα, ο Κοπέρνικος και η Βικτώρια

Μια αιωνιότητα και μια μέρα, ο Κοπέρνικος και η Βικτώρια

Ο πατέρας της μοντέρνας αστρονομίας

Στις 24 Μαΐου του 1543 αφήνει την τελευταία του πνοή ο περίφημος Πολωνός επιστήμονας, Νικόλαος Κοπέρνικος. Ο Κοπέρνικος, γνωστός και ως ο «πατέρας της μοντέρνας αστρονομίας», υπήρξε ο πρώτος ο οποίος υποστήριξε ότι η Γη -μαζί με άλλους πλανήτες- περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο.

Η γέννηση της βασίλισσας Βικτώριας

Σαν σήμερα, εξάλλου, στις 24 Μαΐου του 1819, γεννιέται η Αλεξανδρίνα Βικτώρια, η Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας και Αυτοκράτειρα των Ινδιών. Ήταν βασίλισσα για 63 ολόκληρα χρόνια και μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν η μακροβιότερη βασίλισσα της Γηραιάς Αλβιόνας: Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2015 το ρεκόρ της Βικτώριας «έσπασε» η Βασίλισσα Ελισάβετ Β'.

Η Βικτώρια υπήρξε η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης η οποία είδε το όνομά της να δίνεται στην περίοδο της βασιλείας της ενόσω βρισκόταν ακόμη εν ζωή. Ειδικότερα, το διάστημα που χαρακτηρίζεται από τους ιστορικούς ως Βικτωριανή Εποχή, περικλείει την έκρηξη της Βιομηχανικής Επανάστασης και τη σημαντική εδαφική επέκταση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας σε όλη την υφήλιο.

Ο ζωντανός θρύλος της ροκ γίνεται 75 ετών

Τα 75α γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα ο Ρόμπερτ Άλλεν Ζίμμερμαν. Ο λόγος για τον Μπομπ Ντίλαν, μια από τις μεγαλύτερες μουσικές ιδιοφυϊες όλων των εποχών, ο οποίος ήρθε στη ζωή στις 24 Μαΐου του 1941, στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ντίλαν ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική όντας μαθητής γυμνασίου, παίζοντας φυσαρμόνικα, πιάνο και κιθάρα. 

Το 1959, σαν φοιτητής της Πανεπιστημίου της Μινεάπολης, άκουσε για πρώτη φορά τραγούδια του Γούντι Γκάθρι, του θρύλου της αμερικανικής φολκ μουσικής. Μπορεί ο Ντίλαν να έγινε διάσημος σε νεαρή ηλικία λόγω της ενασχόλησής του με τη φολκ, ωστόσο, γρήγορα στράφηκε προς άλλα μουσικά μονοπάτια, καθώς πρακτικά ήταν ο καλλιτέχνης, ο οποίος υπήρξε ο θεμελιωτής της ροκ. Οι τρεις δίσκοι του Μπομπ Ντίλαν, «Highway 61 Revisited", (1965) "Blonde on blonde" (1966) και "John Wesley Harding" (1967) αποτελούν μνημεία της ροκ, τα οποία απομάκρυναν το νεαρό μουσικό από τους φανατικούς οπαδούς της φολκ.

Πολλοί από τους τελευταίους βρίσκονταν ανάμεσα στο πλήθος που αποδοκίμασε τον Ντίλαν, όταν ο τελευταίος ανέβηκε στη σκηνή του Newport Festival με δερμάτινα και ψηλοτάκουνες μπότες, παίζοντας ηλεκτρική κιθάρα Fender Stratocaster. Εν τούτοις, σε ηλικία 25 ετών, οι πωλήσεις των δίσκων του είχαν ήδη ξεπεράσει τα 10.000.000 και ο Ντίλαν γίνεται το πρώτο και παντοτινό ροκ σύμβολο...

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος "κατακτά" τις Κάννες

Τέλος, ήταν 24 Μαΐου του 1998, όταν ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος βραβεύεται με τον Χρυσό Φοίνικα του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του "Μια αιωνιότητα, μια ημέρα". Το εν λόγω βραβείο αποτελεί για πολλούς τη μεγαλύτερη διεθνή διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News