Ειδήσεις

Στο φως τα στοιχεία του εγκέφαλου εκβιαστών στην Κρήτη

Δόθηκαν στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες του 56χρονου, που εμπλέκεται σε κύκλωμα εκβιαστών με πλοκάμια σε όλη την χώρα και μεταξύ των περιοχών και στα Χανιά.

Πρόκειται για τον Νικόλαο Τρέντο του Μιχαήλ, γεννηθέντα το 1960 στην Αθήνα ο οποίος συνελήφθη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στις 14 του μήνα, για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, η οποία εξαπατούσε ιδιοκτήτες καταστημάτων και αποσπούσε διάφορα χρηματικά ποσά.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το κουβάρι ξετυλίχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και αποκάλυψε κύκλωμα εκβιαστών που είχε απλώσει τα πλοκάμια του από το Κερατσίνι και τα Άνω Πατήσια στην Αττική, μέχρι την Καλαμάτα και τα Χανιά.

Οι συλλήψεις έγιναν ταυτόχρονα και στις 4 περιοχές, μετά από έρευνες μηνών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Προέκυψε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο τουλάχιστον, είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση, στην οποία και εντάχθηκαν σταδιακά όλοι οι συλληφθέντες με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

Ο 56χρονος εκ των συλληφθέντων φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της συμμορίας εκβιαστών και ο οποίος επικοινωνούσε τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια και προσποιούμενος τον υπάλληλο διαφόρων δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών, χρησιμοποιούσε βέβαια και διάφορα ψευδώνυμα ως υπάλληλος του Ε.Φ.Ε.Τ., του Ι.Κ.Α., του Τμήματος Υγιεινής, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ.α., ανάλογα με το ακριβές αντικείμενο του καταστήματος και το πως θα τσιμπούσε το εκάστοτε θύμα ευκολότερα.

Φέρεται να εκβίαζαν εκατοντάδες καταστηματάρχες με την απειλή δήθεν ελέγχων, αποσπώντας διάφορα χρηματικά ποσά.

Συγκεκριμένα, σε βάρος των 6 έχει σχηματιστεί δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας - κακουργηματικού χαρακτήρα - για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σε συνδυασμό με τα αδικήματα της εκβίασης, της απάτης και της αντιποίησης κατ' εξακολούθηση.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες απειλούσε τους ιδιοκτήτες με «ελέγχους» στα καταστήματα τους για βεβαίωση παραβάσεων ή για «καταγγελίες» που επισύρουν υψηλά πρόστιμα, απαιτώντας εκβιαστικά την καταβολή διαφόρων - κατά περίπτωση - χρηματικών ποσών. Η κατάθεση των χρημάτων πραγματοποιούνταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους υποδείκνυε ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, και ανήκαν στον ίδιο ή τους συνεργάτες του.

Σχόλια