default-image

Εκδήλωση: Η Μάχη της Κρήτης όπως τη ζήσαμε στο Λασίθι

Κρήτη
Εκδήλωση: Η Μάχη της Κρήτης όπως τη ζήσαμε στο Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση με θέμα «Η Μάχη της Κρήτης, όπως τη ζήσαμε στο Λασίθι» διοργανώνεται στο Επιμελητήριο Λασιθίου την Δευτέρα 23 Μαΐου στις 8 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο.

Το τελευταίο μεγάλο γεγονός της Κρητικής Ιστορίας είναι η περιώνυμη Μάχη της Κρήτης, όπως επικράτησε να ονομάζεται η επική αντίσταση των υπερασπιστών της νήσου κατά των Γερμανών εισβολέων το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου 1941. Οι ιστορικοί δεν κουράζονται να αναζητούν νέα στοιχεία, ώστε ο ερευνητής είναι συχνά υποχρεωμένος να συνεκτιμήσει ποικίλες και πολλές φορές αντικρουόμενες απόψεις.

Αφήνοντας τα προβλήματα αυτά στους ειδικούς της ιστορίας των πολέμων, η εκδήλωση που είναι  αφιερωμένη στα 75 χρόνια από τη ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, επικεντρώνεται στο Χρονικό της παρουσίασης των πολεμικών γεγονότων, τα οποία συνέβηκαν εκείνο το διάστημα στο Νομό μας,  όπως τα βίωσε ο Λασιθιώτικος λαός. Περιγράφονται οι συνθήκες που επικράτησαν τότε στο Λασίθι, και οι μηχανισμοί που οδήγησαν στην μετά τη μάχη επιβολή της ιταλικής κατοχής στον τόπο μας. 

Τα πολεμικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Λασίθι, όπου δεν έπεσαν αλεξιπτωτιστές, μπορεί να θεωρούνται  για το λόγο αυτό ήσσονος σημασίας από τους ιστορικούς,  όμως  για τους λασιθιώτες έχουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα αφού έκριναν και καθόρισαν ένα σημαντικό μέρος της νεώτερης τοπικής τους ιστορίας.

Η εκδήλωση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό  και κινηματογραφικό υλικό των πολεμικών επιχειρήσεων, που έλαβαν χώρα εκείνο το διάστημα στο Λασίθι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News