default-image

Ευκαιρίες στη γνώση δίνει το 4ο ΕΠΑΛ

Κρήτη
Ευκαιρίες στη γνώση δίνει το 4ο ΕΠΑΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια δεύτερη ευκαιρία για γνώση δίνει τις τελευταίες δεκαετίες το 4ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. σε εργαζόμενους ή άνεργους ενήλικες, που για διάφορους λόγους δεν ολοκλήρωσαν τη βασική εκπαίδευση. Το ωράριο του σχολείου (από τις 7:10 το απόγευμα ως τις 11 το βράδυ) προσφέρεται για όσους οι επαγγελματικές, προσωπικές ή οικογενειακές τους υποχρεώσεις δεν τους επιτρέπουν να φοιτήσουν σε πρωινό σχολείο.

Το 4ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. στεγάζεται σε σύγχρονο σχολικό συγκρότημα στην περιοχή της Κηπούπολης Ηρακλείου. Η φοίτηση στα θρανία του οδηγεί σε απόκτηση αναγνωρισμένου επαγγελματικού πτυχίου ειδικότητας και απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου, ισότιμου του Γενικού. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα ευνοϊκής πρόσβασης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι σπουδάζουν σε ένα από τους τομείς: Δομικών Έργων, Ηλεκτρολογικός, Μηχανολογικός-Οχημάτων, Οικονομίας & Διοίκησης, Πληροφορικής & Δικτύων, και Υγείας & Πρόνοιας.

Όμως οι γνώσεις και οι ευκαιρίες που προσφέρει το συγκεκριμένο σχολείο δεν περιορίζονται στη στείρα απομνημόνευση και στο ξεπερασμένο σύστημα διδασκαλίας. Το 4ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. δίνει πολλαπλές ευκαιρίες καθώς στο σχολείο λειτουργούν: τράπεζα εθελοντικής αιμοδοσίας, κοινωνικό παντοπωλείο για τους μαθητές, Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας, Δανειστική Βιβλιοθήκη, Θεατρική και Μουσική Ομάδα.

Επιπλέον, το σχολείο συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα δίνοντας στους μαθητές του τη δυνατότητα να δουν πώς λειτουργούν οι εκπαιδευτικές δομές άλλων χωρών. Η πιο πρόσφατη συμμετοχή του 4ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου ήταν στο πρόγραμμα Erasmus.

Αρχικά, 15 μαθητές και 2 καθηγητές του 4ου ΕΠΑ.Λ. επισκέφτηκαν τον Απρίλιο για 15 ημέρες τη Δρέσδη της Γερμανίας και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξειδικευμένη εκπαίδευση με θέμα "Automation/ PLC - programming για μηχανολόγους". Τα οφέλη που προέκυψαν από το πρόγραμμα αυτό είναι η διάχυση της νέας γνώσης υψηλής τεχνολογίας μέσω της συμμετοχή των μαθητών και εκπαιδευτικών στην τοπική κοινωνία, καθώς και η χρήση νέων τεχνολογιών και αυτοματισμών, διευρύνοντας έτσι τους ορίζοντες όλων των συμμετεχόντων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για νέες ευκαιρίες στην αγορά και νέες θέσεις εργασίας.

Στη συνέχεια, 8 καθηγητές του 4ου ΕΠΑ.Λ. επισκέφτηκαν το Μάιο για 7 ημέρες το Παρίσι της Γαλλίας και παρακολούθησαν εξειδικευμένη εκπαίδευση με θέμα "Τεχνολογίες e-learning στην εκπαίδευση". Τα οφέλη που προέκυψαν από το πρόγραμμα αυτό είναι η εξοικείωση των εκπαιδευτικών σε σύγχρονα περιβάλλοντα ηλεκτρονικής μάθησης και σε νέες εκπαιδευτικές πρακτικές και προοπτικές της διά βίου μάθησης, καθώς και στην προώθηση καινοτόμων μεθοδολογιών διδασκαλίας στο πεδίο της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Μάλιστα, το Σεπτέμβριο πρόκειται να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της συμμετοχής στα δύο προγράμματα Erasmus+, στο πλαίσιο ανοικτής εκδήλωσης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου.

Οι ήρωες του 4ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ.

Από την αρχή της εβδομάδας οι ενήλικες υποψήφιοι του 4ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. έχουν ριχτεί στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων, μαζί με τους υποψήφιους όλων των υπόλοιπων κατηγοριών. Το μειονέκτημά τους είναι πως, επειδή συνδυάζουν μαθήματα με οικογενειακές, εργασιακές και κοινωνικές υποχρεώσεις, έχουν λιγότερο χρόνο από τους συνυποψήφιούς τους για να αφιερωθούν στη μελέτη. Το πλεονέκτημά τους είναι πως, επειδή πρόκειται για ενήλικες, έχουν μεγαλύτερη ωριμότητα και έχουν επιλέξει συνειδητά την επιστροφή στα θρανία.

Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι, μέσω του 4ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, πέρασαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας 17 εργαζόμενοι μαθητές, οι οποίοι ήταν οι εξής:

Λεμπιδάκης Χρυσοβαλάντης, Επιστήμης Υπολογιστών (Ηράκλειο), Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Αντωνακάκη Καλλιόπη, Φυσικής (Ηράκλειο), Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Φασουλάς Γεώργιος, Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (Ηράκλειο), Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Μπαλοθιάρη Ευγενία, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Σύρος), Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ασσαριώτη Ευαγγελία, Τεχνολόγων Γεωπόνων (Ηράκλειο), ΤΕΙ Κρήτης.

Δημητροπουλάκης Ιωάννης, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. (Ηράκλειο), ΤΕΙ Κρήτης.

Κατσουλάκης Μιχαήλ, Τεχνολόγων Γεωπόνων (Ηράκλειο), ΤΕΙ Κρήτης.

Χαλκιαδάκης Χαράλαμπος, Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. (Ηράκλειο), ΤΕΙ Κρήτης.

Αποστολάκη Χριστίνα, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Λάρισα), ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Βεργετάκης Παναγιώτης, Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. (Ηράκλειο), ΤΕΙ Κρήτης.

Κοτσιφάκη Ευαγγελία, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Ηράκλειο), ΤΕΙ Κρήτης.

Κουρουγκιαβούρη Αρτεμισία, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Θεσσαλονίκη), ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Νησωτάκης Αδάμ, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Ηράκλειο), ΤΕΙ Κρήτης.

Πρασανάκης Θεόδωρος, Τεχνολόγων Γεωπόνων (Λάρισα), ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ρουμπελάκη Άννα, Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο), ΤΕΙ Κρήτης.

Συκιωτάκη Νικολέτα, Διοίκησης Επιχειρήσεων (Μεσολόγγι), ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας.

Σφυριδάκης Ευστάθιος, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Τ.Ε. (Ηράκλειο), ΤΕΙ Κρήτης.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News