Ειδήσεις

Στην Ιεράπετρα ο Ηλ. Μαμαλάκης, γεύτηκε Κρητικές συνταγές

Για... βαθμολόγηση, αλλά και για ολιγοήμερες διακοπές βρέθηκε στην Ιεράπετρα ο φημισμένος Κρητικός συγγραφέας και αρθρογράφος κ. Ηλίας Μαμαλάκης.

Με βάση τις παλιές παραδοσιακές κρητικές συνταγές μερικοί νέοι σεφ που εργάζονται σε καλά εστιατόρια, ταβέρνες και ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, προσπαθούν τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές, να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην καθιέρωση της σύγχρονης κρητικής κουζίνας, χρησιμοποιώντας σε ποσοστό 95% υλικά που παράγει ο ντόπιος αγρότης, κτηνοτρόφος, ψαράς και μελισσοκόμος.

Αυτή την πρόοδο των νέων σεφ ήρθε να "βαθμολογήσει" στην Ιεράπετρα, κάνοντας ταυτόχρονα και τις ολιγοήμερες διακοπές του, ο φημισμένος Kρητικός συγγραφέας και αρθρογράφος Ηλίας Μαμαλάκης ("Μπουκιά και συχώριo", protagon), συνοδευόμενος από τις δημοσιογράφους γεύσης που αρθρογραφούν στο "Αθηνόραμα", Θάλεια Τσιχλάκη (Bitter booze, bostanistas), Νίκη Μηταρέα (Lifo, olive magazine, οινομαγειρέματα, cucine), Κατερίνα Λεγάκη (icookgreek, gourmed, greekwinerywritter, homefood), Σοφία Καλαντίδου (Hotel&Restaurant, ξενοδοχειακός συμβουλος), και Κατερίνα Δρόσου (Ελληνίδες του Κρασιού, Eurotoque, hotel&restaurant).

Εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία της παρουσίας του Ηλία Μαμαλάκη στην Ιεράπετρα και είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του.

"Η Κρήτη", μας είπε ο Ηλίας Μαμαλάκης, τον οποίο συναντήσαμε σε σύγχρονη ταβέρνα στη Μεγάλη Παραλία Κουτσουναρίου Αγίου Ιωάννου, «είναι η μοναδική περιοχή που έχει ακόμα ζώσα παραδοσιακή κουζίνα. Εδώ οι ταβέρνες και τα εστιατόρια παρέχουν στον επισκέπτη παραδοσιακό φαγητό υψηλής ποιότητας, γιατί χρησιμοποιούν μόνο  ντόπια προϊόντα.

Ο γαστρονομικός τουρισμός στον οποίο στοχεύει η Ιεράπετρα, είναι απαραίτητος αλλά δεν είναι ο μόνος για να αναπτυχθεί μια περιοχή. Η Κρήτη, η Σαντορίνη και η Μύκονος πάνε καλά στον γαστρονομικό τουρισμό. Βλέπουμε ότι μόνο από  τον αγροτικό και τον τουριστικό πυλώνα ανάπτυξης, μπορούμε να περιμένουμε πρόοδο, εφόσον αυτοί οι δύο συνεργαστούν», πρόσθεσε ο Ηλίας Μαμαλάκης.

Μουσακάς από Βουλγαρία και ψωμί από Κίνα

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις που εισάγουν κατεψυγμένο μουσακά από τη Βουλγαρία και ψωμί από την Κίνα...

«Και όμως υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που εισάγουν κατεψυγμένο μουσακά από τη Βουλγαρία, ψωμί από την Κίνα, πατάτες από την Αίγυπτο και πεπόνια από την Τουρκία.

Οι μεσαίες και οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και οι μικρές ταβέρνες μας μένουν, να απορροφήσουν τα τοπικά προϊόντα. Έτσι μένουν τα χρήματα στον τόπο μας και ανακυκλώνονται αλλάζοντας ελληνικά χέρια.  Αν αντί να πάρουμε γερμανικό τυρί για παράδειγμα, πάρουμε ελληνικό τυρί στην επιχείρηση μας και ας είναι λίγο ακριβότερο, και αν όλοι οι επαγγελματίες του χώρου χρησιμοποιούν το 95% των πρώτων υλών, που χρειάζονται από τον ελληνικό πρωτογενή τομέα, θα βγει γρήγορα η χώρα μας από την οικονομική  κρίση. Αυτή είναι η μόνη μας ελπίδα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες μικρές μεταποιητικές βιομηχανικές μονάδες που δεν λειτουργούν σήμερα και να έχουμε το 35% της ελληνικής γης ακαλλιέργητη. Τα νούμερα είναι συγκλονιστικά. Το 75% των ψαριών  και των οσπρίων στη χώρα μας  είναι εισαγόμενα», καταγγέλλει ο Ηλίας Μαμαλάκης.

Η Κρήτη, γαστρονομικός προορισμός

Μιλώντας με τη νεαρή σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη με καταγωγή από το Αίγιο διαπιστώνουμε ότι είναι από τις καινούργιες μαγείρισσες που έχουν αποφασίσει να βάλουν τη σφραγίδα τους στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού της Κρήτης.

«Η Κρήτη έχει προσελκύσει τον γαστρονομικό τουρισμό γιατί έχει καθαρή πολιτισμική και γαστρονομική ταυτότητα από τα παλιά χρόνια. Οι ξένοι που έρχονται εδώ στην Ιεράπετρα, θέλουν να νιώσουν τη ζεστασιά και την κρητική φιλοξενία, να επισκεφτούν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας αλλά και την κουζίνα μας. Εμείς προσπαθούμε να αναπτύξουμε αυτήν την ταυτότητα, χρησιμοποιώντας τα προϊόντα που παράγει αυτός ο τόπος. Είμαι ευτυχής γιατί εργάζομαι στην Ιεράπετρα, όπου μπορώ να βρω από ντόπιους παραγωγούς όλα τα προϊόντα που χρειάζομαι για να δημιουργήσω όλα αυτά τα ωραία πιάτα που δοκιμάζει καθημερινά ο κόσμος», μας είπε η νεαρή σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη.

Η δημοσιογράφος γεύσης Θάλεια Τσιχλάκη δεν έκρυψε την ικανοποίηση της από τις δημιουργίες των σεφ που εργάζονται στην Ιεράπετρα.

«Μας δόθηκαν πολλές ευκαιρίες να δοκιμάσουμε πάρα πολλά ωραία πιάτα στις ταβέρνες της Ιεράπετρας. Η Ιεράπετρα είναι πάρα πολύ κοντά στο να κερδίσει το στοίχημα του γαστρονομικού τουρισμού. Γίνεται μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια από τα μαγαζιά, να στηρίξουν τα ντόπια προϊόντα, να τα προβάλουν μέσα από τα πιάτα που δημιουργούν οι σεφ και έτσι μας ξυπνούν τις μνήμες της παραδοσιακής κρητικής γαστρονομίας, η οποία είναι μια από τις ελάχιστες ζώσες γαστρονομίες στη χώρα μας», τόνισε η Θάλεια Τσιχλάκη με καταγωγή από τη Νεάπολη.

Η Δημοτική Επιτροπή Τουρισμού προσπαθεί να οργανώσει διάφορες δράσεις προκειμένου να προβληθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

«Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι από τα είδη του θεματικού τουρισμού που προσπαθούμε να προωθήσουμε και μέσα από τον τουριστικό οδηγό που φτιάχνουμε φέτος. Το ενδιαφέρον στοιχείο στο οποίο υπερέχει η Ιεράπετρα, είναι ότι διαθέτει όλες τις πρώτες ύλες που έχει ανάγκη ένας σεφ για να δημιουργήσει. Οπωροκηπευτικά, κτηνοτροφικά προϊόντα, αρωματικά φυτά, μέλι, και ψάρια από τη θάλασσα της Ιεράπετρας, είναι μεταξύ των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για να συνθέσουμε και να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τον γαστρονομικό τουρισμό», μας είπε η πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής τουρισμού κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Είναι γνωστό ότι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας γίνονται προσπάθειες να αναπτυχθούν διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

«Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι από τις διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού που θέλουμε να υποστηρίξουμε. Έχουμε μια πλούσια παράδοση που πρέπει να την υπερασπίσουμε και να τη διαδώσουμε. Χαίρομαι ιδιαίτερα που πολλά ξενοδοχεία της Ιεράπετρας έχουν ξεκινήσει και εργάζονται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού», μας είπε ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

«Υποδεχτήκαμε αυτές τις μέρες στην Ιεράπετρα, ανθρώπους που στο άκουσμα του ονόματος τους, το μυαλό μας πήγαινε αμέσως στην κρητική γαστρονομία, όπως είναι ο Ηλίας Μαμαλάκης. Τους ευχαριστούμε που δέχτηκαν την πρόσκληση μας, για να βοηθήσουν να αναδείξουμε την περιοχή μας ως γαστρονομικό προορισμό. Η Ιεράπετρα παράγει τόσα πολλά ποιοτικά προϊόντα που τα έχουμε καθημερινά στα πόδια μας με ένα τηλεφώνημα, και αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Μένει σε εμάς να τα διαχειριστούμε σωστά να δημιουργήσουμε ωραία πιάτα και να τα προσφέρουμε στους καταναλωτές», μας είπε μεταξύ άλλων ο νεαρός ξενοδόχος κ. Αλέξης Τζωρτζάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια