default-image

Στον εισαγγελέα 6 μέλη εγκληματικής σπείρας

Κρήτη
Στον εισαγγελέα 6 μέλη εγκληματικής σπείρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον εισαγγελέα Χανίων οδηγήθηκαν στις 11 σήμερα το πρωί τα φερόμενα μέλη συμμορίας εκβιαστών που δρούσε σε 3 περιοχές της Ελλάδας. Οι 3 άντρες και 3 γυναίκες, με χειροπέδες, σκυμμένο το κεφάλι και πολλοί εξ' αυτών κρύβοντας το πρόσωπό τους με τα χέρια, πέρασαν το κατώφλι των δικαστηρίων με την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση εκβιασμού και απάτης σύμφωνα με το κατηγορητήριο και με δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.

Το κουβάρι ξετυλίχθηκε από την ΕΛΑΣ και αποκάλυψε κύκλωμα εκβιαστών που είχε απλώσει τα πλοκάμια του από το Κερατσίνι και τα Άνω Πατήσια στην Αττική, μέχρι την Καλαμάτα και τα Χανιά. Οι συλλήψεις έγιναν ταυτόχρονα και στις 4 περιοχές, μετά από έρευνες μηνών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Προέκυψε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο τουλάχιστον, είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση, στην οποία και εντάχθηκαν σταδιακά όλοι οι συλληφθέντες με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

Ο 56χρονος εκ των συλληφθέντων φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της συμμορίας εκβιαστών και ο οποίος επικοινωνούσε τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια και προσποιούμενος τον υπάλληλο διαφόρων δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών, χρησιμοποιούσε βέβαια και διάφορα ψευδώνυμα ως υπάλληλος του Ε.Φ.Ε.Τ., του Ι.Κ.Α., του Τμήματος Υγιεινής, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ.α., ανάλογα με το ακριβές αντικείμενο του καταστήματος και το πως θα τσιμπούσε το εκάστοτε θύμα ευκολότερα.. 

Φέρεται να εκβίαζαν εκατοντάδες καταστηματάρχες με την απειλή δήθεν ελέγχων, αποσπώντας διάφορα χρηματικά ποσά. Συγκεκριμένα, σε βάρος των 6 έχει σχηματιστεί δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας - κακουργηματικού χαρακτήρα - για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σε συνδυασμό με τα αδικήματα της εκβίασης, της απάτης και της αντιποίησης κατ' εξακολούθηση.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες απειλούσε τους ιδιοκτήτες με «ελέγχους» στα καταστήματα τους για βεβαίωση παραβάσεων ή για «καταγγελίες» που επισύρουν υψηλά πρόστιμα, απαιτώντας εκβιαστικά την καταβολή διαφόρων - κατά περίπτωση - χρηματικών ποσών. Η κατάθεση των χρημάτων πραγματοποιούνταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους υποδείκνυε ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, και άνηκαν στον ίδιο ή τους συνεργάτες του.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News