default-image

Ο κόσμος έμαθε τι θα πει Κρητικός ήρωας

Κρήτη
Ο κόσμος έμαθε τι θα πει Κρητικός ήρωας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μάχη της Κρήτης αποτέλεσε κομβικής σημασίας γεγονός για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη και κυρίως στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Για τους Γερμανούς ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί πάση θυσία, καθώς το νησί μας είχε στρατηγική σημασία για τις επιχειρήσεις στη βόρεια Αφρική και βεβαίως καθόρισε τις εξελίξεις για την έναρξη της «επιχείρησης Μπαρμπαρόσα», δηλαδή την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση.

Την ίδια στιγμή η Κρήτη ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμη για τη Βρετανία, αφού τα λιμάνια της παρείχαν την ασφάλεια που ήθελε η χώρα για τις επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ στις 7 Νοεμβρίου 1940: «Το να χάσουμε την Κρήτη λόγω ανεπαρκών δυνάμεων, αυτό θα ήταν έγκλημα».

Η γερμανική επιχείρηση "Ερμής" για την κατάκτηση του νησιού μας, που έμεινε γνωστή ως «Η Μάχη της Κρήτης», άφησε το στίγμα της στην Ιστορία. Μπορεί οι Γερμανοί να κατέλαβαν το νησί, όμως η νίκη τους ήταν πύρρειος. Το κόστος σε δυνάμεις και ανθρώπους ήταν τόσο μεγάλο, ώστε δεν ξαναεπιχείρησαν άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά τη διάρκεια του πόλεμου, ενώ η αντίσταση των Κρητικών έδωσε ένα γερό μάθημα στους κατακτητές, το οποίο αντήχησε σε ολόκληρη τη Γηραιά ήπειρο, αποκαλύπτοντας παράλληλα τη θηριωδία τους με τα τρομακτικά αντίποινα σε βάρος του κρητικού λαού.

Η μάχη ξεκίνησε τα ξημερώματα της 20ής Μαΐου με σφοδρό βομβαρδισμό από αεροσκάφη της Λουφτβάφε, προετοιμάζοντας το έδαφος για την κατά τρία κύματα ρίψη των αλεξιπτωτιστών και την προσγείωση ανεμοπλάνων στη δυτική Κρήτη.

Η αντίσταση των συμμαχικών και ελληνικών δυνάμεων με τη συνδρομή του κρητικού λαού αιφνιδίασε τους Γερμανούς, που δεν περίμεναν ότι θα συναντούσαν τόσες δυσκολίες. Το απόγευμα οι Γερμανοί στράφηκαν προς το Ρέθυμνο, όταν 161 μεταφορικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ρίψη αλεξιπτωτιστών και στρατιωτικού υλικού στην περιοχή, ενώ στις 3 ξεκίνησε η επίθεση της ομάδας "Ωρίων" στην ανατολική Κρήτη, με επίκεντρο την πόλη του Ηρακλείου, που δέχτηκε για μία ώρα σφοδρό βομβαρδισμό με απολογισμό πολλές καταστροφές. Μία ώρα μετά ξεκίνησε η ρίψη αλεξιπτωτιστών στην πόλη, χωρίς όμως αεροπορική υποστήριξη, με αποτέλεσμα την αποτυχία της επιχείρησης.

Το τάγμα αλεξιπτωτιστών, που είχε ως στόχο την κατάληψη του αεροδρομίου, εξοντώθηκε από βρετανικές και αυστραλιανές δυνάμεις, ενώ δύο μικρά τάγματα αλεξιπτωτιστών βρέθηκαν σε θέσεις άμυνας μετά την αντεπίθεση που δέχτηκαν από τολμηρούς ένοπλους πολίτες, χωροφύλακες και οπλίτες του 7ου Ελληνικού Συντάγματος Πεζικού. Ήταν η αρχή της γιγαντομαχίας που κατέδειξε τον ηρωισμό των Κρητικών, που με ελάχιστα εφόδια αλλά με μεγαλείο ψυχής μπόρεσαν να συνδράμουν αποφασιστικά τα ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα.

Η Μάχη της Κρήτης είχε μεγάλες απώλειες κυρίως από την πλευρά των Γερμανών. Οι απώλειες του Άξονα ανέρχονταν, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, σε 1.990 νεκρούς, 1.995 αγνοούμενους και σοβαρό αριθμό τραυματιών. Συνολικά οι απώλειες του επίλεκτου σώματος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών ξεπέρασαν τους 8.000 άνδρες.

Οι απώλειες σε αεροσκάφη ανήλθαν σε 220 τελείως κατεστραμμένα και 150 περίπου με σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα όμως με το Γερμανό διοικητή της Επιχείρησης, Κουρτ Στούντεντ, οι απώλειες ανέρχονταν σε 4.000 νεκρούς και αγνοούμενους αλεξιπτωτιστές και στρατιώτες της 5ης Ορεινής Μεραρχίας.

Οι απώλειες των συμμάχων κυμαίνονταν, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, σε 426 Έλληνες νεκρούς και μεγάλο αριθμό τραυματιών και αιχμαλώτων ο οποίος δεν αναφέρεται, ενώ οι νεκροί Βρετανοί ήταν 1.742, οι τραυματίες 1.737 και οι αιχμάλωτοι 11.835. Επίσης βυθίστηκαν 2 καταδρομικά, 6 αντιτορπιλικά και χάθηκαν πάνω από 2.000 αξιωματικοί και ναύτες.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

«Οι Νεοζηλανδοί, οι Αυστραλοί, οι Ουαλοί και οι Άγγλοι, μαζί με τους αφάνταστα ηρωικούς και πεισματάρηδες Κρητικούς, που επολέμησαν στον αποκαρδιωτικόν μάταιο αυτόν αγώνα, μπορούν, δίκαια νομίζω, να αισθάνονται ότι έπαιξαν αποτελεσματικό ρόλο, σε μια μάχη που μας ανακούφισε σοβαρά».

Ουίνστον Τσόρτσιλ (Βρετανός πρωθυπουργός)

Απώλειες

«Για μένα, ως διοικητής των γερμανικών μονάδων αλεξιπτωτιστών που κατέλαβαν την Κρήτη, το όνομα της νήσου αυτής συνδέεται με πικρές αναμνήσεις. Ομολογώ ότι επλανήθηκα στους υπολογισμούς μου όταν συνεβούλευσα αυτήν την επίθεση. Αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο να χάσω πολύτιμους αλεξιπτωτιστές, τους οποίους θεωρούσα παιδιά μου, αλλά και να εκλείψουν πλέον οι σχηματισμοί αλεξιπτωτιστών, τους οποίους είχα δημιουργήσει ο ίδιος».

Πτέραρχος Κουρτ Φον Στούντερντ (Γερμανός Διοικητής Σώματος Αλεξιπτωτιστών στη Μάχη)

Το τέλος

«Η Κρήτη απέδειξε ότι οι μεγάλες μέρες των αλεξιπτωτιστών τελείωσαν».

"Ολίγα ένθη έχουν τα ευγενικά προτερήματα των Κρητικών"

Στρατηγός Φραϊμπεργκ (διευθυντής Συμμαχικών Δυνάμεων Κρήτης)

Αδόλφος Χίτλερ

«Η μάχη αυτή έγινε θρύλος και στα μάτια ολόκληρου του κόσμου η λέξη "Κρητικός" έγινε συνώνυμη με τις λέξεις "Πολεμιστής" και "Ήρως"».

Πάτρικ Λη Φέρμορ (Άγγλος ταγματάρχης)

Η σωτηρία

«Οι απώλειες των Γερμανών στην Κρήτη έσωσαν τη γενική κατάσταση στη Μεσόγειο, διότι καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος των αεραγημάτων του εχθρού και μέγας αριθμός αεροπλάνων (...). Η άμυνα της Κρήτης έσωσε την Κύπρον, την Συρίαν, το Ιράκ και ίσως το Τομπρούκ».

Στρατηγός Π. Ουέιβιλ (αρχηγός Συμμαχικών Δυνάμεων Μέσης Ανατολής)

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

* Επιχείρηση "Μαρίτα": Η εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα.

* Επιχείρηση "Ερμής" ("Unternehmen Merkur"): Ο κωδικός της εισβολής των Γερμανών στην Κρήτη.

* Σύμμαχοι: 30.000-32.000 στρατιώτες και 1.500 αξιωματικοί, Άγγλοι, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί.

* Έλληνες: 11.500 Έλληνες νεοσύλλεκτοι και σύσσωμος ο ηρωικός κρητικός λαός.

Γερμανοί: Η συνολική δύναμη του Άξονα που πήρε μέρος στην επιχείρηση "Ερμής" ανερχόταν σε 22.750 άνδρες, από τους οποίους οι 14.000 ήταν αλεξιπτωτιστές, 1.370 αεροπλάνα και ανεμόπτερα και 70 πλοία.

* Εισβολή: Ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 16 Μαΐου, αναβλήθηκε, όμως, για τις 21 Μαΐου.

* Μάχη κατασκόπων: Οι Σύμμαχοι περίμεναν αμφίβια απόβαση, ενώ ο πραγματικός στόχος των Γερμανών ήταν το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Οι Γερμανοί περίμεναν μόλις 5.000 Βρετανούς στρατιώτες στην Κρήτη και καθόλου ελληνικές δυνάμεις.

* «Νεκροταφείο των Γερμανών αλεξιπτωτιστών»: Ο χαρακτηρισμός της Μάχης της Κρήτης εξαιτίας των μεγάλων απωλειών τους. Ως συνέπεια ο Χίτλερ αναγκάστηκε να διατάξει τον τερματισμό κάθε αεραποβατικής επιχείρησης στο μέλλον.

* Νέες δυνάμεις: Στον αντίποδα, οι Σύμμαχοι εντυπωσιάστηκαν από τις μεγάλες δυνατότητες των αλεξιπτωτιστών στη μάχη και δημιούργησαν τις δικές τους αεραποβατικές δυνάμεις.

Επιμέλεια: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News