Ειδήσεις

Στα "χαρακώματα" για τα σκουπίδια στην Κρήτη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου σχετικά με την διαχείριση των απορριμάτων στην Κρήτη, με τον Βασίλη Λαμπρινό να θέτει κόκκινες γραμμές και να υπόσχεται "μάχη" προς κάθε κατεύθυνση για την αυτοτέλεια των υφιστάμενων φορέων υπό τον ΦΟΣΔΑ.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός Βουλευτής Ηρακλείου κ. Σωκράτης Βαρδάκης παραδέχεται ότι υπάρχουν αδυναμίες στον σχεδιασμό, και ο Μανώλης Συντυχάκης ζητά άμεση απόσυρση του σχετικού σχεδίου νόμου.

Αναστάτωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Φλόγες»  έχουν τυλίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά τις ανατροπές του σχεδίου νόμου στο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο «καίει» την αυτοτελή λειτουργία των φορέων διαχείρισης και με τον κίνδυνο διατάραξης της συνοχής μεταξύ των δημάρχων.

Την αντίθεση της για το σχέδιο νόμου, εκφράζει η ΠΕΔ Κρήτης, με τον Βασίλη Λαμπρινό να ενημερώνει τους δημάρχους και τους Βουλευτές ενώ για το φλέγον θέμα θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης, τις επόμενες μέρες.

Το σχέδιο νόμου το οποίο έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική αυτοδιοίκηση προβλέπει τη δημιουργία έως 3 φορέων διαχείρισης στην Κρήτη, με εξαίρεση τα Χανιά, όπου παραμένει με τη μορφή που έχει η Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται τα στερεά απόβλητα για το σύνολο των δήμων Χανίων.

Αντιδράσεις καταγράφονται και από πλευράς Βουλευτών οι οποίοι τονίζουν την ανάγκη ενός ενιαίου φορέα για τη προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου ζητά ο Βουλευτής του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης ο οποίος αναφέρεται και στον χορό δισεκατομμυρίων ευρώ γύρω από τη διαχείριση απορριμμάτων που ανοίγεται από επιχειρηματικούς ομίλους.

Και όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μέρες πριν την εκπνοή της διαβούλευσης η οποία λήγει στις 18 του μηνός, με την ΚΕΔΕ να ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών παράταση ενός μήνα προκειμένου να εκπονηθεί μια μελέτη, στην οποία θα καταγράφονται τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες από την λειτουργία των φορέων διαχείρισης.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Σχόλια