Ειδήσεις

Αντιθέσεις: "Η Μάχη της Κρήτης", 75 χρόνια μετά

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την ηρωική εποποιία  μίας από τις πιο λαμπρές σελίδες του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτή την Παρασκευή οι "Αντιθέσεις", ανοίγουν το φάκελο σπάνιων ντοκουμέντων για την Κρήτη.

Ο Ιστορικός Ερευνητής Κώστας Μαμαλάκης, πρώην επιμελητής  Νεώτερης Ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, παρουσιάζει για πρώτη φορά στη τηλεόραση, άγνωστα ντοκουμέντα και σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την Κρήτη πριν την έκρηξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την Μάχη της Κρήτης, την περίοδο της Κατοχής και Αντίστασης στο νησί μας αλλά και τις μέρες της απελευθέρωσης.

Περιγραφές και στοιχεία από το τι συνέβη σε πόλεις και χωριά της Κρήτης με επίκεντρο το Ηράκλειο, κατά την εισβολή των Γερμανών, αλλά και σπάνιες εικόνες από την σκοτεινή καθημερινότητα της Κατοχής σε αστικά κέντρα του νησιού και την ύπαιθρο. Το Ηράκλειο της Μάχης της Κρήτης και το Ηράκλειο τις πρώτες μέρες της Κατοχής.

Οι άγνωστες ιστορίες κατασκοπίας και ο μυστικός πόλεμος κατασκόπων πάνω στη Κρήτη, η τύχη της εβραϊκής  κοινότητας και η παραμελημένη ιστορία στρατιωτών από τη Θράκη και συμμαχικών στρατευμάτων.

Οι πράξεις αντιποίνων και τα εγκλήματα πολέμου που σημειώθηκαν στη Κρήτη.

Παρεμβαίνει ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κ. Γιώργος Μαργαρίτης.

Αυτή την Παρασκευή στις 10 το βράδυ στην εκπομπή "Αντιθέσεις", ένα ειδικό αφιέρωμα στα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Γιώργος Σαχίνης.

Σχόλια