default-image

Βέλγοι και Κρητικοί γιόρτασαν τη φιλία τους

Κρήτη
Βέλγοι και Κρητικοί γιόρτασαν τη φιλία τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια τυχαία συνάντηση ενός κτηνοτρόφου με δύο Βέλγους πέρυσι τέτοια εποχή, στάθηκε η αφορμή ώστε πενήντα Βέλγοι να ζήσουν από κοντά ένα παραδοσιακό κρητικό πανηγύρι.

Οι χωρικοί στην Παλαίλιμνο τα ετοίμασαν όλα με πολλή αγάπη και μεράκι και αφού οι νέοι φίλοι τους έφαγαν το πιλάφι με το αρνί και πολλά ακόμα εδέσματα, μετέφεραν τα τραπέζια στο προαύλιο του σχολείου, όπου χόρεψαν και τραγούδησαν με την ψυχή τους!

Η Βελγίδα Ζιζέλ Πιτζίς μας εξήγησε πως έγινε η πρώτη επαφή με τον Νίκο Κλαπάκη, κτηνοτρόφο της Παλαιλίμνου την ώρα που φωτογράφιζαν το κοπάδι του και έτσι αυτό, δεν υπάκουε στις οδηγίες του: Έχω μια Ελληνίδα φίλη στο Βέλγιο, η οποία έκανε τη μετάφραση και χάρη σε αυτό φιλιώσαμε αμέσως.

Σε αυτό το χωριό λοιπόν οι Κρητικοί πίνουν Βελγικές μοναστηριακές μπύρες και οι Βέλγοι... ρακή! Η Παλαίλιμνος, ένα μικρό σε πληθυσμό, αλλά τεράστιο σε φιλοξενία χωριό και με αυτό τον τρόπο μεταξύ άλλων, γιόρτασαν τη νέα τους φιλία 50 Βέλγοι με τους χωρικούς της Παλαιλίμνου.

Ο Ερίκ Ζολί, παρά τα κινητικά του προβλήματα δε στερήθηκε σε τίποτα από τη χαρά όλως όσων συμμετείχαν στη γιορτή και μάλιστα συνιστά: Ελάτε στην Κρήτη, να είστε ευτυχισμένοι και γιατί όχι, ελάτε για κάτι παραπάνω από διακοπές, αξίζει πραγματικά.

Ο χορός, η μουσική και τα τραγούδια της Κρήτης ενθουσίασαν τους Βέλγους και δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια αδελφοποίηση για να δέσει η φιλία, όπως ανέφερε ο Ζαχαρίας Παναγιωτάκης κτηνοτρόφος στο επάγγελμα και κάτοικος Παλαιλίμνου.

Ηλικιωμένοι οι περισσότεροι Βέλγοι, αλλά και ένας εξ αυτών με κινητικά προβλήματα, ενθουσιάστηκαν με τις υποδομές στην πόλη του Ρεθύμνου για τα άτομα με αναπηρία, όπως δήλωσε ο Ερίκ Ζολί: Προέρχομαι από μια πόλη η οποία επίσης κτίστηκε το Μεσαίωνα και δεν είναι πάντα εύκολα προσβάσιμη. Στο Ρέθυμνο όμως όλα καλά, ιδιαίτερα χάρη στην ευγένεια του κόσμου που βοηθά παρά τα εμπόδια.

Ενθουσιασμός και για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κρήτη, καθώς στο Βέλγιο η θερμοκρασία είναι στο σκέτο +2, ενώ στην Κρήτη στους 20 και άνω βαθμούς Κελσίου. Για του λόγου το αληθές η Ζιζέλ Πιτζίς ανέφερε σχετικά: Η θερμοκρασία είναι για εμάς ιδανική, στο Βέλγιο έχουμε ακόμα 2 βαθμούς Κελσίου.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News