default-image

"Βόμβα" μεγατόνων: Διώξτε τα πάντα από τα τείχη!

Κρήτη
"Βόμβα" μεγατόνων: Διώξτε τα πάντα από τα τείχη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψυχρολουσία χωρίς προηγούμενο στη Λότζια, γερό σοκ για τα αθλητικά σωματεία, για την τοπική κοινωνία, αλλά και για απλούς πολίτες που... ξεσπιτώνονται άρον-άρον! Ως βόμβα... μεγατόνων για τα τοπικά αυτοδιοικητικά - πολιτιστικά - αθλητικά δρώμενα του Ηρακλείου έσκασε η ξαφνική κίνηση της τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού την ομαδική έξωση όλων από τα ενετικά τείχη!

Ούτε λίγο-ούτε πολύ, όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις, του Εργοτέλη, του ΟΦΗ και του Ηράκλειο, βλέπουν... την πόρτα της εξόδου όπως έγραψε τη Δευτέρα το neakriti.gr, ενώ έξωση γίνεται και στους κατοίκους που μένουν στη Βίγλα, αφού η συνοικία προβλέπεται να αδειάσει τελείως και να ισοπεδωθεί στην κυριολεξία, "κατεβαίνοντας" υψομετρικά στο επίπεδο της λεωφόρου Δημοκρατίας!

Για πρωτοφανή, αδιανόητα πράγματα κάνουν λόγο στο δήμο Ηρακλείου που το φυσάνε και δεν κρυώνει από την αιφνιδιαστική στροφή και το "άδειασμα" που τους έριξε η τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων.

Να σημειωθεί ότι η Εφορία Αρχαιοτήτων, ενώ μέχρι πρότινος εμφανιζόταν συναινετική στο 90% του σχεδίου του Δήμου για τα τείχη, ξαφνικά, αλλάζοντας τελείως στάση, έστειλε αντιπρόταση στην πρόταση του Δήμου, ενόψει της συζήτησης που θα γίνει για τα τείχη στο ΚΑΣ τον Ιούνιο.

Η αντιπρόταση της Αρχαιολογίας ανατρέπει άρδην τα δεδομένα, με το Δήμο να κάνει ανοιχτά λόγο για υπερβολικές, επιθετικές θέσεις, με αποκορύφωμα την απαίτηση για πλήρη ισοπέδωση της Βίγλας!

Η εισήγηση προβλέπει συγκεκριμένα απαλλοτρίωση και κατεδάφιση των κτηρίων που είναι μεν αυθαίρετα τα περισσότερα αλλά κατοικούνται εδώ και δεκαετίες, αλλά και ισοπέδωση του τεχνητού λόφου, ώστε να φτάσει στο επίπεδο της λεωφόρου Δημοκρατίας. Η είδηση των ενδεχόμενων κατεδαφίσεων έσκασε σαν κεραυνός στην παλιά αυτή συνοικία του Ηρακλείου. Οι κάτοικοι, σοκαρισμένοι, έσπευσαν να προειδοποιήσουν πως θα χυθεί... αίμα!

Έξωση στις αθλητικές εγκαταστάσεις

Η "τορπίλη" της Εφορίας Αρχαιοτήτων δεν περιορίζεται μονάχα στο Δήμο ή στους κατοίκους της Βίγλας. Οι αρχαιολόγοι ζητούν από το υπουργείο Πολιτισμού την απομάκρυνση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Εργοτέλη από το Μαρτινέγκο, την απομάκρυνση των γηπέδων μπάσκετ του ΟΦΗ από την οδό Εφόδου και την απομάκρυνση των γηπέδων τένις του Ηράκλειο.

"Αλώβητο" δε βγαίνει ούτε το στάδιο "Ελευθερίας", όπου διατηρείται μονάχα ο χώρος άθλησης, αλλά θα πρέπει να "ξηλωθούν" κερκίδες, βοηθητικοί χώροι και λοιπές υποδομές!

Εμβρόντητες έμειναν στο άκουσμα της εισήγησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας οι διοικήσεις των ερασιτεχνικών σωματείων.

Από τον Εργοτέλη, οι ιθύνοντες του συλλόγου, με τους οποίους επικοινώνησε η "Ν.Κ.", έκαναν λόγο για αδιανόητες κινήσεις, υπογραμμίζοντας δύο βασικές παραμέτρους:

α) Το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει από το 1948 έγγραφη παραχώρηση στον Εργοτέλη για τη χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων στο Μαρτινέγκο.

β) Πριν μερικά μόλις χρόνια, συγκεκριμένα το 2004, οι εγκαταστάσεις στο Μαρτινέγκο είχαν επισήμως χαρακτηριστεί ως ολυμπιακό προπονητήριο, στο πλαίσιο τότε των Ολυμπιακών Αγώνων που είχε φιλοξενήσει η χώρα μας. Μέσω επίσημης απόφασης, δηλαδή, τότε της Πολιτείας είχε αναγνωριστεί η κατοχή-χρήση του χώρου από τον Εργοτέλη και η αποδοχή της αθλητικής χρήσης στο Μαρτινέγκο.

Πέραν του παραχωρητηρίου, που έχει δοθεί εδώ και δεκαετίες στο σύλλογο, στη διοίκηση του Εργοτέλη υπενθυμίζουν επίσης με νόημα πως στο Μαρτινέγκο προπονούνται καθημερινά εκατοντάδες παιδιά και αθλητές και πως ο Εργοτέλης έχει χιλιάδες φιλάθλους, που θα υψώσουν ασπίδα απέναντι στην έξωση του συλλόγου από τα τείχη...

Αδυνατούν να το πιστέψουν!

Εμβρόντητοι από την κίνηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων έμειναν στη διοίκηση του Ηράκλειο ΟΑΑ αφού, όπως λένε, από το Δήμο είχαν καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις και ενημέρωση για το ακριβώς αντίθετο.

«Πραγματικά δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Εδώ και ένα περίπου χρόνο, από το Δήμο είχαμε την ενημέρωση πως οι συζητήσεις τους με την Αρχαιολογία πήγαιναν πάρα πολύ καλά. Πως υπήρχε μια σχετική συμφωνία για τις χρήσεις στα τείχη. Ξαφνικά πληροφορούμαστε πως ζητείται από την Αρχαιολογία να κλείσουν και να φύγουν τα γήπεδα του τένις.

Και τα γήπεδα του τένις

Μας κάνει τρομερή εντύπωση αυτή η εχθρική στάση, ιδίως από τη στιγμή που το 2001 μας είχε δοθεί από το υπουργείο Πολιτισμού άδεια για τα 4 από τα 8 γήπεδα», ανέφερε στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Ηράκλειο Μιχάλης Δελάκης και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη.

Τα γήπεδα τένις στο σημείο αυτό όχι μόνο δεν προκαλούν όχληση στα τείχη, αλλά δίνουν πνοή και φύλαξη στο μνημείο. Τα γήπεδα τένις, τόσο κοντά στο κέντρο, αποτελούν ένα μεγάλο ατού για την πόλη, που έχει λάβει διεθνή αναγνώριση. Δεν είναι τυχαίο ότι φιλοξενούμε μεγάλες, διεθνείς διοργανώσεις κάθε χρόνο. Και το να έρχονται εδώ αθλητές, παιδιά, γονείς, συνοδοί, προπονητές από διάφορα μέρη σημαίνει και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, αφού δουλεύουν τα ξενοδοχεία, δουλεύουν τα μαγαζιά στο κέντρο»...

"Μουδιασμένος" στο άκουσμα της είδησης για την επικείμενη απομάκρυνση των γηπέδων μπάσκετ από την Εφόδου εμφανίστηκε στη "Ν.Κ." και ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΟΦΗ Γιάννης Δανδάλης.

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός, παγωμάρα. Ο ΟΦΗ έχει τα γήπεδα εκεί, εδώ και πολλά χρόνια. Δεν πήγαμε μόνοι μας. Είχε γίνει μια συμφωνία, μια ανταλλαγή παραχώρησης χώρων με το Δήμο παλιότερα. Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση και κατόπιν θα εξετάσουμε το πώς θα κινηθούμε, πώς θα αντιδράσουμε», ανέφερε ο κ. Δανδάλης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News