default-image

Εγκαταλείπουν την Κρήτη οι νέοι επιστήμονες

Κρήτη
Εγκαταλείπουν την Κρήτη οι νέοι επιστήμονες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις δύο στους δέκα απόφοιτοι φαίνεται πως επιλέγουν να παραμείνουν στην Κρήτη, την ώρα που οι υπόλοιποι εγκαταλείπουν τα Πανεπιστήμια του τόπου για... νέες πολιτείες.

Χωρίς σταματημό, τα ελληνικά πανεπιστήμια αιμορραγούν, χάνοντας καθημερινά τα δυνατότητα να αξιοποιήσουν λαμπρούς νέους επιστήμονες που πριν καν αποφοιτήσουν αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα της κρίσης διώχνει τα παιδιά της, καθώς οι θέσεις για όσους θέλουν να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή και ερευνητική καριέρα είναι πλέον ελάχιστες.

Στην ίδια σκληρή μοίρα βρίσκεται και το πανεπιστήμιο Κρήτης. Όπως παραδέχονται με θλίψη οι επικεφαλείς του ιδρύματος, η ιστορία τη μεταπολεμικής Ελλάδας επαναλαμβάνεται. 8 στους 10 αποφοίτους εγκαταλείπου την Ελλάδα αναζητώντας νέες ευκαιρίες για δουλειά και καριέρα.

Την αδιάκοπη τάση φυγής επιβεβαιώνουν ο Κωνσταντίνος Και ο Σάββας, 20χρονι φοιτητές του  Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Όπως εξηγούν, βλέπουν πλέον πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν, γι να συνεχίσουν τις σπουδές τους στον Τομέα της Αστροφυσικής.

Ο προβληματισμό στην Ακαδημαϊκής Κοινότητα της Κρήτης είναι έντονος. Όχι μόνο για τη φυγή μιας ολόκληρης γενιάς νέων επιστημόνων, αλλά για το πώς θα δημιουργηθούν οι ευκαιρίες ώστε κάποιοι από όσους διαπρέπουν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην Ελλάδα, όταν βελτιωθούν οι συνθήκες.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News