default-image

Εξαγωγές "χρυσάφι" για την Κρήτη

Οικονομία
Εξαγωγές "χρυσάφι" για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τον τουρισμό, οι εξαγωγές φαίνεται να είναι αυτές που σώζουν την κρητική οικονομία, επιβεβαιώνοντας έτσι για μια ακόμη φορά ότι τουρισμός και πρωτογενής τομέας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την ύφεση.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται μετά και την εντυπωσιακά αυξητική πορεία που παρουσίασαν οι κρητικές εξαγωγές το α' δίμηνο του 2016, έναντι του αντίστοιχου διμήνου του 2015. Αύξηση που στέλνει σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση για το πόσο αναγκαία είναι η στήριξη του παραγωγικού αυτού τομέα, αφού μέσα σε δύσκολές οικονομικά συγκυρίες συνεχίζει να έχει την Κρήτη και τα προϊόντα της ψηλά σε δυναμικές αγορές, συμβάλλοντας έτσι δραστικά στην τοπική οικονομία του νησιού.

Ανά νομό

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και μετά από επεξεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου η αύξηση των κρητικών εξαγωγών άγγιξε το 32% σε αξία, ενώ η αύξηση σε ποσότητα έφτασε το 59%. Συγκεκριμένα, οι κρητικές εξαγωγές έφτασαν σε αξία τα 159 εκατ. ευρώ, έναντι 120 εκατ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα και 61 εκατ. ευρώ το α' δίμηνο του 2014, ενώ σε όγκο ξεπέρασαν τους 137.500 τόνους, έναντι των 86.600 τόνων το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015 και 104.850 τόνων το ίδιο διάστημα του 2014.

Όσον αφορά στους νομούς και για την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές από το Ηράκλειο παρουσίασαν αύξηση 34,6%, από το Ρέθυμνο 10,8%, από τα Χανιά 88%, ενώ αντίθετα μείωση εμφάνισαν οι εξαγωγές από το νομό Λασιθίου, ίση με 17%.

Κυριαρχεί το κρητικό λάδι

Στις κυριότερες εξαγωγικές αγορές, πρώτη έρχεται η Ιταλία με μερίδιο 42,7%, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος είναι εξαγωγή ελαιολάδου χύδην. Δεύτερη παραδοσιακά έρχεται η Γερμανία, με μερίδιο 12,4%. Στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα προσφιλή τα τυποποιημένα και πιστοποιημένα κρητικά προϊόντα, καθώς οι Γερμανοί καταναλωτές έχουν αναγνωρίσει εδώ και χρόνια την αξία και την ποιοτική διαφορετικότητα των προϊόντων της Κρήτης.

Στο σημείο αυτό μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι, με σκοπό την ενδυνάμωση των τοπικών προϊόντων στη γερμανική αγορά, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης υποστηρίζει τη δράση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, το οποίο διοργανώνει κατά το διάστημα 23-24 Μαΐου το 3ο Ελληνογερμανικό Forum Τροφίμων και συνέδριο. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, που στόχο έχει τη στήριξη των ελληνογερμανικών εμπορικών σχέσεων, όπως αναφέρεται, θα διεξαχθούν Β2Β επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των Κρητικών επιχειρηματιών και γερμανικών εταιρειών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εισαγωγή κρητικών παραδοσιακών προϊόντων, με στόχο τις όποιες κατ' επέκταση επιπλέον θετικές εξελίξεις μπορεί να έχουν οι συναντήσεις αυτές για τη σύναψη νέων συνεργασιών και την περαιτέρω αύξηση των κρητικών εξαγωγών.

Κλείνοντας με τις αγορές, ακολουθούν οι ΗΠΑ με 6,9%, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στην εισαγωγή των κρητικών αλλά και γενικότερα των ελληνικών προϊόντων. Έπονται η αγορά της Ολλανδίας με μερίδιο 2,9% και η Αυστρία με 2,8%, όπου σταθερά η ζήτηση των Κρητικών προϊόντων είναι αυξημένη, ενώ συνολικά στο 32% κυμαίνονται οι εξαγωγές σε διάφορες άλλες αγορές και περίπου στο 3% οι εξαγωγές στις Κάτω Χώρες.

Εκτός τώρα από το κρητικό λάδι, που είναι πρωτοπόρο, άλλα προϊόντα της Κρήτης που έχουν μεγάλη ζήτηση είναι τα κηπευτικά, τα αρτοποιήματα, το κρασί, τα πλαστικά, με μια στροφή από τους ξένους τα τελευταία χρόνια στα τυποποιημένα επώνυμα κρητικά προϊόντα.

Ελπιδοφόρα μηνύματα

«Πάμε για νέο ρεκόρ»

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, μετά τα θετικά αυτά αποτελέσματα για τις κρητικές εξαγωγές, δήλωσε ότι «όπως το 2015, το οποίο και αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τις κρητικές εξαγωγές, έτσι και το 2016 ξεκινάει πολύ δυναμικά, φέρνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τα εξαγώγιμα προϊόντα και τους επιχειρηματίες του νησιού. Παρ' όλα αυτά, για το 2016 αναμένονται έντονες διακυμάνσεις και μόνο στο κλείσιμο του έτους θα φανεί αν τελικά ξεπεραστεί το περυσινό ρεκόρ για τις εξαγωγές της Κρήτης».

Πρόσθεσε επίσης ότι «μέσα σε αυτό το πολύ άσχημο οικονομικό τοπίο της χώρας μας, παρά τα εμπόδια που μπαίνουν στο "επιχειρείν", οι εξαγωγείς της Κρήτης πρωτοπορούν για άλλη μια φορά, διότι τα νούμερα σε πανελλήνιο επίπεδο δεν είναι αντίστοιχα. Η Κρήτη παραμένει ως μία από τις δυναμικότερες περιφέρειες στην Ελλάδα, με σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, και οι Κρήτες εξαγωγείς έδειξαν ότι μπορούν να σημειώνουν σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις. Γι' αυτό και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι να μας αφήσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως εμείς πολύ καλά γνωρίζουμε, χωρίς να μας βάζουν εμπόδια, διότι οι εξαγωγές σημαίνουν εισροή ζεστού χρήματος και αποτελούν ανάχωμα στην ανεργία».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News