Ειδήσεις

Ηχηρή απάντηση Δήμου στις υπερβολές της Εφορίας Αρχαιοτήτων

Από τη Δημοτική Αρχή είναι ξεκάθαρο πλέον ότι κάνουν λόγο για υπερβολικές αντιρρήσεις από μεριάς του τοπικού συμβουλίου Αρχαιοτήτων, αφού υποστηρίζουν ότι η πρόταση αυτή ισοπεδώνει την αρχική μεταξύ τους συμφωνία, με φόντο το μάστερ πλαν και αφετέρου ισοπεδώνει και το υφιστάμενο καθεστώς των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Γι' αυτή την ισοπεδωτική αντίληψη η απάντηση που σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή θα είναι ηχηρή. Αφενός με ένσταση στην ένσταση της Τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων και αφετέρου με επαφές του Βασίλη Λαμπρινού στο υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι ο Δήμος δε θα επιτρέψει να ισοπεδωθούν ζωτικής σημασίας αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ταυτόχρονα προκύπτει και μείζον ζήτημα με την απαίτηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων να κατεδαφιστούν κατοικίες στην περιοχή της Βίγλας. Τακτικά η Εφορία Αρχαιοτήτων χωρίς να επιδεικνύει τον τρόπο, τη διαδικασία και τη χρηματοδότηση, ζητά σχέδιο "Καράβολα" και στην περιοχή της Βίγλας.

Μπουρλότο στο master plan του Δήμου για τα Ενετικά Τείχη

Υπενθυμίζεται ότι η τοπική εφορία αρχαιοτήτων ζητά την ολοκληρωτική ισοπέδωση της συνοικίας της Βίγλας και την απομάκρυνση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων περιμετρικά των τειχών, σύμφωνα με την πρόταση που αποστέλλει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το έγγραφο - βόμβα έφτασε στο Δήμο Ηρακλείου πριν από λίγες ημέρες σηματοδοτώντας την πλήρη ανατροπή του σχεδιασμού που είχε καταρτιστεί, με την επίβλεψη της εφορίας αρχαιοτήτων, αφήνοντας άφωνους, τόσο το δήμαρχο όσο και τους αρμόδιους παράγοντες, με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων να χαρακτηρίζει ανεφάρμοστη την πρόταση για την ισοπέδωση της συνοικίας της Βίγλας.  Η εισήγηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων περιλαμβάνει απαλλοτρίωση και κατεδάφιση των κτιρίων αλλά και ισοπέδωση του τεχνητού λόφου, ώστε να φτάσει στο επίπεδο της λεωφόρου Δημοκρατίας.  

Εμβρόντητοι πληροφορήθηκαν την πρόταση της αρχαιολογίας οι κάτοικοι της συνοικίας που αντιμετωπίζουν ως εφιάλτη το ενδεχόμενο να χάσουν τα σπίτια τους.

Η τορπίλη της εφορίας Αρχαιοτήτων στοχεύει και σε όλο το φάσμα των αθλητικών δραστηριοτήτων που σήμερα εξελίσσονται σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν γύρω από τα τείχη. Οι αρχαιολόγοι ζητούν την άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του γηπέδου στο Μαρτινέγκο, των γηπέδων τένις στην οδό Μποφώρ, των γηπέδων μπάσκετ στη οδό Εφόδου και όλων των εγκαταστάσεων πλην του χώρου άθλησης στο στάδιο της Ελευθερίας.

Ο δήμος Ηρακλείου που είναι έτοιμος να προσφύγει στο ΚΑΣ, εξηγώντας πως είναι αδύνατο να δεχτεί την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, αναγνωρίζει ως θετικές τις προτάσεις για την επαναλειτουργία του χώρου στάθμευσης πλησίον του αρχαιολογικού Μουσείου για τη φιλοξενία των λεωφορείων που μεταφέρουν ξένους επισκέπτες, ενώ για το χώρο στάθμευσης στην πλατεία Κύπρου προτείνεται η χρήση του μόνο για όσους θέλουν να επισκεφτούν τα τείχη.  

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης-Έλλη Κοκάλη

Φωτογραφίες: Γεωργία Μακάκη

Σχόλια