default-image

Αντ. Μέντεν: Διαφυλάξτε την ειρήνη, αυτό χρειαζόμαστε

Κρήτη
Αντ. Μέντεν: Διαφυλάξτε την ειρήνη, αυτό χρειαζόμαστε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά, πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Συμμαχικό Νεκροταφείο στη Σούδα για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τη Βρετανία εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Μάικλ Φάλον. Ανάμεσα στους συγκινημένους παρευρισκόμενους και ο Άντονι Μέντεν, γεννημένος το 1920 στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος δήλωσε: «Μείνετε μακριά από τον πόλεμο, αν μπορείτε. Δεν υπάρχει δόξα στον πόλεμο. Διαφυλάξτε την ειρήνη, αυτό χρειαζόμαστε».

Ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, Τζον Κίτμερ με τη σειρά του, ανέδειξε την αιώνια πρόκληση για τη διατήρηση της ειρήνης και τη συμφιλίωση των λαών του κόσμου, όπως ήταν και το μήνυμα της τελετής, όπου ανεξαρτήτως στρατοπέδου στον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όλοι μαζί τίμησαν τη μνήμη των πεσόντων.

Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσε μεταξύ άλλων και η Διευθύντρια της Επιτροπής των Κοιμητηρίων Πολέμου της Κοινοπολιτείας, Βικτόρια Γουάλας, πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή και η οποία ανέφερε: «Έχουμε κοιμητήρια πολέμου σε 153 χώρες. Σε 23.000 νεκροταφεία, τιμάται η μνήμη 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, καθένας εκ των οποίων έχει μια ιστορία να πει, κάποιος, κάπου τους θυμάται και τους λείπει. Είναι χρέος μας για πάντα, αέναα να προσέχουμε αυτά τα μνήματα και να μην ξεχαστούν οι ιστορίες τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμμαχικό Νεκροταφείο Σούδας, σχεδίασε ο επικεφαλής αρχιτέκτονας της Επιτροπής Νεκροταφείων Πολέμου, Λουί Σουασόν, ο οποίος σαν σήμερα, 22 Μαΐου του 1941, έχασε το γιο του Φίλιπ, στη θάλασσα της Κρήτης. 

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News