default-image

Δηλητηριώδη λαγόψαρα στα ρηχά της Κρήτης!

Κρήτη
Δηλητηριώδη λαγόψαρα στα ρηχά της Κρήτης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και μόνο η φωτογραφία του τοξικού ψαριού, το οποίο εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και στο θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης, απειλώντας την αλιεία, προκαλεί φόβο, πόσο μάλλον όταν λουόμενοι αντικρίσουν σε κοντινή απόσταση από την παραλία, κοπάδια λαγοκέφαλων, καθώς πέρα από τα μεγάλη βάθη εντοπίζονται σε βάθη 1 - 2 μέτρων.

Ο ψαράς και πρόεδρος των Επαγγελματιών αλιέων Νομού Ηρακλείου κ. Μανόλης Μαντζαράκης έβγαλε μια μεγάλη ψαριά από λαγοκέφαλους, άνω των 58 κιλών τόσο στην περιοχή του Αρίνα όσο και στη περιοχή των Γουβών.

Όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία, ο κ. Μαντζαράκης κρατάει 2 λαγοκέφαλους οι οποίοι ζυγίζουν 5.200 κιλά, ο καθένας.

Μάλιστα, τα τοξικά ψάρια του έφαγαν τόσο τα σαλάχια από τα δίχτυα όσο και τα αλιευτικά εργαλεία με τα κοφτερά δόντια τους, με τον ίδιο να βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε απόγνωση, εξαπολύοντας παράλληλα βολές εναντίον των αρμοδίων οι οποίοι όπως λένε δεν κάνουν το παραμικρό για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως συμβαίνει στην Κύπρο, όπου εκεί επικηρύσσουν τους λαγοκέφαλους στη τιμή των 2 ευρώ/κεφάλι.

«Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου για τη μείωση του πληθυσμού του», δηλώνει με αγανάκτηση στο neakriti.gr ο κ. Μαντζαράκης ο οποίος όπως επισημαίνει από 10 πόντους, το τοξικό ψάρι έχει μεγαλώσει …επικίνδυνα καθώς ζυγίζει ακόμη και 17 κιλά, όπως εντοπίστηκε Ν.Α της Κρήτης.

«Είναι το ψάρι που δεν έχει …εχθρούς. Τρώει τα πάντα και  δεν κάνει διακρίσεις. Τρώει από σουπιές, χταπόδια μέχρι σίδερα, αγκίστρια κ.α.  Γνήσιος… Κουταλιανός.  Και στην Κρήτη, θα πρέπει να δώσουν οικονομικά κίνητρα για να τα ψαρεύουμε», κατέληξε ο κ. Μαντζαράκης.

«Από Αγία Πελαγία μέχρι Χερσόνησο, οι λαγοκέφαλοι έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό.  Μόνο σε μια μέρα, ψάρεψα 150 κιλά λαγοκέφαλους», δήλωσε στο neakriti.gr ο ψαράς και γραμματέας του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου κ. Γιώργος Καζαντζάκης.

Μάλιστα, αρκετοί ψαράδες μας εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον μεγάλο αριθμό αλλά και το μέγεθος των τοξικών ψαριών, κρούοντας παράλληλα το καμπανάκι στους αρμόδιους.

«Αν δεν παρθούν μέτρα, σε 2 χρόνια δεν θα μπορούμε να κάνουμε μπάνιο σε παραλίες» μας είπαν χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αρκετοί ψαράδες πάνε για ψάρεμα τις βραδιές που δεν έχει φεγγάρι, διότι όπως μας εξήγησαν όταν έχει φεγγάρι ….δραστηριοποιούνται και οι λαγοκέφαλοι!

Τοξικά ψάρια

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Όλα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσσέψ που κατασκεύασε τη διώρυγα.

Δείτε στο βίντεο την ευκολία με την οποία διαλύει το μέταλλο

Η πρώτη παρατήρηση του λαγοκέφαλου είναι η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός.

Ο λαγοκέφαλος εμπεριέχει την τετροδοτοξίνη, μια πολύ επικίνδυνη νευροτοξίνη, η οποία είναι μυοαναλγητική και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο τον καταναλωτή.

Για αυτό και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ενημερώσει σχετικά τα λιμεναρχεία για την αποφυγή της κατανάλωσης.

Έχουν γίνει μερικές μελέτες, από τις οποίες προκύπτει μεγάλη συγκέντρωση της τετροδοτοξίνης στα σπλάχνα και στον μυικό ιστό του λαγοκέφαλου.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News