Ειδήσεις

Αρχαία και Μαθηματικά χωρίς εκπλήξεις στις πανελλαδικές

Στα Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης και τα Μαθηματικά θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, εξετάστηκαν οι μαθητές των ΓΕΛ όλης της χώρας. Οι 103.366 μαθητές διεκδικούν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η εξέταση ξεκίνησε στις 8:30 π.μ. και οι μαθητές έπρεπε να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα από τις 8:00, ώστε να κατανεμηθούν στις αίθουσες από τους επιτηρητές.

Τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών ήταν βατά για τους προετοιμασμένους μαθητές, ενώ ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις και για τα θέματα των Μαθηματικών, τα οποία μάλιστα θεωρούνται σε γενικές γραμμές πιο εύκολα από πέρυσι.

Οι υποψήφιοι στα Αρχαία Ελληνικά εξετάστηκαν στο διδαγμένο κείμενο στην τρίτη και τέταρτη ενότητα των «Ηθικών Νικομαχείων». Σύμφωνα με τους ειδικούς από το φροντιστήριο Θεμέλιο, το ερώτημα Β1 ήταν σαφές και στηριγμένο σε ερμηνευτικές παρατηρήσεις του σχολικού εγχειριδίου. Το ερώτημα Β2 απαιτούσε προσοχή και κατανόηση. Η απάντηση χρειαζόταν συνδυαστική σκέψη των μαθητών. Το ερώτημα από την εισαγωγή ήταν αναμενόμενο. Η λεξιλογική άσκηση ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Το αδίδακτο κείμενο ήταν από τον Ευθύδημο του Πλάτωνα. Συγκριτικά με το περσινό κείμενο είναι ευκολότερο και για πρώτη φορά δόθηκε ένα βοηθητικό σχόλιο για το θεματικό κέντρο του κείμενου. Ωστόσο, μόνο ένας μαθητής με συστηματικό και μεθοδευμένο διάβασμα μπορεί να ανταποκριθεί στη μετάφραση και τις παρατηρήσεις του κειμένου.

Στα Μαθητικά, όλα τα θέματα κρίνονται απλά και αναμενόμενα - και πάντως ευκολότερα από πέρυσι - εκτός από το τέταρτο που απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία. Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά είναι δύο μαθήματα κατεύθυνσης με ιδιαίτερη βαρύτητα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί από το Φροντιστηρίο Θεμέλιο, τα θέματα ήταν σωστά διατυπωμένα αλλά δεν κάλυπταν μεγάλο φάσμα της ύλης. Υπήρχαν επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις σε όλα τα θέματα. Τα 2 πρώτα ήταν εύκολα-διαχειρίσιμα από την πλειοψηφία των μαθητών. Το  3ο και 4ο θέμα είχαν αρκετές δυσκολίες. Πολλά ερωτήματα που απαιτούσαν ψύχραιμη αντιμετώπιση από τους μαθητές και ήταν αποκλειστικά για πολύ καλά προετοιμασμένους. Ειδικότερα το 4ο απαιτούσε μεγάλη προσοχή στα δεδομένα της άσκησης και εμπειρία στην λύση τέτοιων ασκήσεων. Ένας μαθητής για να γράψει άριστα θα πρέπει να είχε καλή σχέση με τα Μαθηματικά σε όλη τη διάρκεια του Λυκείου και τη σωστή καθοδήγηση στην πορεία του προς τις εξετάσεις.

Αύριο Πέμπτη, 19 Μαΐου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ της ομάδας Α' του παλιού συστήματος θα εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών. Οι εξετάσεις θα συνεχισθούν την Παρασκευή με την εξέταση στα Μαθηματικά και στοιχεία Στατιστικής και την Ιστορία και τα δύο μαθήματα γενικής παιδείας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων:


ΤΕΤΑΡΤΗ 18-05-2016 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18-05-2016 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-05-2016 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-05-2016 ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 23-05-2016 ΙΣΤΟΡΙΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 23-05-2016 ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 25-05-2016 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-05-2016 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-05-2016 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π.Π. Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 30-05-2016 ΛΑΤΙΝΙΚΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 30-05-2016 ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΡΙΤΗ 01-06-2016 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σχόλια