default-image

Στα άδυτα του εργαστηρίου με τα μυστήρια του DNA(video)

Ηράκλειο
Στα άδυτα του εργαστηρίου με τα μυστήρια του DNA(video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά το Εργαστήριο Αρχαίου DNA, που θα λύσει αρχαιολογικά μυστήρια και θα δώσει νέους ορίζοντες στην Ιατρική άνοιξε τις πύλες του στο neakriti.gr.

Το ενδιαφέρον για το εργαστήριο που φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), είναι εντυπωσιάκο  από Κρήτη, Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο  .

Παρακολουθήστε το  video μέ τα πλάνα μέσα από το εργαστήριο για το αρχαίο DNA και το οποίο παρουσιάστηκε στην εκπομπή ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ με το Μάνου Δασκαλάκη.

Το παρελθόν "μιλάει"

Οι δυνατότητες της μονάδας αρχαιογενετικής του ΙΜΒΒ του ΙΤΕ είναι εντυπωσιακές. Με ελάχιστο αρχαιολογικό βιολογικό υλικό, είτε αυτό είναι οστά, ανθρώπων και ζώων, είτε σπόροι, πολλά αρχαιολογικά μυστήρια θα βρουν τη λύση τους, ενώ θα είναι δυνατή η ανασύσταση του περιβάλλοντος ολόκληρων περιοχών.

Όπως μας εξήγησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ένας σπόρος ελιάς ή ένας καρπός σταφυλιού από κάποια αρχαία θέση θα μπορεί να "μιλήσει" για τις ποικιλίες που υπήρχαν στο παρελθόν και να βοηθήσει στην κατανόηση του αρχαίου περιβάλλοντος, του κλίματος, του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών των προγόνων μας, ενώ αντίστοιχες σημαντικές πληροφορίες θα μπορούν να αποκαλυφθούν από την ανάλυση του DNA οστών ζώων.

Οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα από το ανθρωπολογικό υλικό που εντοπίζεται σε ανασκαφές, όπως κληρονομικά χαρακτηριστικά, ασθένειες και ανασύσταση της μορφής των νεκρών, και να κάνουν αντίστοιχες αναλύσεις για κάθε μορφή βιολογικού υλικού που ανακαλύπτεται και αποστέλλεται στο εργαστήριο του ΙΤΕ για ανάλυση.

Δρόμος για το αύριο

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το "παράθυρο" που ανοίγει στο ίδιο το μέλλον, καθώς η Μονάδα Αρχαιογενετικής, ή Εργαστήριο Αρχαίου DNA, αποτελεί τμήμα του Κέντρου Γενομικής (genome = γονιδίωμα) Ανάλυσης, το οποίο λειτουργεί με επιτυχία στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, δείχνοντας το δρόμο για το αύριο. Η ανάπτυξή του έχει στόχο να το μετατρέψει σε κέντρο αναφοράς για την Ελλάδα, και όχι μόνο, αναφορικά με το DNA και βεβαίως τον τρόπο με τον οποίο μελλοντικά θα εξασκείται η Ιατρική στη βάση της εξατομικευμένης θεραπείας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια ανάλυση DNA θα είναι κάτι τόσο κοινό και απλό όσο μια εξέταση αίματος, αντιμετωπίζοντας την κάθε περίπτωση διαφορετικά, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς, ώστε εκείνος να λαμβάνει τη θεραπεία που είναι ιδανική για τον ίδιο. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς τι ορίζοντες θα ανοίξει αυτή η μέθοδος στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο καρκίνος ή νευροεκφυλιστικές νόσοι.

Ήδη, όπως μας εξήγησε ο κ. Ταβερναράκης, υπάρχει στενή συνεργασία του Κέντρου Γενομικής Ανάλυσης του ΙΜΒΒ με τρεις κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, απ' όπου αποστέλλονται δείγματα για ανάλυση, μια μέθοδος η οποία μπορεί να διαπιστώσει γενετική προδιάθεση, κληρονομικότητα και να ανοίξει το δρόμο στην εξατομικευμένη Ιατρική.

Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το "κλειδί", καθώς στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με το διευθυντή του ΙΜΒΒ, οι επιστήμονες δε θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια ασθένεια, αλλά έναν ασθενή, με τις ιδιαιτερότητες του καθενός, οι οποίες θα μπορούν αν αντιμετωπίζονται με την ανάλυση του DNA και την επιλογή της κατάλληλης, για το συγκεκριμένο ασθενή, αγωγής.

Παρουσία Κώστα Φωτάκη τα εγκαίνια

Τα εγκαίνια του Εργαστηρίου Αρχαίου DNA θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα  στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Φωτάκη.

Η τελετή συνδυάζεται  με διεθνή επιστημονική ημερίδα, η οποία θα έχει ως κεντρικό θέμα "Ανάλυση αρχαίου DNA: Μια νέα ματιά στο παρελθόν".

Ρεπορτάζ:Σταύρος Μουντουφάρης -Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News