Ειδήσεις

Στον εισαγγελέα η σπείρα των εκβιαστών

Στον εισαγγελέα Χανίων οδηγήθηκαν στις 11 χθες το πρωί τα φερόμενα μέλη συμμορίας εκβιαστών που δρούσε σε τρεις περιοχές της Ελλάδας. Οι 3 άντρες και 3 γυναίκες, με χειροπέδες, σκυμμένο το κεφάλι και πολλοί εξ αυτών κρύβοντας το πρόσωπό τους με τα χέρια, πέρασαν το κατώφλι των Δικαστηρίων με την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση εκβιασμού και απάτης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο και με δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.

Το κουβάρι ξετυλίχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και αποκάλυψε κύκλωμα εκβιαστών που είχε απλώσει τα πλοκάμια του από το Κερατσίνι και τα Άνω Πατήσια στην Αττική, μέχρι την Καλαμάτα και τα Χανιά. Οι συλλήψεις έγιναν ταυτόχρονα και στις τέσσερις περιοχές, μετά από έρευνες μηνών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Προέκυψε ότι, από τον περασμένο Σεπτέμβριο τουλάχιστον, είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση, στην οποία και εντάχθηκαν σταδιακά όλοι οι συλληφθέντες με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

Ο αρχηγός

Ο 56χρονος εκ των συλληφθέντων φέρεται να είναι ο "εγκέφαλος" της συμμορίας εκβιαστών και ο οποίος επικοινωνούσε τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια και, προσποιούμενος τον υπάλληλο διαφόρων δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών, χρησιμοποιούσε βέβαια και διάφορα ψευδώνυμα ως υπάλληλος του ΕΦΕΤ, του ΙΚΑ, του Τμήματος Υγιεινής, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ.ά., ανάλογα με το ακριβές αντικείμενο του καταστήματος και το πώς θα "τσιμπούσε" το εκάστοτε θύμα ευκολότερα.

Η δικογραφία

Οι "εγκέφαλος" της σπείρας φέρεται να εκβίαζε εκατοντάδες καταστηματάρχες με την απειλή δήθεν ελέγχων, αποσπώντας διάφορα χρηματικά ποσά. Συγκεκριμένα, σε βάρος των "6" έχει σχηματιστεί δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας - κακουργηματικού χαρακτήρα - για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σε συνδυασμό με τα αδικήματα της εκβίασης, της απάτης και της αντιποίησης κατ' εξακολούθηση.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες απειλούσαν τους ιδιοκτήτες με «ελέγχους» στα καταστήματά τους για βεβαίωση παραβάσεων ή για «καταγγελίες» που επισύρουν υψηλά πρόστιμα, απαιτώντας εκβιαστικά την καταβολή διαφόρων - κατά περίπτωση - χρηματικών ποσών. Η κατάθεση των χρημάτων πραγματοποιείτο σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους υποδείκνυε ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, και ανήκαν στον ίδιο ή τους συνεργάτες του.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια