default-image

Το Σουηδικό μοντέλο που "θέλουμε" προκάλεσε δηλητηριάσεις

Κρήτη
Το Σουηδικό μοντέλο που "θέλουμε" προκάλεσε δηλητηριάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα θέλει να εφαρμόσει το… «αποτυχημένο» σύστημα της Σουηδίας στη χορήγηση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί οι οποίοι είναι έτοιμοι για νέο γύρο αντιδράσεων για το θέμα. Χρησιμοποιούν ως επιχείρημα το παράδειγμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας του Βορρά όπου όταν μπήκαν τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ, αυξήθηκαν τα κρούσματα δηλητηριάσεων κατά 40%!

Έτσι όπως υποστηρίζει η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ηρακλείου Κάλλια Σκουλά ακόμη και οι προοδευτικοί Σουηδοί αναγκάστηκαν πέρυσι να επιστρέψουν στο παλιό σύστημα, ώστε τα φάρμακα να διατίθενται και πάλι στα φαρμακεία . Όπως εκτιμά μάλιστα η κα Σκουλά, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και η Ελλάδα όταν διαπιστωθεί πόσο αναποτελεσματικό αλλά και επικίνδυνο είναι το σύστημα.

Η διάταξη για τα 216 από τα συνολικά 1.582 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ποσοστό 13%, που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων περιλαμβάνεται πλέον στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Κυριακή.

«Βόμβα» σε λάθος χέρια ακόμη και το απλό παυσίπονο

Παρότι οι σύλλογοι των φαρμακοποιών δεν έχουν ακόμη στη διάθεσή τους την επίμαχη αναλυτική λίστα με τα φάρμακα αυτά, προειδοποιούν ότι ακόμα και η παρακεταμόλη και απλά παυσίπονα όταν καταλήξουν σε λάθος χέρια μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες , όπως και σκευάσματα για τα οποία χρειάζεται η καθοδήγηση του φαρμακοποιού. Το παράδειγμα που επικαλείται η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ηρακλείου είναι ότι πως απαγορευτική είναι η χορήγηση της απλής ασπιρίνης σε κάποια παιδιά καθώς μπορεί να προκληθεί η εμφάνιση του συνδρόμου Reye. Πρόκειται για ασθένεια που προσβάλει όλα τα όργανα του σώματος αλλά βλάπτει ιδιαίτερα το ήπαρ και τον εγκέφαλο.

Πιο φτηνά φάρμακα;

Οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών ξεκίνησαν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν φάρμακα στα σούπερ μάρκετ. Οι προειδοποιήσεις είναι συνεχείς όμως πέφτουν στο «κενό» καθώς οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί. Βέβαια πολλοί αντιτείνουν ότι με την είσοδο των φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ θα υπάρξει μείωση των τιμών και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι φαρμακοποιοί απαντούν ότι απλά οι συσκευασίες θα είναι μικρότερες ,ως εκ τούτου και χαμηλότερες οι τιμές και πως με την αλλαγή του ωραρίου ήδη τα φαρμακεία είναι πιο «κοντά» στους ασθενείς.  

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Ένα ακόμη από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για να εφαρμοστεί το νέο σύτστημα είναι ότι τα φάρμακα πωλούνται ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης στα σούπερ μάρκετ και έτσι η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο αυτό. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα φάρμακα σε περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πληθυσμό το 57% του συνόλου, πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Οι χώρες αυτές είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία,  Εσθονία, Ισπανία, Κύπρος, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σλοβακία, Φινλανδία.

Σε ότι αφορά στην εφαρμογή του νέου συστήματος στην Ελλάδα ,οι μόνες προϋποθέσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής για τη γενική διάθεση φαρμάκων είναι οι εξής:

1 Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους, ως συνταγογραφούμενα.

2 Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης, τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.

3 Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.

4 Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.

5 Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.

6 Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μη ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.

7 Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.

Αγοραστές και παιδιά;

Λίγο πριν ξεκινήσει οριστικά η πώληση του φαρμάκου από καταστήματα υπάρχει μια ακόμα παράμετρος που θέτουν οι φαρμακοποιοί ελπίζοντας ότι οι φόβοι τους δεν θα επιβεβαιωθούν. Διερωτώνται ,ποιος θα ελέγχει για παράδειγμα την αγορά ή λήψη φαρμάκων από παιδιά καθώς ακόμα και απλά φαρμακευτικά σκευάσματα  θα πρέπει να χορηγούνται με προσοχή. Ακόμη και μέσα στους χώρους των σούπερ μάρκετ ένα παιδί, όπως υποστηρίζει η κα Σκουλά, μπορεί να ξεφύγει της προσοχής του γονέα και να ανοίξει μια συσκευασία με χάπια ή ένα φάρμακο το οποίο θα διατίθεται πλέον κανονικά σε ράφι.

Βέβαια και σε αυτό πολλοί απαντούν ότι μέχρι στιγμής ανήλικοι αγοράζουν με ευκολία ακόμη και αλκοόλ από κάποια καταστήματα ενώ τα κοινά παυσίπονα είναι διαθέσιμα εδώ και χρόνια και στα περίπτερα. Η συνέχεια θα δοθεί μάλλον τις επόμενες μέρες με την εφαρμογή της διάταξης οπότε και θα διαφανεί αν τα φάρμακα έχουν θέση στα σούπερ μάρκετ ή όχι..

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News