Ειδήσεις

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Κρήτη: 2 με φυματίωση, τέλος ο εμβολιασμός στα σχολεία

Τέλος στον προβληματισμό που διακατείχε κάθε χρόνο χιλιάδες γονείς μαθητών σε δημοτικά σχολεία για το τι μέλλει γενέσθαι με τον  αντιφυματικό εμβολιασμό, έβαλε το υπουργείο Υγείας ανακοινώνοντας με εγκύκλιο του ότι αλλάζουν άρδην τα δεδομένα και πλέον δεν θα διενεργούνται καθολικοί εμβολιασμοί στα παιδιά σχολικής ηλικίας όπως γινόταν έως τώρα και κυρίως στους μικρούς μαθητές των δημοτικών σχολείων.

Τώρα η εγκύκλιος έρχεται να καταργήσει ουσιαστικά το πρόγραμμα εμβολιασμών βάζοντας κριτήρια στο ποια παιδιά θα εμβολιαστούν.

"Από αυτή τη στιγμή σταματάνε οι  μαζικοί εμβολιασμοι στα δημοτικά,υποστήριξε ο γιατρος δημόσιας υγείας της  Περιφέρειας Κρήτης  κ. Μανόλης Λουμπούνης τονίζοντας ότι πλέον θα γίνεται επιλεγμένα και σε συγκεκριμένες ομάδες.

Ποια παιδιά τελικά θα εμβολιάζονται;

Σύμφωνα με την εγκύκλιο η πρόληψη της φυματίωσης συστήνεται να γίνεται με εμβολιασμό με BCG στη γέννηση νεογνών αυξημένου κινδύνου όπως:

- Νεογνά μεταναστών από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης.

- Νεογνά αθιγγάνων καθώς και άλλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης.

- Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (εξαιρούνται βρέφη που έχουν ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS).

- Νεογνά οικογενειών που πρόκειται να μετακινηθούν σε χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης.

- Νεογνά στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με ενεργό φυματίωση, το οποίο δεν συμμορφώνεται στη θεραπεία ή πάσχει από πολυανθεκτική νόσο και το παιδί δεν μπορεί να απομακρυνθεί.

Ο εμβολιασμός επίσης συστήνεται σε μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά μέχρι και την ηλικία των 5 ετών που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί με BCG.

Να μην ανησυχούν οι γονείς συνιστούν οι γιατροί

Απόλυτα εφησυχαστικός εμφανίστηκε και ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου κ. Μανόλης  Γαλάνάκης που επιβεβαίωσε την είδηση και τόνισε :"Πρόκειται για μία απόφαση που δεν εμπνέει καθόλου ανησυχία , και ούτε χρειάζεται να πανικοβληθούν οι γονείς . Έχει λογική και με βρίσκει μάλιστα απόλυτα σύμφωνο.

Για μένα ήταν κάτι αναμενόμενο και με το δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει μεγάλες καθυστερήσεις στο θέμα του αντιφυματικού εμβολιασμού των μικρών παιδιών."

Η φυματίωση υφίσταται στο νησί μας

Ο Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, κ.Γαλανάκης προχωράει μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι η φυματίωση δεν έχει εκλείψει από το νησί μας αλλά τα περιστατικά αφορούν άτομα συγκεκριμένου πληθυσμού.

"Θα πρέπει να σας πω ότι μέχρι και σήμερα η νόσος υφίσταται στο νησί μας και μάλιστα σε παιδιά που δεν έχουν πάει ακόμη δημοτικό και ανήκουν ωστόσο στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για δυο αλλοδαπά παιδιά που τα παρακολουθώ , έρχονται στο νοσοκομείο και έχουν υποβληθεί στην κατάλληλη αγωγή για να γίνουν γρήγορα καλά. "

Επίσης ο κ. Γαλανάκης προσθέτει ότι "αυτό που πρόκειται να γίνει στη χώρα μας από τη νέα χρονιά υλοποιείται ήδη σε κάποιες ευρωπαικές χώρες . Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια να οδηγήσαν και τις υγιειονομικές αρχές στο να γίνουν πιο προσαρμοστικές ,αλλάζοντας το μέτρο που είχε βασανίσει άνευ λόγου και αιτίας χιλιάδες γονείς."

Επίσης να σημειωθεί ότι για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί και ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Αποστολάκης.Μιλώντας στο neakriti.gr  ο κ. Δημήτρης Αποστολάκης , υποστήριξε ότι : "Από την Πέμπτή έχουμε πάρει την εγκύκλιο στα χέρια μας.

Μένει πλέον να την κοινοποιήσουμε και στα σχολεία προκειμένου οι διευθυντές να ενημερωθούν και από την πλευρά τους να κάνουν γνωστό το θέμα και στους γονείς που κάθε χρόνο αγωνιούν. Από την στιγμή που μας ήρθε εγκύκλιος θα τη σεβαστούμε αλλά να προσθέσω ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού."

Αλλάζουν τα δεδομένα και στους παιδικούς με την δερμοαντίδραση Mantoux

Πλέον παύει να είναι υποχρεωτική και η  δερμοαντίδραση Mantoux σε παιδιά μικρότερης ηλικίας και κυρίως εκείνα που πήγαιναν στους παιδικούς σταθμούς και για τα οποία ήταν απαραίτητο να υποβληθούν σε αυτο δοκιμαστικό τέστ ως ένα από τα προαπαιτούμενα για την εγγραφή των παιδιών στους σταθμούς. Ωστοσο ερωτηματικο προκαλεί σε πολλούς το γεγονός ότι η δερμοαντίδραση συστήνεται ανεξαιρέτως σε όλα τα παιδιά του νηπιαγωγείου, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ίσχυε.

Συγκεκριμένα πλέον δεν είναι υποχρεωτική και η  δερμοαντίδραση Mantoux συστήνεται α) σε παιδιά που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου στις ηλικίες 12-15 μηνών, 4 έως 6 ετών και στην ηλικία 11 έως 12 ετών αλλά και ανεξαρτήτως ηλικίας όποτε δοθεί η ευκαιρία β) σε όλα τα παιδιά στο νηπιαγωγείο.

Ενημερώμενος για το θέμα και ο πρόεδρος των δημοτικών παιδικών σταθμών Ηρακλείου κ. Γιώργος Βουρεξάκης , που υποστήριξε ότι "ένας βραχνάς που είχαν οι γονείς παύει να υφίσταται και αυτό που απομένει πλέον είναι να ενημερωθούν αναλυτικά οι γονείς ενόψει και της νέας σχολικής χρονιάς."

Επισημαίνεται, ότι η δερμοαντίδραση Mantoux δύναται να διενεργείται και σε κάθε περίπτωση κατά την κρίση του θεράποντος παιδιάτρου (ιστορικό επαφής με ενήλικο πάσχοντα από φυματίωση, χορήγηση θεραπείας με βιολογικό παράγοντα κλπ).

Κατά τα λοιπά το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών των Παιδιών και Εφήβων παραμένει ως έχει.

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

Σχόλια