default-image

Βόμβα: Ο δήμος Ηρακλείου γνώριζε, ήταν θετικός, αλλά..

Κρήτη
Βόμβα: Ο δήμος Ηρακλείου γνώριζε, ήταν θετικός, αλλά..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αντιπαράθεση δημοτικής αρχής Ηρακλείου και Τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων για την έξωση αθλητικών εγκαταστάσεων και  κτισμάτων από τα τείχη παίρνει διαστάσεις πολέμου .Και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους και στη… μέση το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο μέσω συναντήσεων επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή στο «γόρδιο δεσμό».

Στο θέμα που έχει ανάψει «φωτιές» σε τοπικό επίπεδο, επανέρχεται η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων ΗρακλείουΒασιλική Συθιακάκη η οποία πέταξε το «μπαλάκι» των ευθυνών στο Δήμο λέγοντας ότι υπάρχουν αποφάσεις του 1985 που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί, καταλήγοντας ότι προφανώς υπάρχουν πολιτικές δεσμεύσεις στις οποίες δεν θέλει να εμπλακεί.

Μάλιστα κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για πολιτική ατολμία, λέγοντας ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο η δημοτική αρχή είχε εμφανιστεί γενναιόδωρη ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας. Ωστόσο σήμερα εμφανίζεται να μην επιθυμεί να υλοποιήσει στην πράξη τη γενναιοδωρία που είχε αρχικώς επιδείξει.

Μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV, η κα. Συθιακάκη  ανέφερε χαρακτηριστικά

'' Ήμουν παρούσα στην επίσκεψη του δήμου στη Γενική Γραμματεία που επισημάνθηκαν όλα αυτά. Ο δήμος γνώριζε εξ' αρχής τις αντιρρήσεις μας γι'  αυτά τα δύο θέματα. Δεν αλλάξαμε εμείς γνώμη. Αντιθέτως εμείς είχαμε αποκομίσει την εντύπωση ότι ο δήμος θα ήταν πιο γενναιόδωρος απέναντι στην υπηρεσία αρχαιοτήτων και σε αυτά τα ζητήματα. Κάτι που δεν έγινε. Προφανώς υπάρχουν πολιτικές δεσμεύσεις. Αλλά δεν θέλω να εμπλακώ σε αυτό το θέμα'' .

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, στις 18 Απριλίου (2016), κατατέθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η εισήγηση της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων για τα  Ενετικά τείχη. Δύο μέρες αργότερα , στις 20 Απριλίου, ο Δήμος Ηρακλείου παρέλαβε την εισήγηση. Γεγονός που επιβεβαιώνει την κα. Συθιακάκη οτι ο Δήμος ήταν εγκαίρως ενημερωμένος εδώ και ένα μήνα σχεδόν .

Εφορία Αρχαιοτήτων: Αυθαίρετα κτίσματα στη Βίγλα

Η πρώτη διαμάχη εκτυλίσσεται με φόντο τη Βίγλα, με τη Δημοτική αρχή Ηρακλείου να επιμένει δια στόματος του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη που μίλησε στο neakriti.gr ότι « η συνοικία της Βίγλας σύμφωνα με τη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης προτείνεται να κηρυχθεί διατηρητέα».

Από την πλευρά της η κυρία Συθιακάκη μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV τονίζει ότι « υπάρχει απόφαση του 1985 και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε διαφορετική θέση. Η Εφορία ουδέποτε μίλησε για κατεδάφιση ολόκληρης της συνοικίας της Βίγλας και της Πεδιάδος .Το είχαμε εισηγηθεί για συγκεκριμένα κτίσματα τα οποία είναι εκτός σχεδίου πόλης και αυθαίρετα. Πρόκειται για 3-5 κτίσματα που έχουν πρόσβαση από το ισόπεδο τμήμα του τείχους και όχι την Πεδιάδος, κτίριο πάνω στην πύλη Βιττούρι που ο δήμος έχει εισηγηθεί κατεδάφισή του ,καθώς και κτίρια που εφάπτονται χαμηλά με την πλατεία και τον προμαχώνα Βιττούρι δυτικά. Διατηρητέο είναι το τείχος και όχι τα αυθαίρετα».

Οι αποφάσεις σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου λαμβάνονται με ορίζοντα το μέλλον της πόλης και όχι χρονικό όριο της θητεία της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Πόλεμος για τις αθλητικές εγκαταστάσεις

Η σύγκρουση αφορά και στο θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων, το τένις κοντά στα τείχη και το γήπεδο Μαρτινέγκο για τα οποία έχει ζητηθεί απομάκρυνσή τους. Αναφερόμενη στον προμαχώνα Σαμπιονάρα η προϊσταμένη της Τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων σημειώνει με έμφαση ότι ανήκει στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου που έχει κάνει πρωτόκολλο αποβολής του σωματείου από το σημείο καθώς είναι ετοιμόρροπος.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν έχουν άδεια συνεχίζει η κυρία Συθιακάκη η οποία κάνει λόγο αυθαίρετες εγκαταστάσεις που βρίσκονται πάνω στο μνημείο , «εισηγούμαστε να μην εγκριθούν οι χρήσεις που δε συνάδουν με το μνημείο και ίδια είναι η άποψη και από το ΚΑΣ. Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν είναι νομικό ζήτημα», συμπληρώνει.

Ωστόσο ανένδοτος είναι και ο δήμος με τον κ.Αναστασάκη να σημειώνει ότι «οι ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις του Μαρτινέγκο έχουν διαπιστωτική πράξη νομιμότητας από το υπουργείο Πολιτισμού από το 2004,απόφαση που ελήφθη από τη γ.γ κα Μενδώνη για τα 4 γήπεδα τένις και την τάφρο».

Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση το υπουργείο

Όλα τα παραπάνω θέματα οι διαφωνίες αλλά και τα θέματα στα οποία συγκλίνουν οι δύο πλευρές τέθηκαν την Πέμπτη στο υπουργείο Πολιτισμού και τον υπουργό Αριστείδη Μπαλτά με τον οποίο συναντήθηκε ο κ .Αναστασάκης. Ο δήμος θα αποστείλει υπόμνημα με τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής στο υπουργείο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δέυτερη συνάντηση στην Αθήνα με την παρουσία εκπροσώπων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου. Ωστόσο προς στιγμήν φαίνεται να μην υπήρξε συγκεκριμένη οδηγία για απομάκρυνση των εγκαταστάσεων ή εξώσεις. Ένα νέο σίριαλ μόλις ξεκίνησε και αναμένονται επόμενα επεισόδια με φόντο πάντα την ασφάλεια των δημοτών και το σεβασμό στο μνημείο των τειχών…

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη - Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News