Ειδήσεις

Τουριστικά λεωφορεία θα παρκάρουν στον Άγιο Μηνά;

Νέες ζώνες προσωρινής στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων, απαγορεύσεις στάθμευσης, μονοδρομήσεις, αντιδρομήσεις και απαγορεύσεις διέλευσης κοντά σε σχολεία... Μια ευρεία γκάμα κυκλοφοριακών αλλαγών σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου, που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου ώστε να ληφθούν κατόπιν οι τελικές αποφάσεις...

Το πρακτικό της Επιτροπής Κυκλοφορίας με τις κυκλοφοριακές αλλαγές που έχει τεθεί σε διαβούλευση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είναι μεγάλο σε έκταση. Ιδού ορισμένες, ενδεικτικές νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προωθούνται να πάρουν "σάρκα και οστά" στην πόλη...

-Χώρος προσωρινής στάσης για τα τουριστικά λεωφορεία επί της οδού Αγίου Μηνά:

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ζητάνε τη διαμόρφωση του χώρου της εισόδου της πλατείας Αγίου Μηνά, ώστε να μπορούν να σταθμεύουν προσωρινά τα τουριστικά λεωφορεία για την επιβίβαση και αποβίβαση τουριστών. Για το εν λόγω θέμα η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την οριοθέτηση του χώρου στην είσοδο της πλατείας Αγίου Μηνά και για την τοποθέτηση οριοδεικτών.

-Μονοδρόμηση της οδού Νίκου Ξυλούρη λόγω λαϊκής αγοράς:

Η 2η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου ζητάει τη μονοδρόμηση της οδού Νίκου Ξυλούρη, για να γίνεται ομαλότερη η κίνηση των οχημάτων, καθώς τις ημέρες των λαϊκών αγορών που πραγματοποιούνται στο οικόπεδο Λυδάκη δημιουργείται σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα. Η εισήγηση της Επιτροπής Κυκλοφορίας προβλέπει την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης και από τις δύο πλευρές της εν λόγω οδού μόνο κατά τις ώρες λειτουργίας των λαϊκών αγορών και την τοποθέτηση πινακίδων Ρ40 μαζί με ένα υποπινακίδιο, όπου θα διευκρινίζονται οι ώρες απαγόρευσης της στάσης και στάθμευσης από τις 6:00 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

-Μονοδρόμηση οδού Λευκωσίας, στο ύψος του πολυκαταστήματος παιχνιδιών επί της λεωφόρου 62 Μαρτύρων:

 Η 3η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου ζητάει τη μονοδρόμηση της οδού Λευκωσίας. Η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για τη μονοδρόμηση της οδού Λευκωσίας από τη συμβολή της με την οδό Κωνσταντινουπόλεως μέχρι τη συμβολή με την οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη, με κατεύθυνση Ανατολή-Δύση. Η οδός Αθ. Καμπέλη θα γίνει μονόδρομος με κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά, η οδός Πετράκη θα παραμείνει ως έχει σήμερα αποτελώντας ζεύγος μονόδρομων με την οδό Ρεστιβάκη και, τέλος, η οδός Εκάβης και η οδός Κωνσταντινουπόλεως παραμένουν επίσης με τις σημερινές τους κατευθύνσεις.

- Απαγόρευση στάθμευσης στην Εφόδου:

Η 3η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου ζητάει την τοποθέτηση σημάτων απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης στην αριστερή πλευρά της οδού Εφόδου προς τη θάλασσα, για να επιτευχθεί αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας. Η Επιτροπή Κυκλοφορίας δε γνωμοδότησε σχετικά και ζητάει να επανεξεταστεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, ώστε να εξεταστεί η μονοδρόμηση της οδού Εφόδου.

- Απαγόρευση διέλευσης στην περιοχή του 15ου Δημοτικού Σχολείου

 Η 4η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου ζητάει τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στο 15ο Δημοτικό Σχολείο, απαγορεύοντας τη διέλευση των οχημάτων τις πρωινές ώρες από 8 π.μ. έως 8:30 π.μ. και τις μεσημεριανές ώρες από 2 μ.μ. έως 2:30 μ.μ. και την κατασκευή πεζοδρομίου απέναντι ακριβώς από την κεντρική είσοδο του σχολείου επί της οδού Διδούς Σωτηρίου 4-6, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των μαθητών στο σχολείο. Η Επιτροπή Κυκλοφορίας εισηγήθηκε αρνητικά για την απαγόρευση της κυκλοφορίας επί της οδού Διδούς Σωτηρίου, κατά τις ώρες που αναφέρονται παραπάνω. Αντιθέτως, προτείνει τη λήψη άλλων μέτρων για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας σε όλες τις οδούς περιμετρικά του 15ου Δημοτικού Σχολείου, όπως η διαμόρφωση πεζοδρομίων και οι παρεμβάσεις στο οδόστρωμα ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής, διαμπερής κίνηση των μαθητών από την μια πλευρά του δρόμου στην άλλη.

- Μονοδρόμηση οδού Αντωνίου Βορεάδη:

 Το 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με αίτημά του ζητάει τη μονοδρόμηση της οδού Αντωνίου Βορεάδη για το λόγο ότι με τη λειτουργία του νέου συγκροτήματος νηπιαγωγείων θα δημιουργηθεί μεγάλο κυκλοφορικό πρόβλημα. Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για τη μονοδρόμηση της οδού Αντ. Βορεάδη με είσοδο από την οδό Αρχ. Ευγενίου και έξοδο προς την οδό Ερμή και για τη μονοδρόμηση της οδού Γ. Ξηρουδάκη με είσοδο από την οδό Ερμή προς την οδό Αρχ. Ευγενίου.

Σχόλια