Ειδήσεις

Γιατί ξεχνάμε τα ονόματα των οικείων μας;

Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας, πολλές φορές όταν συναντάμε κάποιον το όνομά του, όμως τελικά τον αποκαλούμε με κάποιο άλλο.

Αμερικανοί νευροεπιστήμονες μελέτησαν το φαινόμενο σε βάθος και διαπίστωσαν ότι οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο «αρχειοθετεί» ο εγκέφαλος τις πληροφορίες. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Memory and Cognition, αυτό αφορά μόνο στα ονόματα ανθρώπων που γνωρίζουμε καλά, αφού οι άστοχες προσφωνήσεις ακολουθούν ένα προβλέψιμο μοτίβο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ονόματα ομαδοποιούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, μία κατηγορία είναι τα μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του κατοικιδίου, ενώ μια άλλη είναι οι φίλοι.

Όταν λοιπόν ο εγκέφαλος πάει να... διαλέξει ένα όνομα από την κατηγορία των φίλων, μπορεί κατά λάθος να αντλήσει το λάθος όνομα από την κατηγορία αυτή.

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης, ο καθηγητής Ντέιβιντ Ρούμπιν από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνα, «πρόκειται για ένα γνωστικό σφάλμα που αποκαλύπτει ποιους ανθρώπους κατατάσσουμε στην ίδια ομάδα, αφού η επιλογή δεν γίνεται τυχαία».

Συχνά σφάλματα διαπίστωσαν επίσης οι ερευνητές σε ονόματα που μοιάζουν ηχητικά, όπως ονόματα που ξεκινούν ή τελειώνουν με την ίδια συλλαβή ή ονόματα που περιέχουν το ίδιο φωνήεν.

Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει το onmed, τα μπερδέματα φαίνεται να είναι πιο συχνά μεταξύ ανθρώπων και σκύλων παρά μεταξύ ανθρώπων και γατιών, κάτι που οι ερευνητές θεωρούν ότι ενισχύει τη θεωρία περί ξεχωριστής σχέσης ανθρώπου και σκύλου.

Οι σκύλοι άλλωστε ανταποκρίνονται περισσότερο στο όνομά τους απ' ό,τι οι γάτες, επομένως το όνομα του σκύλου χρησιμοποιείται κατ' εξοχήν περισσότερο από αυτό της γάτας.

Σχόλια