default-image

Κατάσταση "συναγερμού" στην Κρήτη για το μοιραίο Airbus

Κρήτη
Κατάσταση "συναγερμού" στην Κρήτη για το μοιραίο Airbus

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αεροπορικές βάσεις στην Κρήτη, σε περίπτωση πουχ χρειαστεί να συμβάλλουν στις έρευνες για το μοιραίο αεροπλάνο της Egypt Air.

Κομμάτια υφάσματος, λαμαρίνες, ένα σωσίβιο, ο υπνόσακος ενός μωρού. Τα πρώτα ευρήματα από το μοιραίο αεροσκάφος της EgyptAir αποτελούν τη δραματική επιβεβαίωση της συντριβής και τραγικού τέλους για τους 66 επιβαίνοντες. Το συγκλονιστικό ντοκουμέντο έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος Τύπου του Αιγυπτιακού στρατού την ώρα που έφταναν στο Τελ Αβίβ οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως έχει εντοπιστεί το στίγμα από τα μαύρα κουτιά του Airbus Α320.

Τα πλοία που σαρώνουν την περιοχή των ερευνών έχουν ανασύρει και άλλα μακάβρια ευρήματα, ανθρώπινα απομεινάρια που εντοπίστηκαν  σε απόσταση τεσσάρων περίπου μιλίων από το σημείο της συντριβής.

Συνεχώς μακάβρια ευρήματα

Κάθε ώρα που περνά, νέα σενάρια αναφορικά με το τι συνέβη στην πτήση MS804 βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας, με τους περισσότερους ειδικούς να συγκλίνουν στην εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας.

Η  Aviation Herald, μια εξειδικευμένη υπηρεσία η οποία καταγράφει και αναφέρει συμβάντα που αφορούν αεροπορικές εταιρείες, έφερε στο «φως» τις τελευταίες δραματικές στιγμές της μοιραίας πτήσης MS804. Σύμφωνα με στοιχεία που φαίνεται να κατέγραψε το σύστημα επικοινωνίας αεροσκαφών ACARS, λίγα λεπτά πριν το τέλος, στο Airbus σήμανε συναγερμός.

Σύμφωνα με αυτήν την καταγραφή φαίνεται να εντοπίζεται  καπνός στην τουαλέτα του Airbus και στη συνέχεια στο μέρος όπου βρίσκονται όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους.

Τις συγκλονιστικές πληροφορίες επιβεβαίωσε το Γαλλικό Γραφείο Ερευνών Δυστυχημάτων, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως είχαν εκπεμφθεί αυτόματα μηνύματα για την ύπαρξη καπνού σε «πολλά σημεία» του Airbus 320, πριν την εξαφάνιση.

Τρεις ακόμη συναγερμοί που καταγράφηκαν το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, δείχνουν ότι υπήρξε πρόβλημα και στους αισθητήρες κάποιων παραθύρων, γεγονός που ίσως υποδεικνύει απότομη αύξηση θερμοκρασίας. Τα τελευταία μηνύματα που καταγράφηκαν αποκαλύπτουν ότι υπήρξε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στα συστήματα ελέγχου πτήσης. Όλοι οι συναγερμοί καταγράφηκαν μέσα σε τρία λεπτά, από τις 03.26 (ώρα Ελλάδος) έως τις 03.29, λίγο πριν χαθεί το στίγμα του Airbus.

Οι έρευνες συνεχίζονται σε μια ακτίνα 65 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια, από δυνάμεις της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ελλάδας, η οποία συμμετέχει με τη Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και τα C - 130 που επιχειρούν συνεχώς από την αεροπορική βάση του Καστελλίου.

Σε ετοιμότητα η 133ΣΜ στο Καστέλλι

Η 133 Σμηναρχία Μάχης παραμένει σε κατάσταση συναγερμού από την ώρα που χάθηκαν τα ίχνη της πτήσης MS 804, για τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών και την προετοιμασία των πτήσεων που συνεχίζονται νύχτα και μέρα.

Μάλιστα για την άμεση κινητοποίηση των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων στη γιγαντιαία επιχείρηση που εξελίσσεται στη Μεσόγειο ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν  εν όψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News