default-image

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, η Μοσχολιού και ο Κουμανταρέας

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, η Μοσχολιού και ο Κουμανταρέας

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ήταν 17 Μαίου του 1902 όταν αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης διαπιστώνει ότι ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί μερικούς μήνες νωρίτερα, στο βυθό του Αιγαίου, είχε γρανάζια. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται έκτοτε ως ένα από τα πρώτα ανθρώπινα υπολογιστικά μηχανήματα. 

Ειδικότερα, πρόκειται για έναν ωρολογιακό μηχανισμό με δεκάδες οδοντωτούς τροχούς μεγάλης ακρίβειας, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από άξονες, όπως ακριβώς στα μηχανικά ρολόγια. Σήμερα, το πλέον επικρατέστερο σενάριο σχετικά με τη λειτουργία του Μηχανισμού είναι ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής, σχεδιασμένος για να υπολογίζει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. 

Ο Μηχανισμός βρέθηκε την άνοιξη του 1900 σε βάθος 60 μέτρων από σφουγγαράδες, μαζί με αρχαία αγάλματα, που αποτελούσαν μέρος του πολύτιμου φορτίου που μετέφερε ρωμαϊκό πλοίο από τη Ρόδο στη Ρώμη. Εκτιμάται ότι φτιάχτηκε από τον Ρόδιο αστρονόμο Γέμινο γύρω στο 87 π.Χ.

Ο μεγάλος Μένης Κουμανταρέας...

Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Μαίου του 1931 όταν ήρθε στη ζωή ο Μένης (Αριστομένης) Κουμανταρέας. Ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης τελείωσε το Πρότυπο Λύκειο Κάρολος Μπερζάν και φοίτησε στη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσει ποτέ τις σπουδές του. 

Σε ηλικία 31 ετών εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Τα μηχανάκια», ενώ κατά τη διάρκεια της χούντας των Συνταγματαρχών οδηγήθηκε τρεις φορές σε δίκη για το διήγημά του «Το Αρμένισμα». Από το 1982 μέχρι το θάνατό του ζούσε αποκλειστικά από τη συγγραφική του δραστηριότητα. Έγινε ευρέως γνωστός το 1987 με το μυθιστόρημα «Η φανέλα με το 9», το οποίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Παντελή Βούλγαρη, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. 

Τον Δεκέμβριο του 2014, ο Μένης Κουμανταρέας βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του στην Κυψέλη «με εμφανείς μώλωπες στο λαιμό και το πρόσωπο». Η κηδεία του τελέστηκε στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών με δαπάνη του Δήμου Αθηναίων και μερικές μέρες μετά, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι ο Κουμανταρέας δολοφονήθηκε, προχωρώντας στη σύλληψη ενός 26χρονου άνδρα, ο οποίος είχε ως συνεργό ένα ακόμη άτομο. Κίνητρο των δραστών, τους οποίους γνώριζε ο συγγραφέας, ήταν η ληστεία.

...Και η μεγάλη Βίκυ Μοσχολιού

Δώδεκα χρόνια μετά τη γέννηση του Μένη Κουμανταρέα, γεννιέται -επίσης-στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μεταξουργείο, η Βίκυ Μοσχολιού. Την "ανακάλυψε" ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος ξεκίνησε μαζί της -και με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση- σειρά συναυλιών, που έκαναν πασίγνωστη τη Μοσχολιού σε όλη τη χώρα. 

Έκτοτε, η λαϊκή ερμηνεύτρια συνεργάστηκε με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, όπως οι Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Κουγιουμτζής, Άκης Πάνου, Απόστολος Καλδάρας, Γιώργος Ζαμπέτας, Γιάννης Σπανός και Δήμος Μούτσης. Η Βίκυ Μοσχολιού πέθανε τον Αύγουστο του 2015 νικημένη από την επάρατη νόσο.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News