Ειδήσεις

Ο στραγγαλισμός του Πατριάρχη και οι Κινέζοι

Ο στραγγαλισμός του Πατριάρχη

Ήταν 16 Μαΐου του 1651 όταν οι Γενίτσαροι στραγγαλίζουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παρθένιο Β' και πετούν τη σορό του στη θάλασσα. Όπως έγινε γνωστό μετέπειτα, ο Σουλτάνος υποψιαζόταν ότι ο Παρθένιος ότι  είχε μυστικές επαφές με τους Ρώσους…

Η πρώτη απονομή των Όσκαρ

Σαν σήμερα, εξάλλου, στις 16 Μαΐου του 1929, πραγματοποιείται στο ξενοδοχείου Ρούσβελτ του Χόλυγουντ η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ. Τα βραβεία αφορούσαν σε κινηματογραφικές ταινίες της περιόδου 1927-1928. Αγωνία για τους νικητές δεν υπήρχε, καθώς αυτοί ήταν ήδη γνωστοί από τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. 

Το πρώτο Όσκαρ καλύτερης ταινίας κέρδισε το πολεμικό δράμα «Wings». H ταινία «7th Heaven» απέσπασε τα βραβεία σκηνοθεσίας, σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας, ενώ το βραβείο α' ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Έμιλ Γιάνινγκς για το "The Last Command". Ειδικό βραβείο απονεμήθηκε, ακόμη, στον Τσάρλι Τσάπλιν, καθώς και στην πρώτη ομιλούσα ταινία με τον τίτλο «The Jazz singer».

Η δολοφονία του Πολκ

Στις 16 Μαΐου του 1948 εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή της Θεσσαλονίκης, από τον βαρκάρη, Λάμπρο Αντώναρο, το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου, Τζορτζ Πολκ. Ο Πολκ ήταν απεσταλμένος του CBS για την κάλυψη του ελληνικού εμφυλίου. Γρήγορα διαπιστώνεται ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε: Η αστυνομία ρίχνει την ευθύνη για το θάνατο του Πολκ στο ΚΚΕ, το οποίο, με τη σειρά του, υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός εκτελέστηκε από την Ασφάλεια.

Κινεζική Πολιτιστική Επανάσταση

Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, την ίδια ημερομηνία, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας εκδίδει την περίφημη «Αγγελία της 16ης Μαΐου», η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της Πολιτιστικής Επανάστασης.

Τα γενέθλια της Κάτιας Δανδουλάκη

Τα 68 της χρόνια συμπληρώνει σήμερα η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Κρήτη. Η διάσημη ηθοποιός γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1948 στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας της καταγόταν από τη Σητεία, ενώ από την πλευρά της μητέρας της, η Δανδουλάκη κατάγεται από τη Μικρά Ασία. Τελείωσε τη Σχολή Θεάτρου του Κάρολου Κουν και το London School of Dramatic Art και στη συνέχεια συμμετείχε σε πολλές δημοφιλείς ελληνικές ταινίες, όπως ο «Παπαφλέσσας» (1971).  

Ευρέως γνωστή στο ελληνικό κοινό έγινε το 1977, με τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά οι «Πανθέοι». Τη δεκαετία του 1990, ο Νίκος Φώσκολος την επιλέγει ως βασική πρωταγωνίστρια για την τηλεοπτική του σειρά που έκανε «θραύση». Ο λόγος για την περίφημη «Λάμψη», όπου η Δανδουλάκη ενσάρκωσε το ρόλο της Βίρνας Δράκου.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια