default-image

Η Σύγκλητος να αποσύρει τον τίτλο του Ρίχτερ

Κρήτη
Η Σύγκλητος να αποσύρει τον τίτλο του Ρίχτερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η υπόθεση Heinz Richter στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης.  Οι νέες πρυτανικές αρχές εκτιμώντας ότι η συνολική στάση του κου Χ.Ρίχτερ είναι σε απόκλιση από τον τίτλο που απονεμήθηκε από το Πανεπιστήμιο εισηγούνται στο τμήμα να ανακαλέσει τον τίτλο του.

Ο πρύτανης Οδυσσέα Ζώρας, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη, ανακοίνωσε την πρόθεση του να παραστεί αυτοπροσώπως στη  Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Επόμενη Τετάρτη στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης .

Αντιδράσεις τοπικής κοινότητας

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στην τοπική κοινότητα του Ρεθύμνου. Το Σωματείο Ρεθύμνιων Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή 1941-1944 εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης να στηλιτεύσει την εν γένει στάση και δημόσια συμπεριφορά του Heinz Richter, αξιολογώντας την ως επιλήψιμη και ασύμβατη με την ιδιότητά του ως ακαδημαϊκού και εν προκειμένω ως τιμηθέντος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Σωματείου ζητούν την απομάκρυνση του Ρίχτερ από την Σύγκλητο με τη διαδικασία που ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα επισημαίνουν:

«Ενώ η σημερινή ανακοίνωση του Πανεπιστημίου είναι πράγματι κόλαφος για τον κ.Richter, εντούτοις στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης αυτής αναφέρεται ότι «Το Πρυτανικό Συμβούλιο που συζήτησε εκτάκτως σήμερα το ζήτημα αυτό δεν έχει την αρμοδιότητα να αναιρεί αποφάσεις Τμημάτων και Σχολών που έχουν απονείμει τιμητικούς τίτλους σε διακεκριμένους επιστήμονες» και κατόπιν ζητά από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών να εκφράσει την άποψή του για τη συνεχιζόμενη χρήση αυτής της τιμητικής

Όμως, χωρίς να θεωρούμε αυτήν τη στάση του Πρυτανικού Συμβουλίου ως υπεκφυγή, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 41 του Κανονισμού Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης  «Ο τίτλος του επίτιµου διδάκτορα αφαιρείται µόνο για σοβαρούς λόγους και µε την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους οµότιµους καθηγητές» δηλαδή σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει η παράγραφος 3 του άρθρου 40 του ίδιου Κανονισμού ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα αφαιρείται ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου που λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών της, όταν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι, δηλαδή μόνο και αποκλειστικώς αρμόδιο όργανο για την επιβεβλημένη αφαίρεση του τίτλου από τον κ.Richter είναι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης και ουδείς άλλος ούτε γνωμοδοτεί ούτε αποφασίζει για το ζήτημα αυτό.

Συμπερασματικά, χωρίς καθυστέρηση ο κος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει το ιστορικό χρέος αλλά και το βάρος να εισάγει άμεσα στη Σύγκλητο του Ιδρύματος προς λήψη απόφασης το ζήτημα της αφαίρεσης του ακαδημαϊκού τίτλου από τον κ.Richter. Αν η απονομή του τίτλου στον κ.Richter, ήτο ατυχής στιγμή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η διατήρηση του τίτλου αυτού μετά τα όσα σήμερα το ίδιο το Πρυτανικό Συμβούλιο διαπίστωσε, δεν είναι απλώς ατύχημα, αλλά μελανή σελίδα για την Κρήτη και το Πανεπιστήμιό της, που πρέπει επιτέλους να διαγραφεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News