Ειδήσεις

"Εκτελούν" τον τουριστικό κλάδο με το τέλος διανυκτέρευσης

Οργή και προβληματισμό προκαλεί στις τάξεις των ξενοδόχων η απόφαση της Κυβέρνησης για τις αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ αλλά και τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα που έρχονται στο προσκήνιο.

Για μαζικά λουκέτα που θα οδηγήσουν σε πλήρη κατάρρευση τον τουριστικό κλάδο που ήταν και η μοναδική διέξοδος της χώρας για την ανάπτυξη, κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες, την ώρα που από την τοπική αυτοδιοίκηση, το τέλος διανυκτέρευσης όπως εξηγούν θα μπορούσε να πάει στους δήμους με στόχο τα ανταποδοτικά οφέλη για τις τουριστικές και όχι μόνο περιοχές.

Μόνο στην περίπτωση του δήμου Χερσονήσου όπως λέει ο δήμαρχος που είχε κάνει την πρόταση στην ΚΕΔΕ, θα αντιστοιχούσε ετησίως το ποσό των 8 περίπου εκατομμυρίων ευρώ χρήματα που πλέον θα μπαίνουν στην μαύρη τρύπα του χρέους και θα τα παίρνει το μακρύ χέρι των δανειστών.

Τα λουκέτα θα δημιουργήσουν μια καταστροφική εικόνα του τουρισμού στον οποίο στηρίζεται η ανάπτυξη της χώρας σε μεγάλο βαθμό, για τα οποία γίνεται λόγος από τους ξενοδόχους με φόντο τα νέα φορολογικά μέτρα που περνάει με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση, και εκτός από την αύξηση των φόρων για τα ξενοδοχεία και την εστίαση που μέχρι σήμερα είχαν επιβληθεί μετά το τέλος διανυκτέρευσης φέρνουν και την αύξηση του συντελεστή  για τον ΕΝΦΙΑ κατά 0,1%.

Την ίδια και το τέλος διανυκτέρευσης από το 2018 εξακολουθεί να προκαλεί πανικό. Κι αυτό γιατί εκτός από τους ξενοδόχους που εξηγούν ότι θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις… και οι δήμαρχοι που είχαν κάνει πρόταση στην ΚΕΔΕ για να το λαμβάνουν οι δήμοι διαμορφώνοντας πλαίσιο έργων ως ανταποδοτικά οφέλη λένε ότι έχασαν μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων.

Πάντως όπως εξήγησαν δήμαρχοι της Κρήτης το θέμα σκόνταψε και στον τρόπο με τον οποίο το διαχειρίστηκε η ίδια η ΚΕΔΕ  που σήμερα βλέπει ένα πολύ σημαντικό έσοδο για τους δήμους όπως προτείνονταν να πηγαίνει στον κρατικό κορβανά και άρα στο μακρύ χέρι των δανειστών όπως εξηγούν.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια