default-image

Βλέπουν ως τέρας τον αθλητισμό οι αρχαιολόγοι;

Αθλητισμός
Βλέπουν ως τέρας τον αθλητισμό οι αρχαιολόγοι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο σημαντικά γεγονότα χρωματίζουν αυτές τις ημέρες την αθλητική ατμόσφαιρα του Ηρακλείου. Το ένα έχει τη δυναμική της ανόδου του ΟΦΗ και εν γένει του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και το άλλο σχετίζεται με την γκρίζα ανησυχία από τις εισηγήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την απομάκρυνση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τα τείχη.

Το αμείωτο ενδιαφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας για την τελική αναμέτρηση ΟΦΗ-Φωστήρα δίνει συγκυριακά άμεση απάντηση στο στρεβλό και αντικοινωνικό σκεπτικό των παραγόντων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Απλούστατα διότι αποκαλύπτεται, έστω και ως βιτρίνα, πως ο αθλητισμός αποτελεί βασικό συστατικό που είναι άρρηκτο δεμένο με τη ζωή και τη δράση των ανθρώπων.

Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που τίθεται το ζήτημα των τειχών, αυτή τη φορά ήλθε με άκομψο, άχαρο και, εντέλει, με απάνθρωπο τρόπο, όταν στην ουσία ζητάει την εκδίωξη και την κατάργηση βασικών εστιών παραγωγής αθλητισμού και πολιτισμού του Ηρακλείου. Έχει όμως σημασία να ανιχνευτεί το σκεπτικό των συγκεκριμένων ανθρώπων, για να ερμηνευτεί και ο κύριος σκοπός της απόφασής τους. Γιατί, ας πούμε, να θέλουν προστασία τα τείχη από τις αθλητικές δράσεις κυρίως νέων ανθρώπων και ό,τι σχετίζεται με τα σπορ και να μη χρήζουν προστασίας τα τείχη από τους σημαντικούς επίσης χώρους τέχνης, ψυχαγωγίας, όπως το κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης", τα ωραία σημεία ψυχαγωγίας με συναυλιακούς χώρους, σινεμάδες και άλλα. Πολύ χειρότερο όταν πάνω στα τείχη έχουν οργανωθεί τα πάρκινγκ της πόλης, ενώ πολλά χτίσματα έχουν αδειοδοτηθεί ως καταστήματα αλκοόλ ή ως πολυκατοικίες με υπέροχη ιδιωτική θέα!

Τα ερωτήματα χρήζουν απαντήσεων, για να μη θεωρήσει κανείς ευνόητα τους αρχαιολόγους ως ημιμαθείς της αρχαίας φιλοσοφίας και του αρχαίου αθλητικού ιδεώδους. Αναθεματίζοντας τον αθλητισμό κατά συρροή, μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε μια γυάλα, χάνοντας την επαφή με την πραγματικότητα και τις ανάγκες της κοινωνίας, που δε θεωρεί, όπως εκείνοι, τον αθλητισμό ως τέρας, αλλά τον αισθάνονται ως μια ωφέλιμη διέξοδο στις ασφυκτικές πιέσεις της καθημερινότητας.

Υ.Σ.: Την Κυριακή θα βρεθούμε στο κατάμεστο "Θ. Βαρδινογιάννης" μέσα στο δυνατό παλμό του ΟΦΗ. Ο ΟΦΗ, ως ομάδα, ως κόσμος και ως ιδέα εμφανίζεται πάντα σοβαρός και δυνατός στις προκλήσεις της ιστορίας του. Το εισιτήριο ανόδου του αφορά το ίδιο το μέλλον του! Καλή επιτυχία!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News