default-image

Συνεχίζεται το θρίλερ με το αεροσκάφος της EgyptAir (videos)

Κόσμος
Συνεχίζεται το θρίλερ με το αεροσκάφος της EgyptAir (videos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαψεύδουν οι ελληνικές Aρχές ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν το μεσημέρι 210 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, ανήκουν στο αεροσκάφος της EgyptAir, το οποίο χάθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενάμιση λεπτό αφότου βγήκε από τον εναέριο ελληνικό χώρο, ενώ κατευθυνόταν στο Κάιρο.

Δεν επιβεβαιώνεται έτσι ο εντοπισμός των συντριμμιών, τον οποίο είχε ανακοινώσει λίγες ώρες νωρίτερα η ίδια η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία, επικαλούμενη μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Νοτιοανατολικά της Κρήτης και συγκεκριμένα 210 ναυτικά μίλια, εντοπίστηκαν το μεσημέρι δύο μεγάλα αντικείμενα, πορτοκαλί χρώματος, που φαίνονταν να είναι τα πρώτα συντρίμμια, του αεροσκάφους της EgyptAir και τα οποία από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Άμυνας είχε γνωστοποιήσει.

Ωστόσο, μέχρι και αργά το βράδυ της Πέμπτης τα «ίχνη» του αεροσκάφους εξακολουθούν να αγνοούνται.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα ελληνικό C130 που απογειώθηκε από την Αεροπορική Βάση του Καστελίου, μετέφερε στο Συντονιστικό Κέντρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι στην ίδια ακριβώς περιοχή, όπου πετάει με άλλα αιγυπτιακά αεροσκάφη εντοπίζει ένα μεγάλο ασημί μεταλλικό αντικείμενο, πιθανόν να ήταν μέρος της ατράκτου του μοιραίου αεροσκάφους.

Λίγο πριν την απογείωση.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_fiolk01b/

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της EgyptAir, Αχμέντ Αντέλ, ο οποίος έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στην Κρίστιαν Αμανπούρ που βρίσκεται στην Αίγυπτο για να καλύψει το δυστύχημα για το αμερικανικό δίκτυο CNN, βρέθηκαν τα συντρίμμια του μοιραίου Airbus.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και μέσω Twitter η εταιρεία, επικαλούμενη επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το protothema.gr, σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε πως το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας έλαβε επίσημη επιστολή από το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου που επιβεβαιώνει τον εντοπισμό του κουφαριού του αεροσκάφους που είχε εξαφανιστεί και εκτελούσε την πτήση MS804, κοντά στην Κάρπαθο.

Η EgyptAir εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες και τους φίλους των επιβαινόντων του Airbus. Επισημαίνεται, μάλιστα, πως τα συγγενικά πρόσωπα των επιβατών και του πληρώματος έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν εντοπιστεί σωσίβια που ανήκουν στο αεροσκάφος, νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Δραματικές ώρες για τους συγγενείς των επιβατών

Το δικό τους δράμα ζουν στο αεροδρόμιο του Καϊρου οι συγγενείς των επιβαινόντων της πτήσης της Egyptair. Όσο οι ώρες περνούν, οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων εξανεμίζονται. H αγωνία έχει φτάσει στο κατακόρυφο και οι πληροφορίες από επίσημες πηγές έρχονται με το σταγονόμετρο. «Δεν ξέρω τίποτα. Η κόρη μου ήταν στην πτήση αλλά δεν ξέρω τίποτα άλλο», αναφέρει μια γυναίκα.

Αποσύρονται οι ελληνικές δυνάμεις - Η Αίγυπτος αναλαμβάνει πλήρως

Η περιοχή που αρχικώς βρέθηκε το σωσίβιο και στη συνέχεια τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρίσκεται εντός του FIR Καΐρου.

Οι ελληνικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην επιχείρηση Search and Rescue η οποία ολοκληρώθηκε με τον εντοπισμό της ατράκτου και άλλων τμημάτων του Airbus αποσύρθηκαν.

Για προληπτικούς λόγους δύο ελληνικά ελικόπτερα παραμένουν στην Κάρπαθο και ένα ελληνικό C-130 βρίσκεται στην Κρήτη προκειμένου να συνδράμει τις αιγυπτιακές δυνάμεις αν κάτι τέτοιο ζητηθεί από την γειτονική χώρα.

Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» αυτή την ώρα πλέει σε απόσταση 80-90 ναυτικών μιλίων βόρεια-βορειοδυτικά από το σημείο που εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir.

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τη συντριβή του αεροσκάφους;

Τη στιγμή που όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά σχετικά με τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir, το οποίο εκτελούσε την πτήση ΜS804 με προορισμό το Κάιρο, ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι πίσω από το δυστύχημα βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος.

Μάλιστα, ο ιστότοπος Νewsday247 είχε αναφέρει πως το Ισλαμικό Κράτος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι ευθύνεται για την εξαφάνιση και συντριβή του μοιραίου Aibus. Η ίδια ιστοσελίδα ανέφερε σε άλλο δημοσίευμά της πως Ιρακινός επιβάτης πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό που βρισκόταν στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

«Ιρακινός επιβάτης πυροδότησε βόμβα μέσα στο αιγυπτιακό Airbus σκοτώνοντας 66 ανθρώπους», έγραφε η ιστοσελίδα, σημειώνοντας πως τα νέα στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται επίσημα.

Σε βίντεο η στιγμή της εξαφάνισης

Το neakriti.gr εξασφάλισε εικόνα από το planefinder.net, εφαρμογή που καταγράφει και εμφανίζει τις αεροπορικές πτήσεις των αεροπλάνων σε όλο τον κόσμο.

Στο σχετικό απόσπασμα φαίνεται η στιγμή που εξαφανίζεται από την εικόνα το αεροπλάνο, η οποία συμπίπτει και με το χρόνο, όπου χάθηκε και η επαφή με το αεροπλάνο.

Αριστερά της εικόνας φαίνεται χαρακτηριστικά η ώρα σε ζώνη Γκρίνουιτς, τα στοιχεία των πτήσεων, καθώς και ο χρόνος πτήσης, όπως και η ώρα την οποία απογειώθηκε το αεροσκάφος.

Το βίντεο αναπαριστά την πτήση σε ταχύτητα πενήντα φορές μεγαλύτερη από το πραγματικό.

Στροβιλισμούς το αεροπλάνο πριν πέσει

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε περίπου στις 15:00 ότι το αεροπλάνο ενώ πετούσε σε ύψος 37.000 ποδών περίπου 10 ναυτικά μίλια από το σημείο αναφοράς, το αεροσκάφος έκανε αλλαγή πορείας αριστερά 90 μοίρες κατεβαίνοντας και στη συνέχεια έκανε αμέσως δεξιά αλλαγή πορείας 360 μοίρες με μεγάλη βύθιση.

Η μοιραία πτήση

«Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος, την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ...συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου», διευκρίνισε η πηγή.

Συναγερμός είχε σημάνει από τα ξημερώματα, καθώς το ίχνος πτήσης της Egyptair που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με 59 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα χάθηκε από το ραντάρ.

Η πτήση MS804 είχε ξεκινήσει από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο. Όπως μεταδίδει το Sputnik η τελευταία φορά που εντοπίστηκε το αεροσκάφος ήταν πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Το αεροσκάφος της Egyptair είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία. Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι αιγυπτιακή στρατιωτική μονάδα είχε λάβει σήμα κινδύνου από το αεροσκάφος στις 04.26 τοπική ώρα (05.26 ώρα Ελλάδος).

Η επαφή με την πτήση χάθηκε στις 2:45 τα ξημερώματα (ώρα Αιγύπτου) ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν στα 37.000 πόδια και σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες 80 μίλια πριν την είσοδο του αεροσκάφους στον Αιγυπτιακό εναέριο χώρο. Ωστόσο η Egyptair ανακοίνωσε ότι το σήμα του χάθηκε δέκα μίλια αφότου μπήκε στον Αιγυπτιακό εναέριο χώρο.

Κάτι που τελικά λίγο μετά της 16:00 έγινε γνωστό, είναι ότι βρέθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους 230 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης και συγκεκριμένα βρέθηκαν δύο μεγάλα πορτοκαλί κομμάτια, τα οποία λαμβάνουν ως σημείο έναρξης και θα περιορίσουν τις έρευνες γύρω από αυτά.

Κομβικό σημείο για την παγκόσμια αεροπλοΐα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σημείο πάνω από το οποίο φαίνεται να εξαφανίστηκε το αεροπλάνο της Egypt Air είναι ένας αεροπορικός κόμβος, προς τα αεροδρόμια της Αττάλειας στην Τουρκία, του Μπεν Χουριόν στο Τελ Αβίβ, στην Χουργκάντα στην Ερυθρά Θάλασσα, της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου αλλά και σημείο πρόσβασης της Ανατολής προς την Αμερική.

Μάλιστα καθημερινά, περνούν δεκάδες αεροπλάνα, με το γεγονός ότι το δυστύχημα δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις να αποδίδεται ξεκάθαρα στην τύχη σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πάνω από τη Τζιά η τελευταία επικοινωνία με το αιγυπτιακό αεροσκάφος

Πάνω από την Κέα ήταν η τελευταία επικοινωνία με το αεροσκάφος της Egyptair.

O διοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας Κώστας Λιντζεράκος μιλώντας στον Αντέννα, ανέφερε πως το αεροσκάφος μπήκε στις τρεις παρά πέντε τη νύχτα στο ελληνικό FIR με κατεύθυνση νότια, προς το FIR του Καΐρου.

Πάνω από την Κέα, όπως περιέγραψε, η ελληνική Πολιτική Αεροπορία ήρθε σε επαφή με το αεροσκάφος, του έδωσε συντεταγμένες και αυτές ακολούθησε ο πιλότος μέχρι την έξοδό του από το ελληνικό FIR.

«Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του δέκα μίλια πριν βγει από το ελληνικό FIR και δεν αποκρίθηκε. Στις 3:29 το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ», τόνισε, «επικοινωνήσαμε με τους Αιγύπτιους και δεν είχαν ιδέα, ενημερώσαμε τις υπηρεσίες διάσωσης τις δικές μας που ανταποκρίθηκαν αμέσως», πρόσθεσε.

Ο αιγυπτιακός στρατός διαψεύδει τη λήψη σήματος κινδύνου

Ο αιγυπτιακός στρατός διέψευσε μέσω Facebook ότι έλαβε σήμα κινδύνου από το αεροσκάφος της Egyptair που αγνοείται.

«Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν ότι δεν έλαβαν κανένα σήμα κινδύνου προερχόμενο από την πτήση αυτή», έγραψε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού στο Facebook.

66 επιβαίνοντες, 56 επιβάτες και 10 μέλη πληρώματος μεταξύ των οποίων ένα παιδί και δύο βρέφη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας οι επιβάτες του αεροσκάφους προέρχονται από 12 χώρες αλλά ανάμεσά τους δεν υπάρχει Έλληνας. Οπως αναφέρουν στην πτήση επέβαιναν 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 1 Σαουδάραβας, 1 Βρετανός, 1 Βέλγος, 1 από το Κουβέιτ, 1 Σουδανός, 1 από το Τσαντ, 1 Πορτογάλος, 1 Αλγερινός κι ένας Καναδός. Μεταξύ των επιβατών βρίσκονταν ένα παιδί και δύο βρέφη.

https://twitter.com/EGYPTAIR/status/733170619383177216

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στο πλευρό της Αιγύπτου

Την άμεση συνδρομή των δυνάμεων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για το αεροσκάφος της EgyptAir, υπογραμμίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με tweet: «Η Ελλάδα στο πλευρό της Αιγύπτου, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό βοηθούν με κάθε δυνατό τρόπο την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».

Δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα σενάριο

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε το πρωί με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι. Το Παρίσι «δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε όσον αφορά τα αίτια» της εξαφάνισης, όπως σημείωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Le Figaro: Χάθηκε πάνω από την Αθήνα

Αντίθετα άλλα υποστηρίζουν τα γαλλικά μέσα αφού όπως αναφέρουν η πτήση των αιγυπτιακών αερογραμμών έχασε την επαφή με τα ραντάρ περίπου 40 λεπτά μετά την πτήση της, πάνω από την Αθήνα, σύμφωνα με τη  "Le Figaro," που επικαλείται πηγή των αιγυπτιακών αερογραμμών.Σε ανάρτησή της, στο Twitter, η EgyptAir ανέφερε ότι πρόκειται για αεροσκάφος Α320 που εξαφανίστηκε εντός του αιγυπτιακού ενάεριου χώρου.

Eκτιμούν ότι έχει συντριβεί στη θάλασσα

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμούν ότι το αεροσκάφος Α320 της EgyptAir που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ εντός του εθνικού εναέριου χώρου της Αιγύπτου, έχει συντριβεί στη θάλασσα. Η εφημερίδα "Ahram" της Αιγύπτου, αναφέρει ότι ο πιλότος δεν έκανε κάποια κλήση έκτακτης ανάγκης, πριν την εξαφάνιση του αεροσκάφους.

Ολάντ: Το αεροσκάφος της EgyptAir συνετρίβη

Τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir το οποίο εκτελούσε την πτήση MS804 από το Παρίσι προς το Κάιρο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι καμία εκδοχή για τα αίτια της τραγικής απώλειας του αεροπλάνου, με 66 επιβαίνοντες, 56 επιβάτες και 10 μέλη πληρώματος, δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Η γαλλική Δικαιοσύνη ήδη άρχισε έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

Π. Καμμένος: «Βουτιά» 22.000 ποδών από το αεροσκάφος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος τόνισε ότι οι μέχρι στιγμής έρευνες δεν έχουν τελεσφορήσει, ωστόσο το αεροσκάφος φέρεται να έχει χαθεί.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου του υπ. Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, σχετικά με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση έρευνας για το αεροσκάφος της Egyptair.

«Ζητήσαμε συνδρομή από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις για δορυφορικό υλικό και άλλες πληροφορίες. Ενημερώνουμε συνεχώς την αιγυπτιακή πλευρά, καθώς η Αίγυπτος είναι φίλη και σύμμαχος χώρα, με την οποία έχουμε εφαπτόμενους εναέριους χώρους», ανέφερε.

Ανακοίνωση της ΥΠΑ για το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών

«Στις 02:24 π.μ. τοπική ώρα εισήλθε στο FIR Αθηνών η πτήση MSR 804, Α320 των Αιγυπτιακών Αερογραφών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο και στις 03:29:40 π.μ. χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου», όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΥΠΑ, έχει ως εξής:

«Η πτήση MSR 804, A320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 02:24 πμ τοπική ώρα. Αναγνωρίσθηκε και εξουσιοδοτήθηκε από τον αρμόδιο ελεγκτή εναερίου κυκλοφορίας, για την πορεία της πτήσης του. Στις 02:48 πμ μεταβιβάζεται στον επόμενο τομέα ελέγχου και εξουσιοδοτείται από τον αρμόδιο ελεγκτή, για το σημείο εξόδου από το FIR Αθηνών. Ο πιλότος ήταν ευδιάθετος και ευχαρίστησε στα ελληνικά.

Στις 03:27 π.μ. το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για μεταβίβαση επικοινωνίας και ελέγχου από το FIR Αθηνών στο FIR Καΐρου. Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε, οπότε ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας κάλεσε στη συχνότητα κινδύνου, χωρίς απόκριση από την πλευρά του αεροσκάφους. Στις 03:29 βρίσκεται πάνω στο σημείο εξόδου. Στις 03:29:40 π.μ. χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου.

Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή των ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας για πιθανό εντοπισμό στόχου, χωρίς αποτέλεσμα. Στις 03:45 π.μ. ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης μέσω ΕΚΣΕΔ, ΕΚΑΕ και ΚΕΝΑ, με παράλληλη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Καΐρου».

Κύπρος: Σε ετοιμότητα να συνδράμει στις έρευνες για εντοπισμό του αιγυπτιακού αεροσκάφους

Την ετοιμότητά της να συνδράμει στις έρευνες για εντοπισμό του αιγυπτιακού αεροσκάφους, που εξαφανίστηκε το πρωί, εξέφρασε η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι έχουν ενημερωθεί τα Κέντρα Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης τόσο του Καΐρου όσο και του Πειραιά. Επίσης, είπε ότι επιχειρούν στην περιοχή, περίπου 60 ναυτικά μίλια νοτίως του FIR Λευκωσίας, αεροναυτικά μέσα της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Το σημείο, στο οποίο διεξάγονται οι έρευνες, βρίσκεται στα όρια των περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης Αιγύπτου και Ελλάδας.

«Έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας. Έχουν τεθεί σε ετοιμότητα αεροναυτικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε αν χρειαστεί ή εάν οι έρευνες επεκταθούν βορειότερα, να είμαστε σε θέση να συνδράμουμε στην όλη επιχείρηση», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News