Ειδήσεις

Κινητοποιήσεις για το νοσοκομείο Ιεράπετρας

Απόβαση στο Ηράκλειο την 1η Ιουνίου και παραμονή στα γραφεία της ΔΥΠΕ μέχρι της τελικής δικαίωσης τους, αποφάσισαν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας, αγωνιζόμενοι ξανά για το Νοσοκομείο τους και τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του, σε βαθμό που να μπορεί να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Νοτιοανατολικής Κρήτης.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού Συμβουλίου ότι, η Δημοτική Αρχή θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου και των υπηρεσιών του κράτους, που θέτουν με τις αποφάσεις τους σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των δημοτών του μεγαλύτερου Δήμου του Ν. Λασιθίου.

Μετά την ένταση που προκάλεσε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η ανάγνωση της δήλωσης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλη Θραψανιώτη δια του επιστημονικού του συνεργάτη και γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του κυβερνώντος κόμματος κ. Γιώργου Καλλιντέρη, λάδι στη φωτιά έριξαν και οι δηλώσεις της δυπεάρχη Κρήτης κ. Ελένης Μαυρομάτη στον 9,84 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη, καθώς υποστήριξε ότι, αντί πολεμικού κλίματος αρχές και κάτοικοι της Ιεράπετρας, θα έπρεπε να έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα, προκειμένου να αλλάξει ο οργανισμός λειτουργίας του Νοσοκομείου και να έχουν βρει οι ίδιοι γιατρούς.

Με έντονο τρόπο απάντησε η κ Μαρία Κτιστάκη, μέλος της Επιτροπής αγώνα για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, η οποία κατηγόρησε την κ Ελένη Μαυρομάτη, ότι λέει συνειδητά και εσκεμμένα ψέματα, καθώς από το 2013 στο σύνολό τους οι φορείς ζητούσαν τις αλλαγές από τους προκάτοχους της και ότι στο θέμα του ποιος πρέπει να βρει ή όχι γιατρό έγκειται στα πλαίσια της κοινής λογικής. Μάλιστα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου,  ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ Κωστής Δερμιτζάκης είπε ότι, είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της αλλαγής του Οργανισμού του Νοσοκομείου, όπου προβλέπονται 4 θέσεις παθολόγων, αλλά η σημερινή κυβέρνηση πριν μπεί η τελευταία υπογραφή για να δημοσιευτεί η απόφαση και να πάρει ΦΕΚ, έβαλε το θέμα στην κατάψυξη.

Ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ Δημήτρης Γιαννίδης με γραπτή δήλωση του διευκρινίζει ότι, «εκείνος που προπηλακίστηκε από εξαγριωμένους δημότες της Ιεράπετρας για την εγκατάλειψη του Νοσοκομείου είναι ο σημερινός γραμματέας της Ν.Ε. κ Γιώργος Καλλιντέρης. Ο λαός της Ιεράπετρας συνεχίζει να αγωνίζεται για τη διάσωση του Νοσοκομείου και εγώ μαζί με τους συντρόφους μου της Λαϊκής Ενότητας, συνεχίζουμε να δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας σε αυτόν τον αγώνα».

Στη γραπτή δήλωση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ Μανόλης Θραψανιώτης μεταξύ άλλων τονίζει ότι, «η τροποποίηση του οργανισμού του Νοσοκομείου όπως προτείνεται, είναι χρονοβόρα διαδικασία και αν προκαλεί δημοσιονομικό κόστος μπορεί να μην εγκριθεί από τους Θεσμούς. Για να πετύχουμε την άμεση στελέχωση και λειτουργία της Παθολογικής, προτείνεται εσωτερική τροποποίηση του οργανισμού, (αλλαγή μιας ειδικότητας με μια άλλη που δεν είναι απόλυτα απαραίτητη τώρα), η οποία εσωτερική τροποποίηση μπορεί να εγκριθεί άμεσα. Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με την ΥΠΕ και το Υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση».

Η Κ.Ο. Λασιθίου του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην υγεία

«Η έλλειψη παθολόγων στα νοσοκομεία Ιεράπετρας και Αγ.Νικολάου, καρδιολόγου στο νοσοκομείο Σητείας, ακτινολόγου στο νοσοκομείο Νεαπόλεως, οι ελλείψεις σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό,  σε υλικοτεχνικές υποδομές σε όλα τα νοσοκομεία του Λασιθίου, η τραγική-επικίνδυνη κατάσταση στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας του κράτους δεν είναι στις προτεραιότητες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αντίθετα ο υπουργός Υγείας σχεδιάζει να περιορίσει ακόμη περισσότερο

τις δαπάνες των νοσοκομείων που θα οδηγηθούν σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών τους και αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς. Πρόσφατα δήλωσε πως θα υπάρξει εξοικονόμηση μέσω της πάταξης της διαφθοράς την ίδια στιγμή που η κυβέρνησή του χάρισε πρόστιμα σε μεγαλοεπιχειρηματίες από φοροδιαφυγή, εικονικά τιμολόγια και λαθρεμπόριο καυσίμων», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

Ανησυχεί ο σύλλογος Εργαζομένων

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ Αντώνης Τσικαλουδάκης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και δικαιολόγησε την αγανάκτηση του κόσμου στο πρόσωπο του κ. Γιώργου Καλλιντέρη.

«Σε λίγο που θα τελειώσουν την υπηρεσία τους οι πενταμηνίτες γιατί θα λήξει η σύμβαση τους και δεν θα ανανεωθεί θα βλέπουμε κλινικές και εργαστήρια να δουλεύουν μέχρι τις 3.00 μ.μ. και μετά θα κλείνουν. Αυτή την εβδομάδα πήραμε τρία έγγραφα που δείχνουν πραγματικά ότι οι προθέσεις του Υπουργείου Υγείας είναι να μην στηρίξει τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Με αυτά που έχουν γίνει σε βάρος του Νοσοκομείου μας, δεν είναι τίποτα οι αντιδράσεις του κόσμου που έχουμε δει μέχρι σήμερα», υποστήριξε ο κ. Τσικαλουδάκης.

«Η τελευταία απόφαση είναι προσβλητική και περιφρονητική για την Ιεράπετρα. Οπότε δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ο θυμός και η αγανάκτηση του κόσμου. Η απόφαση αυτή με δεδομένο ότι θα αργήσουν πάρα πολύ να ξαναγίνουν προσλήψεις είναι καταδικαστική για τον τόπο και για την Ιεράπετρα», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Π.Τ. του ΕΕΣ κ. Ανδρέας Μαμμαντόπουλος.

Με συγκεκριμένα στοιχεία παρουσίασε την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει το Νοσοκομείο Ιεράπετρας ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Σπυριδάκης.

«Σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις προσωπικού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Παθολογική Κλινική η οποία μένει ανοικτή μόνο τρείς μέρες το μήνα.  Τις υπόλοιπες μέρες τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία ταξιδεύουν για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου,  όπου τα τελευταία χρόνια λόγω της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου μας, ανθεί ο εσωτερικός Λασιθιώτικος ιατρικός τουρισμός, και κάποιοι πλουτίζουν από το υστέρημα του ιεραπετρίτη και του σητειακού ασθενή».

«Η τελευταία απόφαση για τις προσλήψεις καταδικάζει σε πλήρη απαξίωση το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, καθώς είναι απολύτως απαραίτητη η κάλυψη των θέσεων που παραμένουν κενές εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια απόφαση που προκαλεί την Ιεράπετρα, η οποία αγωνίζεται τόσα χρόνια για τη σωτηρία του Νοσοκομείου. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε δυναμικά ενωμένοι σε νέους αγώνες, για να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούται ο τόπος μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες εν Δράσει» κ. Μιχάλης Μαχαιράς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας ομόφωνα αποφάσισε αργά το βράδυ της Δευτέρας, την έναρξη των κινητοποιήσεων με απόβαση στην ΔΥΠΕ ΤΗΝ 1η Ιουνίου, την μετάβαση στο Υπουργείο Υγείας διευρυμένης επιτροπής αποτελούμενης μεταξύ άλλων από τον Δήμαρχο, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωπο του Συλλόγου Εργαζομένων

του Νοσοκομείου και της Επιτροπής Αγώνα, τη διερεύνηση της δυνατότητας προσφυγής στη δικαιοσύνη και τη διερεύνηση της δυνατότητας κατάθεσης τεκμηριωμένης υπουργικής τροπολογίας, για να αλλάξει η προκήρυξη που αφορά στην πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια