default-image

"Ante portas" για τα φαραωνικά αιολικά πάρκα

Κρήτη
"Ante portas" για τα φαραωνικά αιολικά πάρκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ώρα της... κρίσης σε δύο ημίχρονα, αρχικά στην αυριανή Επιτροπή Περιβάλλοντος και προσεχώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια ΒΑΠΕ των Ομίλων ΕΛΙΚΑ και ΤΕΡΝΑ.

Τα τροποποιημένα επενδυτικά σχέδια, που μπορεί να έχουν "ψαλιδιστεί" αλλά παραμένουν θηριώδη για τα δεδομένα της Κρήτης, περιλαμβάνοντας έκαστο ανεμογεννήτριες που θα παράγουν περί τα 850 μεγαβάτ, θα τεθούν αύριο στο "μικροσκόπιο" της Επιτροπής Περιβάλλοντος, η οποία και θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί στο Μέγαρο της Περιφέρειας. Όπως ανέφερε όμως στη "Νέα Κρήτη" ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, λόγω της ιδιαιτερότητας και του μεγέθους των επενδυτικών πρότζεκτ, η Επιτροπή δε θα γνωμοδοτήσει επί των περιβαλλοντικών μελετών που έχουν καταθέσει οι επενδυτές. Θα γίνει απλώς μια ενημέρωση-συζήτηση στην Επιτροπή, η οποία θα παραπέμψει για τις γνωμοδοτικές αποφάσεις στο Περιφερειακό πια Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει προσεχώς...

Ο αντιπεριφερειάρχης δε θέλησε, όπως είναι εύλογο, να τοποθετηθεί ή να σχολιάσει το πού θα κινηθεί η γνωμοδότηση για τις περιβαλλοντικές μελέτες των δύο επενδυτικών σχεδίων, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν το κλίμα να είναι δεδομένα αρνητικό κατά των επενδύσεων - κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωρίζουν και οι ίδιοι οι επενδυτές, που η αλήθεια είναι κατά καιρούς έχουν δείξει αντιφατικές διαθέσεις και προθέσεις... Πότε κρύο και πότε ζέστη, αφού άλλοτε εμφανίζονται να προωθούν με ζέση τα επενδυτικά σχέδια και να "τρέχουν" τις διαδικασίες και άλλοτε, πάλι, παγώνουν τα διαδικαστικά, ή αποσύρουν ακόμα-ακόμα τα επενδυτικά σχέδια.

Και στη δεδομένη φάση μοιάζει δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει κανείς τις πραγματικές προθέσεις στο μυαλό των επενδυτών. Η λογική λέει, πάντως, πως και οι ίδιοι τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν τι θα πράξει τελικά ο ΑΔΜΗΕ για το δημόσιο ενεργειακό πρότζεκτ της καλωδιακής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα. Διότι, για να μην ξεχνιόμαστε, και τα δύο ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια προβλέπουν, πέραν των αιολικών πάρκων στις κορυφογραμμές του νησιού, και υποβρύχια καλώδια!

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και μετά το "ψαλίδισμά" τους, διότι αρχικά τα επενδυτικά σχέδια προέβλεπαν εγκαταστημένη ισχύ άνω των 1.000 μεγαβάτ έκαστο, οι επενδύσεις προκαλούν έντονες αντιδράσεις σε επίπεδο αυτοδιοικητικών, οικολογικών-περιβαλλοντικών φορέων αλλά και τοπικών κοινωνιών.

Οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν αθροιστικά να εγκαταστήσουν 56 αιολικούς σταθμούς από άκρη σε άκρη της Κρήτης. Η ονομαστική ισχύς από τα δύο έργα θα είναι αθροιστικά κοντά στα 1.700 μεγαβάτ (830 μεγαβάτ το έργο του Ομίλου ΕΛΙΚΑ με την εταιρεία "Αιολική Ανάπτυξη Α.Ε." και 873 μεγαβάτ αντίστοιχα το σχέδιο της ΤΕΡΝΑ), δυόμισι με τρεις σχεδόν φορές δηλαδή η ισχύς που παράγουν οι σημερινές μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη!

Στόχος φυσικά είναι η παραπάνω ενέργεια να διοχετεύεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, και όχι μόνο - κάτι για το οποίο φυσικά απαιτείται να υπάρχει υποθαλάσσιο καλώδιο...

Στο τραπέζι και το υδατοδρόμιο

Στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης θα εξεταστεί και η περιβαλλοντική μελέτη για τη δημιουργία υδατοδρομίου στο Ηράκλειο που έχει καταθέσει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου.

Το υδατοδρόμιο, που ως ιδέα "κυοφορείται" για το Ηράκλειο εδώ και πάνω από μια δεκαετία, προβλέπεται να δημιουργηθεί εντός του λιμένα και κοντά στο κτήριο του "Ψυγείου".

Σύμφωνα με τη μελέτη, για την ίδρυση και εγκατάσταση του προτεινόμενου υδατοδρομίου στο λιμένα Ηρακλείου θα απαιτηθούν περιορισμένης κλίμακας επεμβάσεις επί των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του λιμένα, και συγκεκριμένα μια νέα πλωτή προβλήτα (ελαφριά και αναιρούμενη κατασκευή) και ένα μικρό κτήριο προκάτ ως χώρος αναμονής επιβατών. Οι παραπάνω δυο επεμβάσεις, καθότι μικρές και αντιστρεπτές, δε δημιουργούν περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News