Ειδήσεις

Ο πολύπαθος ποταμός της Κρήτης με τις εξωτικές ομορφιές

Ο ποταμός Γιόφυρος που όλα αυτά τα χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο για τόσα και τόσα θέματα ,από  την άσχημη κατάσταση την οποία κατά καιρούς εμφανίζει, θυμίζοντας περισσότερο σκουπιδότοπο παρά ποταμό, τους κινδύνους που εγκυμονεί σε μία δυνατή νεροποντή ,αλλά και τις προσπάθειες καθαρισμού του στις οποίες και έχουν επιδοθεί αρμόδιοι φορείς ,έχει καλά κρυμμένα μυστικά .

Όμορφες φυσικές ομορφιές που δεν περίμενε κανείς να δει και παραπέμπουν αν μη τι  άλλο σε ένα περά για πέρα εξωτικό σκηνικό που δεν θυμίζει σε τίποτα το Γιόφυρο που όλοι γνωρίζουμε.

Σε άλλο κομμάτι του Γιόφυρου, κοντά στο χωριό Κυπαρίσσι, το ποτάμι σχηματίζει ένα υπέροχο φαράγγι με πυκνή βλάστηση, λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες.

Ο ποταμός Γιόφυρος ή Διακονιάρης βρίσκεται στα βόρεια του Νομού Ηρακλείου. Ο ποταμός πηγάζει από διάφορους παραπόταμους γύρω από το χωριό Προφήτης Ηλίας και εκβάλει στην παραλία δίπλα από το Παγκρήτιο Στάδιο, στην πόλη του Ηρακλείου.

Κοντά στον Προφήτη Ηλία δημιουργεί βαθιές κοιλάδες και στις όχθες του καρποφορούν πλούσιοι αμπελώνες και ελαιώνες.

Κοντά στον οικισμό Τσαγκαράκι η κοιλάδα στενεύει και δημιουργεί ένα στενό πέτρινο πέρασμα.

Σε αυτό το σημείο το νερό εγκλωβίζεται σε ένα φυσικό φράγμα και σχηματίζεται ένας μικρός καταρράκτης, που κάποτε έδινε ζωή στους παλιούς νερόμυλους.

Υπάρχει αναφορά ,σύμφωνα με το cretabeaches.com ,ότι στον ποταμό υπήρξε κάποτε ναός της Αθηνάς, ο οποίες δεν έχει εντοπιστεί.

Επίσης, κοντά στον οικισμό Χάνι υπάρχει ένα πέτρινο γιοφύρι (1690μΧ) που κάποτε ένωνε το Ηράκλειο με τη Μεσαρά.

Φωτογραφίες: Cretabeaches.com

Σχόλια