default-image

Πεζογέφυρα Καλατράβα: Από στολίδι έγινε ερείπιο

Κρήτη
Πεζογέφυρα Καλατράβα: Από στολίδι έγινε ερείπιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο δυτικό παραλιακό κομμάτι του Ηρακλείου, στις εκβολές του ποταμού Γιόφυρου και μια "ανάσα" από το Παγκρήτιο Στάδιο, κατασκευάστηκε πριν από 12 περίπου χρόνια μια όμορφη, μεταλλική πεζογέφυρα. Η γέφυρα "Καλατράβα", όπως είναι ευρέως γνωστή στον κόσμο, στήθηκε πάνω από την εκροή του ποταμού Γιόφυρου και ενώνει την παραλία της Μάχης Κρήτης με αυτή του Παγκρητίου...

Η γέφυρα, μήκους 40 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων, που στοίχισε 300.000 ευρώ, τοποθετήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα τον Αύγουστο του 2004, ημέρες τότε Ολυμπιακών Αγώνων, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στο Ηράκλειο, που ήταν στις ολυμπιακές πόλεις.

Μπάζα και σκουπίδια κάθε λογής συναντά κανείς στο σημείο που υποτίθεται θα αποτελούσε πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Η γέφυρα άλλωστε χρηματοδοτήθηκε από τα ολυμπιακά κονδύλια του "Ελλάδα 2004".

Σήμερα, μια 12ετία μετά, το σκηνικό στο σημείο μόνο πανηγυρικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Αντιθέτως μάλλον ντροπιαστική κρίνεται η εικόνα που επικρατεί και την οποία κατέγραψε το neakriti.gr.

Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα μιλούν από μόνα τους.

Παρά τα κακά χάλια στα οποία έχει περιέλθει η τοξωτή πεζογέφυρα που ενώνει την παραλία της Μάχης Κρήτης με αυτή του Παγκρητίου, εξακολουθεί να "τραβά" κόσμο.
Την αποκαρδιωτική εικόνα της σκουριασμένης, επικίνδυνης γέφυρας συμπληρώνει το ντροπιαστικό σκηνικό με τα σκουπίδια και τις καθιζήσεις στα πρανή.

Η περίφημη πεζογέφυρα, που φτιάχτηκε για να δώσει μια άλλη αισθητική πινελιά στην περιοχή και να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες, μοιάζει πλέον ένα ερείπιο!

Σκουριασμένη σε όλα της τα σημεία, μόνο καινούργια σχετικά γέφυρα δε θυμίζει, ενώ πέρα από την αντιαισθητική, ντροπιαστική εικόνα της είναι και άκρως επικίνδυνη λόγω της εκτεταμένης σκουριάς στις αντηρίδες που τη συγκρατούν αλλά και στα δύο ακρόβαθρα, στις όχθες του Γιόφυρου αντίστοιχα, που τη στερεώνουν!

Στον "αέρα" μοιάζει να κρέμεται η μεταλλική πεζογέφυρα, που είναι σκουριασμένη σε όλο το μήκος και στις δύο πλευρές της.

Πέρα από αυτή καθαυτή τη μεταλλική πεζογέφυρα, αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που καταγράψαμε σε όλο αυτό το σημείο που ενώνονται οι παραλίες της Μάχης Κρήτης και του Παγκρητίου.

Μοιάζει αδύνατο να πιστέψει κανείς πως αυτή η σκουριασμένη, ερειπωμένη πεζογέφυρα είναι σχετικά καινούργια, αφού φτιάχτηκε το 2004!

Τα πρανή του δρόμου, πέριξ της πεζογέφυρας, έχουν υποχωρήσει και υποστεί καθιζήσεις σε ορισμένα σημεία, λόγω της κακοκαιρίας και της έλλειψης μέτρων συντήρησης και προστασίας απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.

Στη σκουριά έχουν παραδοθεί τα πλαϊνά, ακόμα και οι αντηρίδες που στηρίζουν στην πεζογέφυρα "Καλατράβα".

Στις καθιζήσεις και στις λακκούβες, έρχονται να προστεθούν σκουπίδια και μπάζα - άλλα "ξεφορτωμένα" εκεί από ασυνείδητους, άλλα παρασυρμένα από τον αέρα... Εικόνες που κάθε άλλο παρά ασχολίαστες περνούσαν από τους τουρίστες που συναντήσαμε στο σημείο και οι οποίοι αναρωτιόντουσαν πώς, αντί για ένα ειδυλλιακό σημείο της πόλης, η πεζογέφυρα "Καλατράβα" έχει αφεθεί να γίνει ένα σημείο υποβάθμισης...

Καυστικά ήταν τα σχόλια των ξένων επισκεπτών για το σημερινό χάλι ενός ολυμπιακού έργου της πόλης.

Ρεπορτάζ:Μπάμπης  Σαββίδης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News