default-image

Σφαγή στα δικαιώματα:Από 18,5 χιλιάδες ευρώ πήρε 625 ευρώ

Κρήτη
Σφαγή στα δικαιώματα:Από 18,5 χιλιάδες ευρώ πήρε 625 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στον Ιούνιο θα πληρωθούν οι χιλιάδες αδικημένοι παραγωγοί της φόρμας 6, είναι η νέα δέσμευση διά στόματος Αποστόλου, που την απέσπασε σε προσωπική συνάντηση μαζί του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.

Η υπόθεση της κόρης του αμπελουργού (γνωστού και από τη θητεία του ως προέδρου της ΔΕΥΑΗ), Γιώργου Στειακάκη, στάθηκε η αφορμή προκειμένου να μπορέσει ο προσωπικός φίλος του αγρότη, γιατρός Νίκος Ηγουμενίδης, να συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

«Θα περιμένουμε να το δούμε», είπε ο κ. Στειακάκης, τονίζοντας στη "Νέα Κρήτη" ότι η περίπτωση της κόρης του είναι η πιο χαρακτηριστική και η πιο ενδεικτική για τη "σφαγή" των δικαιωμάτων σε βάρος των νέων αγροτών. «Από 18,5 χιλιάδες ευρώ, μου έβγαλαν για την κόρη μου 625 ευρώ δικαιώματα. Αυτά που υπογράφει ο Αποστόλου για 103 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης είναι αυτά τα δικαιώματα. Και μέσα εκεί υπάρχουν 30 στρέμματα αμπέλι. Που το αμπέλι μόνο έπαιρνε 10.000 ευρώ. Μάλιστα στην πρώτη δόση μάς έβαλαν 5.500 ευρώ. Και τώρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνομαι "κόκκινος" 5.500 ευρώ»!

Μαζική αγωγή κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεκάδες παραγωγοί, μέχρι στιγμής, έχουν υπογράψει ότι συμμετέχουν στη μαζική αγωγή κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ για να διεκδικήσουν τις πληρωμές των δικαιωμάτων που τους έχουν κοπεί, για διάφορους λόγους στον καθένα, είτε γιατί είναι στη φόρμα 6, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

«Την αγωγή θα την καταθέσουμε απευθείας στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα. Και όσο περισσότερες υπογραφές έχουμε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διαπραγματευτική μας δύναμη», τονίζει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης.

«Είναι 28.000 κόσμος σε ολόκληρη τη χώρα. Εμείς εδώ ξεκινήσαμε την αγωγή. Οι υπόλοιποι τι περιμένουν; Και την ίδια ώρα, μπαίνω στο σύστημα και βλέπω αλλοπρόσαλλα πράγματα. Οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα. Τους άλλαξαν - πιθανολογώ - τις παραμέτρους στο σύστημα και τα έχουν κάνει όλα μπάχαλο», λέει ο συνδικαλιστής.

Αγώνας δρόμου

Αρχίζει εξάλλου από σήμερα Δευτέρα η διαδικασία των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων, μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο μεταξύ, όμως, καμία ενημέρωση δεν υπάρχει για τους δεκάδες χιλιάδες άλλους παραγωγούς που είδαν να τους πετσοκόβουν τις επιδοτήσεις τους, ενώ ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκεται από τους φορείς ενεργοποίησης η διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της τρέχουσας χρονιάς.

Την ίδια ώρα, οι φορείς ενεργοποίησης βρίσκονται στο "φουλ" της δουλειάς για την ενεργοποίηση των νέων δικαιωμάτων.

Η ΕΑΣ Ηρακλείου, μάλιστα, για μια χρονιά ακόμη, έχει βγάλει στα χωριά συνεργεία, που συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία από τους παραγωγούς, για να κληθούν στη συνέχεια οι ίδιοι και να βάλουν την υπογραφή τους στην αίτηση της Ενιαίας Ενίσχυσης.

«Έχουμε ενεργοποιήσει όλο το μηχανισμό που διαθέτουμε, ώστε να καταλάβει ο κόσμος και να κατανοήσει ότι, μετά την παράταση που δόθηκε, η προθεσμία λήγει στις 16 Ιουνίου. Και πάνω σε αυτό το ζήτημα δουλεύουν άπαντες και πιστεύω να πάμε καλά», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣΗ Ανδρέα Στρατάκη.

Στο μεταξύ, σε κάποιες περιπτώσεις, η ΕΑΣΗ ζητάει από τους παραγωγούς, εκτός από το εκκαθαριστικό που ήδη έχουν καταθέσει, να της προσκομίσουν και το Ε9. «Είναι ένα βασικό έγγραφο», διευκρινίζει ο Ανδρέας Στρατάκης, «για όλους. Αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αλλαγές στο Ε9 και ισχύει το περυσινό Ε9, επειδή εμείς το έχουμε στον ηλεκτρονικό φάκελο του κάθε παραγωγού δεν το ζητάμε εκ νέου»...

Οι μεταβιβάσεις

Στο μεταξύ, ξεκινά από σήμερα η διαδικασία για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2016. Όσοι παραγωγοί θέλουν να μεταβιβάσουν δικαιώματα πρέπει κατά περίπτωση να προσκομίσουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΑΣΗ, ισχύουν οι εξής περιπτώσεις:

* Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων με γη: Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων (πώληση, δωρεά, γονική παροχή κ.λπ.). Απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης γης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1/6/2015 έως 31/5/2016 και πιστοποιητικό μεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο.

* Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη: Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη είτε με πώληση είτε με ενοικίαση, όπου το 20% της αξίας παρακρατείται υπέρ του εθνικού αποθέματος. Εξαίρεση στην παρακράτηση υπάρχει εφόσον αυτή γίνεται μεταξύ συγγενών Α' βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας (γονείς-παιδιά, σύζυγοι, κ.λπ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις αρκεί να προσκομιστεί το έγγραφο που αποδεικνύει τη συγγένεια (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη γάμου κ.λπ.).

* Μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς:

- Σε περίπτωση κληρονομιάς βάσει διαθήκης, απαιτούνται: Ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφο δημοσιευμένης διαθήκης, πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης (Ειρηνοδικείο) και πιστοποιητικό περί μη αγωγής για ακύρωση ή διάρρηξη ή προσβολή αυτής (Ειρηνοδικείο).

- Σε περίπτωση κληρονομιάς από το νόμο (εξ αδιαθέτου) απαιτούνται: Ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης (Ειρηνοδικείο), προσωπικά στοιχεία των κληρονόμων (ταυτότητα, ΑΦΜ), μίσθωση δικαιωμάτων με μίσθωση γης.

Ενοικιάζονται δικαιώματα και γη με ίση ή μεγαλύτερη έκταση για το ίδιο χρονικό διάστημα. Τα δικαιώματα επιστρέφουν αυτόματα στον ιδιοκτήτη με τη λήξη της μίσθωσης. Απαιτείται η πράξη μίσθωσης έκτασης με ημερομηνία έναρξης μίσθωσης από 1/6/2015.

* Αλλαγή προσωπικών στοιχείων δικαιούχου:

- Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή χωρίς γη: Λύση της μίσθωσης, με γη ή χωρίς γη, με κοινή συμφωνία, πριν την ημερομηνία λήξης της μίσθωσης.

- Μίσθωση δικαιωμάτων χωρίς γη: Ενοικίαση δικαιωμάτων χωρίς γη (20% παρακράτηση). Τα δικαιώματα επιστρέφουν αυτόματα στον ιδιοκτήτη με τη λήξη της μίσθωσης.

- Μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς και ταυτόχρονη μεταβίβασή τους το ίδιο έτος ενίσχυσης. Σε περίπτωση που κληρονόμος επιθυμεί να μεταβιβάσει σε έναν ή σε περισσότερους γεωργούς το σύνολο ή μέρος των δικαιωμάτων που κληρονομεί το ίδιο έτος ενίσχυσης 2016: Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή χωρίς γη και ταυτόχρονη μεταβίβασή τους το ίδιο έτος ενίσχυσης.

Η καταληκτική ημερομηνία μεταβίβασης δικαιωμάτων είναι η Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες είναι:

* Για το Ηράκλειο (2810) 378.136, 378.142, 378.144 και 378.174.

* Για το Αρκαλοχώρι: 28910/22.223.

* Για το Καστέλι Πεδιάδος: 28910/31.262.

* Για τον Πύργο Μονοφατσίου: 28930/22.309.

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News